Ce scrie presa straina despre cele mai mari proteste din Romania de dupa Revolutie. "Tara cere: fara gratiere"
Zeci de mii de romani au protestat duminica la Bucuresti si in alte orase ale tarii impotriva planurilor guvernului de a gratia si dezincrimina unele pedepse prin ordonante de urgenta, transmit Reuters, EFE si AFP.
In ciuda temperaturii scazute, circa 33.000 de persoane s-au adunat, dupa o saptamana, la un nou mars prin centrul Bucurestiului, pornind din Piata Universitatii, unde au avut loc protestele care au marcat sfarsitul regimului comunist in 1989, pana in Piata Victoriei, unde se afla sediul guvernului, a scris EFE.
Reuters, care a citat surse din cadrul politiei, a afirmat ca la mitingul din Bucuresti au participat 50.000 de persoane, cea mai mare demonstratie din valul recent de proteste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acelasi timp, aproape 10.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime din tara, si mai multe mii la Timisoara, Brasov, Sibiu si Iasi, potrivit EFE.
Guvernul social-democrat si-a anuntat intentia de a adopta prin ordonanta dezincriminarea unor infractiuni de abuz de putere si de coruptie in cazul in care prejudiciul adus statului este mai mic de 200.000 lei (44.000 de euro), noteaza agentia spaniola de presa.
De asemenea, executivul are in vedere amnistia a 2.700 de condamnati pentru infractiuni minore si reducerea la jumatate a pedepsei pentru persoanele in varsta de peste 60 de ani, indiferent de delictul comis.
Abuzul in serviciu face obiectul a o treime dintre investigatiile anticoruptie din Romania, noteaza Reuters. Liderul partidului de guvernamant din Romania, social-democratul Liviu Dragnea, care are deja o condamnare cu suspendare, este judecat in prezent pentru aceasta acuzatie.
"Nu cerem demisia guvernului, cerem sa fie respectate promisiunile pentru care au fost alesi, nu sa propuna legi aberante in folosul catorva", s-a afirmat in manifestul platformei civice care a lansat apelul la manifestatie, publicat pe Facebook, scrie EFE.
In timpul mitingului, manifestantii au purtat pancarte pe care se putea citi: "Respectarea statului de drept", "Tara cere: fara gratiere" sau "In democratie, hotii stau la puscarie".
Numeroase familii tinere, insotite de copiii lor, au scandat: "Romania, trezeste-te!" si "Jos cu hotii!", a scris AFP.
La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminica seara, citat de EFE, ca protestele au o motivatie politica si a fost "distorsionat" obiectivul guvernului cu aceasta reforma din justitie.
Manifestantii au denuntat ceea ce considera a fi manipularea informativa de la diferite posturi de televiziune a caror linie editoriala sustine reforma propusa de guvern si au cerut demisia ministrului justitiei, Florin Iordache, care insista pentru adoptarea ordonantelor, motivand, potrivit AFP, necesitatea descongestionarii inchisorilor.
Potrivit Reuters, planul guvernului social-democrat a fost criticat de presedintele Klaus Iohannis, procurorul general al Romaniei, Curtea Suprema, procurorul-sef anticoruptie, de numerosi diplomati acreditati la Bucuresti, precum si de societatea civila.
Presedintele Klaus Iohannis, care se opune ordonantelor, a anuntat marti ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national pe tema luptei impotriva coruptiei, a mai scris EFE
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, proteste, presa straina, legea gratierii,
Dată publicare:
30-01-2017 09:49