Ce politica va avea Donald Trump fata de Romania. Primele declaratii ale diplomatilor americani

Ultimul update: Marti 06 Decembrie 2016 07:24
Data publicarii: Sambata 03 Decembrie 2016 12:57
Categorie: Internaţional
Donald Trump cover

Apar primele semnale de la Washington referitor la modul in care noul presedinte va trata tara noastra.

Relatia cu Romania este una foarte importanta pentru ambele parti ale esichierului politic american, statul roman are un rol cheie in apararea colectiva a membrilor Aliantei Nord Atlantice, iar Presedintele Donald Trump si vicepresedintele Michael Pence vor mentine acelasi curs al unei relatii bilaterale puternice cu Bucurestiul, au afirmat mai multi oficiali americani prezenti la evenimentele organizate de Ambasada Romaniei la Washington cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Congresmanul republican Jason Chaffetz, presedintele Comitetului pentru Control si Reforma Guvernamentala, a apreciat legaturile puternice militare si economice pe care Statele Unite le are cu Romania, evocand recenta vizita pe care a efectuat-o la Bucuresti.

'Relatia cu Romania este una foarte importanta pentru ambele parti ale esichierului politic american, fiind sustinuta in mod bipartizan', a afirmat congresmanul republican.

La randul sau, congresmanul republican Robert Aderholt, membru in Grupul de prieteni ai Romaniei din Congresul SUA si in Comitetul pentru Securitate si Cooperare in Europa (Comisia Helsinki), a apreciat puternicele legaturi bilaterale existente intre Romania si Statele Unite ale Americii si a spus ca ele vor continua in noua administratie care va prelua Casa Alba la 20 ianuarie 2017.

'Presedintele Donald Trump si vicepresedintele Michael Pence vor mentine acelati curs al unei relatii bilaterale puternice. Am avut o relatie puternica si sunt convins ca in viitor vom avea legaturi bilaterale si mai puternice', a afirmat Aderholt.

Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, fost negociator al Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, a evocat noile provocari de securitate la adresa NATO, precum amenintarile balistice. In acest context, Frank Rose a subliniat rolul cheie in apararea colectiva a membrilor Aliantei Nord Atlantice pe care il are sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu.

In discursul sau, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior a subliniat ca 1 decembrie este o zi in care ne aratam recunostinta fata cei care au mentinut natiunea noastra puternica in vremuri dificile ale istoriei, fata de cei care au facut ca, de la o generatie la alta, valorile noastre, constiinta nationala, credintele noastre sa ramana neschimbate si sa supravietuiasca in momentele cele mai grele de razboi si represiune.

Ambasadorul Romaniei a amintit ca in iarna anului 1918, romanii care traiau in Transilvania au transmis lumii, in mod democratic, o declaratie istorica, alegand unirea cu Romania, indeplinind astfel o dorinta de a apartine unui singur stat national roman si de a se elibera de o administratie maghiara care s-a dovedit incapabila sa raspunda asteptarilor legitime si democratice ale cetatenilor.

De asemenea, George Cristian Maior a vorbit despre relatia de parteneriat puternica dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

'Tocmai speranta desavarsirii statului nostru modern s-a inspirat din principiile si idealurile wilsoniene stabilite la inceputul secolului XX. Iar datorita parteneriatului nostru strategic, Romania celebreaza astazi democratia, toleranta, respectul fata de vecini si mostenirea noastra diversa care constituie reperele noastre morale. Romania sarbatoreste astazi succesul sau ca o natiune unita, un aliat puternic al NATO si un membru important al Uniunii Europene aflat pe un drum care va duce spre mai multa prosperitate,' a afirmat Maior.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, a evocat, la randul sau, actualitatea viziunii si principiilor cuprinse in Declaratia de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Ziua Nationala a Romaniei a fost celebrata, la Washington, la 1 si 2 decembrie, printr-o serie de evenimente organizate de Ambasada Romaniei in SUA la University Club, precum si la sediul misiunii Romaniei din Washington D.C, la care au participat membri ai Congresului SUA, reprezentanti ai Departamentului de Stat si altor institutii si agentii ale Administratiei americane, membri marcanti ai mediilor academic si de afaceri, diplomati acreditati la Washington, lideri ai comunitatii romanesti din Statele Unite.

Donald Trump cover Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
hans klemm agerpres Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Barack Obama indeamna lumea sa ii
Barack Obama indeamna lumea sa ii "dea o sansa" lui Donald Trump. "Nu se guverneaza totdeauna asa cum s-a facut campanie"
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
"NATO este invechit". Declaratia facuta de Donald Trump inaintea Summit-ului nuclear de la Washington
VIDEO PROTVPLUS.RO
Facebook
Facebook ar fi purtat o campanie de discreditare a criticilor, asociindu-i cu George Soros
Un român din Irlanda, acuzat de pedofilie, e confruntat LIVE pe Facebook. Ce i-a făcut unei minore
Primii migranţi din America Centrală au ajuns la frontiera SUA. Măsurile luate de americani
Guvernul britanic se confruntă cu primele demisii după aprobarea proiectului de Brexit
"Soțul meu mi-a tăiat mâinile cu toporul". Coșmarul Margaretei, femeia mutilată pe viață la doar 26 de ani
Ministrul pentru securitate cibernetică ce nu a folosit niciodată un calculator
El Chapo
Dezvăluiri din procesul lui "El Chapo". Câtă cocaină au confiscat americanii de la cartelul Sinaloa
59 de morți în incendiile din California. Peste 10.300 de proprietăți au fost distruse flăcări
Suma record cu care s-a vândut o bijuterie care a aparţinut Mariei Antoaneta
Raport: SUA ar câștiga cu greu sau chiar ar putea pierde un război împotriva Chinei sau Rusiei
Fetița care a supraviețuit ”Nopții de cristal”, atacul sângeros al naziștilor asupra evreilor. Mărturii șocante
Motivul pentru care o cântăreață celebră a fost condamnată la 6 ani de închisoare, în Turcia