Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar ataca Polonia sau un alt stat NATO. Explicația șefului Pentagonului
Alianța Nord-Atlantică este pregătită să facă față unui eventual conflict cu Rusia și va răspunde în cazul în care o țară membră va fi atacată, a declarat, miercuri, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, potrivit Newsweek.com.
Acesta a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu își dorește un conflict direct cu NATO, dată fiind forța militară net superioară a Alianței.
Austin a participat miercuri la o audiere la Capitoliu, privind bugetul Departamentului de Apărare al SUA pentru anul 2023.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În timpul acestei audieri, șeful Pentagonului a fost întrebat de congresmanul republican Harold Rogers ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar lansa un atac împotriva Poloniei, țară membră NATO, sau împotriva altui stat NATO din regiune.
"Dacă Rusia decide să atace oricare dintre națiunile membre NATO, situația s-ar schimba. Din perspectiva angajamentelor asumate în articolul 5 al Tratatului, NATO ar răspunde ca o coaliție, dar, dacă luăm în considerare calculele lui Putin, evaluarea mea este că Rusia nu vrea război cu NATO. Avem 1,9 milioane militari în NATO. NATO are cele mai avansate capacități dintre toate alianțele din lume în termenii avioanelor de luptă, navelor, tipurilor de arme pe care le folosesc forțele terestre. Acesta ar fi un război pe care Putin cu adevărat nu îl vrea și care ar escalada foarte repede într-un alt tip de luptă pe care nimeni nu o dorește”, a răspuns șeful Pentagonului.