Ce politica va avea Donald Trump fata de Romania. Primele declaratii ale diplomatilor americani

Ultimul update: Marti 06 Decembrie 2016 07:24
Data publicarii: Sambata 03 Decembrie 2016 12:57
Categorie: Internaţional
Donald Trump cover

Apar primele semnale de la Washington referitor la modul in care noul presedinte va trata tara noastra.

Relatia cu Romania este una foarte importanta pentru ambele parti ale esichierului politic american, statul roman are un rol cheie in apararea colectiva a membrilor Aliantei Nord Atlantice, iar Presedintele Donald Trump si vicepresedintele Michael Pence vor mentine acelasi curs al unei relatii bilaterale puternice cu Bucurestiul, au afirmat mai multi oficiali americani prezenti la evenimentele organizate de Ambasada Romaniei la Washington cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Congresmanul republican Jason Chaffetz, presedintele Comitetului pentru Control si Reforma Guvernamentala, a apreciat legaturile puternice militare si economice pe care Statele Unite le are cu Romania, evocand recenta vizita pe care a efectuat-o la Bucuresti.

'Relatia cu Romania este una foarte importanta pentru ambele parti ale esichierului politic american, fiind sustinuta in mod bipartizan', a afirmat congresmanul republican.

La randul sau, congresmanul republican Robert Aderholt, membru in Grupul de prieteni ai Romaniei din Congresul SUA si in Comitetul pentru Securitate si Cooperare in Europa (Comisia Helsinki), a apreciat puternicele legaturi bilaterale existente intre Romania si Statele Unite ale Americii si a spus ca ele vor continua in noua administratie care va prelua Casa Alba la 20 ianuarie 2017.

'Presedintele Donald Trump si vicepresedintele Michael Pence vor mentine acelati curs al unei relatii bilaterale puternice. Am avut o relatie puternica si sunt convins ca in viitor vom avea legaturi bilaterale si mai puternice', a afirmat Aderholt.

Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, fost negociator al Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, a evocat noile provocari de securitate la adresa NATO, precum amenintarile balistice. In acest context, Frank Rose a subliniat rolul cheie in apararea colectiva a membrilor Aliantei Nord Atlantice pe care il are sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu.

In discursul sau, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior a subliniat ca 1 decembrie este o zi in care ne aratam recunostinta fata cei care au mentinut natiunea noastra puternica in vremuri dificile ale istoriei, fata de cei care au facut ca, de la o generatie la alta, valorile noastre, constiinta nationala, credintele noastre sa ramana neschimbate si sa supravietuiasca in momentele cele mai grele de razboi si represiune.

Ambasadorul Romaniei a amintit ca in iarna anului 1918, romanii care traiau in Transilvania au transmis lumii, in mod democratic, o declaratie istorica, alegand unirea cu Romania, indeplinind astfel o dorinta de a apartine unui singur stat national roman si de a se elibera de o administratie maghiara care s-a dovedit incapabila sa raspunda asteptarilor legitime si democratice ale cetatenilor.

De asemenea, George Cristian Maior a vorbit despre relatia de parteneriat puternica dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

'Tocmai speranta desavarsirii statului nostru modern s-a inspirat din principiile si idealurile wilsoniene stabilite la inceputul secolului XX. Iar datorita parteneriatului nostru strategic, Romania celebreaza astazi democratia, toleranta, respectul fata de vecini si mostenirea noastra diversa care constituie reperele noastre morale. Romania sarbatoreste astazi succesul sau ca o natiune unita, un aliat puternic al NATO si un membru important al Uniunii Europene aflat pe un drum care va duce spre mai multa prosperitate,' a afirmat Maior.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, a evocat, la randul sau, actualitatea viziunii si principiilor cuprinse in Declaratia de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Ziua Nationala a Romaniei a fost celebrata, la Washington, la 1 si 2 decembrie, printr-o serie de evenimente organizate de Ambasada Romaniei in SUA la University Club, precum si la sediul misiunii Romaniei din Washington D.C, la care au participat membri ai Congresului SUA, reprezentanti ai Departamentului de Stat si altor institutii si agentii ale Administratiei americane, membri marcanti ai mediilor academic si de afaceri, diplomati acreditati la Washington, lideri ai comunitatii romanesti din Statele Unite.

Donald Trump cover Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
hans klemm agerpres Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Barack Obama indeamna lumea sa ii
Barack Obama indeamna lumea sa ii "dea o sansa" lui Donald Trump. "Nu se guverneaza totdeauna asa cum s-a facut campanie"
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
"NATO este invechit". Declaratia facuta de Donald Trump inaintea Summit-ului nuclear de la Washington
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Alexandra Ojog
Alexandra Ojog a dat dovadă de curaj la Ninja Warrior

02:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Costi Ilie
Costi Ilie este militar și este obișnuit cu asemenea trasee

02:07
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Mihai Enescu
Emoții mari pentru cântărețul de muzică populară Mihai Enescu pe traseul Ninja Warrior Romania

02:54
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Szilard Deak
Szilard Deak a dat dovadă de forță, agilitate și echilibrul pe traseul Ninja Warrior România

03:02
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș
Ilka Kiș are o inimă de războinic Ninja Warrior România

05:25
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Victor Drăgoi
Vitor Drăgoi a trecut cu succes de obstacole și a dat emotii tuturor la proba zidului!

01:48
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Adriana Oprea
Adriana Oprea a trecut cu brio primele obstacole

02:34
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Raul Paraschivu
Raul Paraschivu a avut o prestație excelentă în traseul Ninja Warrior România

03:49
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Lucian Bucur
"Gladiatorul" Lucian Bucur a demonstrat că poate deveni un războinic Ninja

01:56
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Bogdan Boboc
Stomatologul Bogdan Boboc a trecut fără emoții primele două probe

02:28
skiathos
Amendă de 1.000 de euro pe o insulă din Grecia pentru turiștii care iau pietre drept suvenir
Al doilea canton elvețian care votează, covârșitor, interzicerea purtării burqa
Raport OMS: Peste șase milioane de copii au murit în 2017
Raport: Peste o treime din apele UE sunt contaminate cu mercur
4 morţi în Tunisia în urma ploilor torenţiale. Două surori au fost luate de ape când ieşeau de la muncă
Kremlinul acuză oficial Israelul pentru doborârea avionului rusesc deasupra Siriei
urmari tornada ottawa
Capitala Canadei, transformată în "zonă de război" de o tornadă
Avocatul lui Trump susţine că sancțiunile economice pot duce la o revoluție în Iran
Zeci de kenyeni, filmaţi când jefuiesc o clădire demolată cu câteva secunde înainte
Ultima fotografie făcută de 2 surori, după un accident tragic. Decizia luată de părinţi
Guvernul May ar putea cădea din cauza Brexit. Opoziţia ameninţă cu alegeri anticipate
Bilanțul naufragiului din Tanzania a ajuns la 209 morți. Bărbat, salvat după 2 zile