Ce s-a intamplat cu singurul politician rus care, acum un an, a votat impotriva anexarii Crimeei

Ilya Ponomarev

In urma cu un an un singur politician rus a votat impotriva alipirii Crimeei: Ilia Ponomarev, reprezentant al Partidului Rusia Dreapta. Acum politicianul rus a fost practic exilat. Dupa o vizita in SUA, nu mai este lasat sa se intoarca in Rusia.

443 de voturi pentru si unul singur impotriva - acesta a fost scorul cu care Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia in primavara lui 2014. La finalul votului, Ilia Ponomarev a explicat pe Twitter ca anexarea Crimeii este "o greseala politica", iar prin votul sau el "se opune razboiului".

In varsta de 39 de ani, Ponomarev , reprezentant al orasului Novosibrisk, al treilea ca marime din Rusia, se descrie ca fiind "comunist" si chiar a lucrat o perioada pentru Partidul Comunist din Federatia Rusa. In 2012, el a fost unul dintre liderii miscarilor de strada impotriva realegerii lui Vladimir Putin ca presedinte, ulterior acuzandu-l pe acesta de fraudarea alegerilor. Tot in 2012, el a tinut un discurs in parlament in care i-a numit pe membrii partidului Rusia Unita "banda de escroci si hoti". Ulterior, Duma i-a interzis lui Ilia Ponomarev sa mai tina discursuri in parlament vreme de o luna, iar parlamentarii din Rusia Unita au cerut pedepsirea lui pentru calomnie. Intre anii 1998 -2001 Ponomarev a lucrat pentru compania Yukos, controlata de Mikhail Khodorkovsky, oligarhul care s-a opus mereu politicii lui Vladimir Putin.

Citeste si: Un lider politic rus ataca Marea Britanie: "Londra sa ia o pauza si un Twix". Cum a ajuns in discutie un razboi cu Argentina

In vara anului 2014, dupa o perioada in care a fost demonizat public (un panou publicitar amplasat in centrul Moscovei ii descria drept "Tradator National"), a devenit tinta unor insulte si amenintari cu moartea, Ilia Ponomarev a facut o vizita in California, Statele Unite, insa cand a vrut sa se intoarca in Rusia, i s-a comunicat ca nu mai are voie, relateaza Washington Post. Deputatul a acuzat ca Moscova s-a folosit de un proces intentat impotriva sa pentru a nu-l lasa sa intre in tara. "S-au folosit in revers de legile intocmite pentru a nu-i lasa pe oameni sa plece din tara", a sustinut el.

Citește și
vladimir putin
"Viata ar fi plictisitoare, fara barfe", explicatia lui Vladimir Putin dupa cele 11 zile de absenta din viata publica

Vizita sa in Statele Unite nu a fost una pe placul Kremlinului. Presa din Italia a scris in ianuarie ca Ponomarev a participat, la inceputul acestui an, la Centrul pentru Studii Internationale Strategice din Washington, care a organizat conferinta ”Opozitia din Rusia, in vreme de razboi si de criza". Aici, acesta ar fi prezentat slide-uri care ilustrau pasii de urmat pentru a duce  la final a un eventual plan de debarcare a liderului de la Kremlin.

Vorbind despre opozitia din Rusia, Ponomarev sustine in Washington Post ca "Vestul nu o poate ajuta in niciul fel", in schimb e de parere ca Occidentul ar trebui sa implice mai mult in criza din Ucraina si chiar sa inarmeze Kievul. Deputatul rus nu s-a declarat surprins nici de asasinatul lui Boris Nemtov: "Moartea lui este un mesaj pentru Vest", spune el, adaugand ca uciderea acestuia este legata de rivalitatile politice dintre apropiatii lui Vladimir Putin.

Referindu-se la situatia sa, Ponomarev a declarat ca "Moscova nu vrea sa mai creeze un martir", insistand ca a scapat usor in comparatie cu ceilalti opozanti rusi ca Boris Nemtov, Alexei Navalny sau Mikhail Khodorkovsky. In Rusia, unde i-au fost inghetate conturile, au ramas doar copiii lui Ponomarev, crescuti de bunici, in timp ce sotia lui a plecat din tara, sustinand ca se teme pentru viata ei.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Discursul lui Vladimir Putin, la un an dupa anexarea Crimeei:
Discursul lui Vladimir Putin, la un an dupa anexarea Crimeei: "Rusii si ucrainenii sunt un singur popor"

Zeci de mii de sustinatori ai lui Vladimir Putin s-au adunat, miercuri, langa zidurile Kremlinului pentru a sarbatori un an de la anexarea Crimeei.

"Viata ar fi plictisitoare, fara barfe", explicatia lui Vladimir Putin dupa cele 11 zile de absenta din viata publica

Dupa 11 zile de absenta, care au alimentat tot felul de scenarii, unele fanteziste, Vladimir Putin si-a facut aparitia luni la Sankt Petersburg, unde s-a intalnit cu presedintele din Kirghistan.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.