Ce soluții au găsit mai multe țări din UE, după ce pungile din plastic au fost interzise: ”De obicei le aruncăm”
De mai bine de un an pungile din plastic subţire sunt interzise în toate țările din Uniunea Europeană.
În multe locuri oamenii s-au obișnuit cu ideea sacoșelor reciclabile, în special cele textile, însă ecologiștii din Belgia atrag atenția că aceste sacoșe, care ajung în cele din urmă tot la gunoi, pot face la fel de mult rău ca plasticul.
O mare parte dintre sacoșele de hârtie sau din material textil, pe care le folosim tot mai des la cumpărături în ultima vreme, ajung de cele mai multe ori adunate și uitate în vreun sertar sau, când sunt tot mai multe, sfârşesc la gunoi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: "E adevărat că strângem foarte multe și de multe ori când mergem la cumpărături se întâmplă se uităm să le luăm cu noi și rămân aruncate prin mașină."
Bărbat: "De obicei le aruncăm, deși, e adevărat că ar trebui să le refolosim, mai degrabă decât să le aruncăm. Este o risipă."
Pungile de plastic ajung prin păduri sau pe fundul apelor și fac mult rău plantelor, animalelor și, în final, și oamenilor, însă asociațiile pentru protecția mediului spun că, pentru a fi cu adevărat mai puțin dăunătoare, o sacoșă reciclabilă ar trebui refolosită de câteva mii de ori.
Gaëlle Warnant, manager asociație de protecția mediului: "Plasticul este puternic criticat și, desigur, în ceea ce privește analiza ciclului de viață, plasticul nu este cea mai puțin bună soluție, dar, de exemplu, bumbacul este o cultură care va necesita tot mai mult spațiu, tot mai mult sol pentru a-l cultiva și cere foarte multă apă și pesticide."
Sacoșele reutilizabile au devenit o sursă de venit pentru multe afaceri mici, dar este foarte important ca materia primă să fie de calitate, să nu conțină materiale sintetice și să fie cât mai rezistente.
Isabelle Deltour, proprietar fabrică de confecții: "Am ales să produc sacoșe de in. Folosesc în cultivat în Belgia și Franța, pentru că inul este o cultură ecologică."
Proprietara fabricii speră că oamenii vor renunța, în timp, să mai cumpere în neștire din supermarketuri sacoșe din material biodegradabil și că le vor refolosi cât mai des posibil pe cele din materiale de calitate, prietenoase cu mediul.