Ce spun analiștii despre summit-ul BRICS, găzduit de Vladimir Putin: ”Rusia este văzută drept o ţintă uşoară pentru resurse”
„Este foarte important să facem distincție între influența pe care Rusia pretinde că o are asupra țărilor emergente și influența pe care o exercită în realitate.
Rusia este văzută drept o ţintă uşoară, pentru a obţine resurse mai ieftine", comentează analiștii în legătură cu summitul BRICS, găzduit de Vladimir Putin în aceste zile.
Mulți dintre membrii acestei alianțe nu exclud cooperarea cu economia Statelor Unite și a Europei.
La dineul de gală oferit celor 36 de invitați, președintele tării gazdă a toastat pentru valori chipurile împărtășite. Din gura lui Putin, totul suna însă că o glumă cinică.
Vladimir Putin: ”Discuțiile de aici au demonstrat încă o dată că statele din BRICS împărtășesc valorile universale ale păcii, justiției și egalității și sunt dornice să contribuie în toate modurile posibile la crearea unei lumi multipolare.”
La discuțiile de vineri, Putin a revenit la amenințări: ”Ucraina este folosită pentru a lansa amenințări grave la adresa securității Rusiei de către cei care nesocotesc interesele noastre vitale. O să spun deschis că doar cei care nu cunosc istoria Rusiei își pot face asemenea calcule iluzorii.”
Vladimir Putin a avut o întâlnire bilaterală pe tema Ucrainei cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Prezența acestuia la Kazan a înfuriat Kievul, dar și statele baltice. Estonia și Lituania au estimat că Guterres "oferă astfel o victorie propagandistică regimului Putin”.
Volodimir Zelenski: ”Aș vrea să amintesc birocraților internaționali și liderilor politici că astăzi e ziua ONU peste tot în lume, nu în Kazan. Carta ONU este despre adevărata pace, nu despre normalizarea războiului.”
Potrivit analiștilor occidentali, Putin dorește să profite de summit pentru a negocia acorduri menite să redreseze economia țării și să-și alimenteze schema de război, cu trupe străine, arme și muniții.
De asemenea, Rusia caută sprijin larg pentru un sistem alternativ de plată care să ocolească rețeaua bancară globală SWIFT – din care a fost exclusă în 2022. Ideea nu este nouă, dar nevoia este acum mai presantă pentru Moscova.
Vladimir Putin: ”Reformarea instituțiilor ONU și a structurilor financiare globale ar fi trebuit făcută de mult.”
Analiștii atrag însă atenția că unii dintre membrii BRICS joacă la două capete, își exportă produsele în Occident în timp ce "pescuiesc" materii prime ieftine pe piața rusească. Este mai ales cazul Indiei.
Permeabil la presiunea occidentală, premierul Narendra Modi i-a spus liderului rus la Kazan că dorește pacea în Ucraina. La rândul ei, Arabia Saudită și-a încetinit intrarea în BRICS pentru a-și echilibra relațiile cu țările occidentale.