Ce sunt garsonierele „modulare robotizate”. Nou concept în materie de imobiliare
New York, orașul cu cea mai mare populație din Statele Unite, este cunoscut și pentru chiriile piperate.
Un grup de designeri de interior propune un stil nou de amenajare a spațiilor foarte mici, pentru care chiriile sunt, evident, mai scăzute.
Este vorba despre așa-numitele „garsoniere modulare robotizate". Locatarii pot să transforme aceeași încăpere în dormitor, sufragerie, birou sau chiar în bucătărie, printr-o simplă apăsare de buton.
Așa-numitul mobilier-robot poate transforma în doar câteva secunde o încăpere de mai puțin de 20 de metri pătrați într-un dormitor, un birou sau o sufragerie.
Hasier Larrera, inițiator al proiectului: „Când vorbim despre mobilier robotic, oamenii se gândesc la obiecte care arată ca în filmele SF, dar noi vrem doar ca obiectele de mobilier să se potrivească și să arate firesc într-o astfel de locuință”.
Spațiu cu multiple facilități
La prima vedere, principala atracție a unei mini-garsoniere dintr-un zgârie-nori amplasat în centrul New Yorkului pare să fie priveliștea pe care o oferă.
Designerii care au conceput interiorul dau asigurări că are și o altă calitate, uluitoare.
Zona de zi poate deveni dormitor, iar dressingul, spațiu de lucru. Patul are nevoie de mai puțin de 30 de secunde să urce sau să coboare.
Practic, piesele de mobilier pot fi ascunse într-un perete sau transformate în altceva.
Nu depășesc 9 kilograme fiecare, astfel încât se pot mișca ușor pe dispozitivele care le susțin. Creatorii acestui mobilier robotic se gândesc să meargă mai departe cu inovația.
Andrew Littlefield, inițiator al proiectului: „În timpul zilei, spațiul ar putea funcționa ca un restaurant. Seara, restaurantul se poate transforma într-un bar, iar noaptea, barul poate deveni club”.
Fiecare piesă de mobilier-robot costă între 5.000 și 20.000 de dolari.