Ce s-a intamplat cu singurul politician rus care, acum un an, a votat impotriva anexarii Crimeei
In urma cu un an un singur politician rus a votat impotriva alipirii Crimeei: Ilia Ponomarev, reprezentant al Partidului Rusia Dreapta. Acum politicianul rus a fost practic exilat. Dupa o vizita in SUA, nu mai este lasat sa se intoarca in Rusia.
443 de voturi pentru si unul singur impotriva - acesta a fost scorul cu care Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia in primavara lui 2014. La finalul votului, Ilia Ponomarev a explicat pe Twitter ca anexarea Crimeii este "o greseala politica", iar prin votul sau el "se opune razboiului".
In varsta de 39 de ani, Ponomarev , reprezentant al orasului Novosibrisk, al treilea ca marime din Rusia, se descrie ca fiind "comunist" si chiar a lucrat o perioada pentru Partidul Comunist din Federatia Rusa. In 2012, el a fost unul dintre liderii miscarilor de strada impotriva realegerii lui Vladimir Putin ca presedinte, ulterior acuzandu-l pe acesta de fraudarea alegerilor. Tot in 2012, el a tinut un discurs in parlament in care i-a numit pe membrii partidului Rusia Unita "banda de escroci si hoti". Ulterior, Duma i-a interzis lui Ilia Ponomarev sa mai tina discursuri in parlament vreme de o luna, iar parlamentarii din Rusia Unita au cerut pedepsirea lui pentru calomnie. Intre anii 1998 -2001 Ponomarev a lucrat pentru compania Yukos, controlata de Mikhail Khodorkovsky, oligarhul care s-a opus mereu politicii lui Vladimir Putin.
In vara anului 2014, dupa o perioada in care a fost demonizat public (un panou publicitar amplasat in centrul Moscovei ii descria drept "Tradator National"), a devenit tinta unor insulte si amenintari cu moartea, Ilia Ponomarev a facut o vizita in California, Statele Unite, insa cand a vrut sa se intoarca in Rusia, i s-a comunicat ca nu mai are voie, relateaza Washington Post. Deputatul a acuzat ca Moscova s-a folosit de un proces intentat impotriva sa pentru a nu-l lasa sa intre in tara. "S-au folosit in revers de legile intocmite pentru a nu-i lasa pe oameni sa plece din tara", a sustinut el.
Vizita sa in Statele Unite nu a fost una pe placul Kremlinului. Presa din Italia a scris in ianuarie ca Ponomarev a participat, la inceputul acestui an, la Centrul pentru Studii Internationale Strategice din Washington, care a organizat conferinta ”Opozitia din Rusia, in vreme de razboi si de criza". Aici, acesta ar fi prezentat slide-uri care ilustrau pasii de urmat pentru a duce la final a un eventual plan de debarcare a liderului de la Kremlin.
Vorbind despre opozitia din Rusia, Ponomarev sustine in Washington Post ca "Vestul nu o poate ajuta in niciul fel", in schimb e de parere ca Occidentul ar trebui sa implice mai mult in criza din Ucraina si chiar sa inarmeze Kievul. Deputatul rus nu s-a declarat surprins nici de asasinatul lui Boris Nemtov: "Moartea lui este un mesaj pentru Vest", spune el, adaugand ca uciderea acestuia este legata de rivalitatile politice dintre apropiatii lui Vladimir Putin.
Referindu-se la situatia sa, Ponomarev a declarat ca "Moscova nu vrea sa mai creeze un martir", insistand ca a scapat usor in comparatie cu ceilalti opozanti rusi ca Boris Nemtov, Alexei Navalny sau Mikhail Khodorkovsky. In Rusia, unde i-au fost inghetate conturile, au ramas doar copiii lui Ponomarev, crescuti de bunici, in timp ce sotia lui a plecat din tara, sustinand ca se teme pentru viata ei.
Sursa: Washington Post
Etichete: Rusia, vladimir putin, anexare crimeea,
Dată publicare:
23-03-2015 14:22