Ce arata violentele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord despre SUA?
Evenimentele violente din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au pus in evidenta slabiciunea pozitiei americane in regiune, apreciaza analisti americani, citati de AFP.
"Mumia Mubarak vorbeste, iar dictatorii tremura de frica"
Obama catre presedintele Egiptului: Nu folositi violenta si faceti reforme
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Strazile din Egipt, invadate de tancuri. Guvernul a demisionat
Situatia este complet diferita de cea din anii '90, cand Statele Unite au relansat procesul de pace israeliano-palestinian, dupa primul razboi din Golf, care a determinat retragerea armatei irakiene din Kuwait.
Intr-o succesiune rapida, regimurile autocratice din Tunisia, Egipt, Yemen si Iordania - toate aliate ale Statelor Unite - au fost afectate de miscari populare de amploare. In acelasi timp, miscarea Hezbollah, sustinuta de Iran si Siria, a determinat caderea guvernului prooccidental din Liban.
Iar in negocierile israeliano-palestiniene, partea palestiniana a decis sa se indrepte catre ONU, in timp ce procesul de pace patronat de Statele Unite pare sa se blocheze. Iar vidul creat tinde sa fie ocupat de tari cum sunt Turcia, Qatarul sau Arabia Saudita, care isi sporesc rolul diplomatic pe plan regional, apreciaza analistul Shibley Telhami, de la Universitatea Maryland.
Atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au schimbat profund datele. Intrarea in Afganistan si Irak a unor coalitii conduse de Statele Unite s-a soldat cu mii de morti si pagube de miliarde de dolari si a permis cresterea influentei iraniene in regiune. Statele Unite acuza Iranul de amestec in afacerile interne ale celor doua tari, dar si pentru inarmarea si finantarea miscarilor Hezbollah si Hamas. "Influenta Iranului in Irak este la fel de importanta ca si cea a Statelor Unite", apreciaza Marina Ottaway, de la Fundatia Carnegie.
Ea considera ca fostul presedinte american George W. Bush a comis o eroare cand a incercat sa elimine influenta Siriei in Liban. "Astfel, situatia a devenit si mai instabila, deoarece Siria incearca sa-si recastige influenta", afirma Ottaway. Aaron David Miller, fost negociator de pace american, in prezent cercetator la centrul Woodrow Wilson, considera ca recentele evenimente din lumea araba "pun in lumina slabiciunea americana".
El afirma ca aceasta situatie, cu radacini in trecut, este cu atat mai vizibila cu cat presedintele american, Barack Obama, a anuntat schimbari importante, creand astfel noi asteptari..