Ce suprafață de pădure a fost distrusă în urma incendiilor de vegetație din Australia
Incendiile recente din Australia au distrus mai mult de o cincime din pădurile ţării, focare „fără precedent” după o secetă de mai mulţi ani provocată de încălzirea globală, potrivit unor studii publicate luni, relatează AFP.
Climatologii studiază în prezent datele referitoare la aceste incendii pentru a determina modul în care schimbările climatice au determinat aceste distrugeri.
Într-o ediţie specială a revistei Nature Climate Change, cercetătorii australieni analizează şi alte aspecte ale acestor incendii de vegetaţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unul dintre studii a constatat că între septembrie 2019 şi ianuarie 2020, aproximativ 5,8 milioane de hectare de pădure au fost distruse de flăcări în statele New South Wales şi Victoria, cel mai devastator sezon de incendii înregistrat până în prezent.
„La mijlocul primăverii (australe) 2019, am realizat că o parte foarte importantă din pădurile din estul Australiei poate fi distrusă de flăcări într-un singur sezon”, a declarat Matthias Boer, de la Western Sydney University.
În medie, mai puţin de 2% din pădurile Australiei sunt distruse de incendii în fiecare an.
Un alt studiu examinează condiţiile care au agravat distrugerea provocată de incendii: o secetă de câţiva ani în bazinul Murray.
Andrew King de la Universitatea din Melbourne şi colegii săi au studiat un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de „dipol pozitiv” din Oceanul Indian (DOI), care influenţează direct nivelul de precipitaţii în Australia.
Astfel, când temperatura suprafeţei mării este mai caldă decât în mod normal în estul Oceanului Indian, cu ape mai reci la vest, acest lucru provoacă de obicei ploi mult mai abundente în sud-estul Australiei.
Cercetătorii consideră că seceta care a afectat cea mai mare parte a Australiei în 2017 este legată de o scădere a frecvenţei acestor tipuri de fenomene meteorologice din cauza încălzirii oceanelor.
În opinia acestora, iarna australă 2016 a înregistrat precipitaţii semnificative, legate de un fenomen DOI însă, de atunci, bazinul Murray a înregistrat 12 sezoane ploioase consecutive sub medie, cea mai lungă perioadă din 1900.
O situaţie care riscă să reapară din ce în ce mai des.
„Înseamnă că trebuie să ne aşteptăm la mai multe sezoane fără ploaie în Australia şi, probabil, la mai multă secetă”, a spus mai spus Andrew King.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: australia, padure, incendii de vegetatie,
Dată publicare:
24-02-2020 22:09