Ce arată datele din SUA, după vaccinarea a peste 31 de milioane de persoane
Alianța Pfizer-BioNTech promite 75 de milioane de doze în plus pentru Uniunea Europeană, în al doilea trimestru al anului, iar AstraZeneca s-a angajat cu încă 8 milioane, până în lună martie.
Chiar şi aşa, ritmul vaccinării este mult prea lent în ţările Uniunii Europene. Prin comparaţie, în Marea Britanie au fost imunizaţi, într-o singură zi, aproape 600.000 de oameni, iar în total sunt aproape 9 milioane.
Cu 75 de milioane de doze în plus promise, ţările Uniunii Europene ar urma să primească, în acest an, 600 de milioane de doze din serul anti-Covid Pfizer-BioNTech, suficiente pentru imunizarea a 300 de milioane de oameni.
Pe de altă parte, AstraZeneca s-a angajat să livreze 9 milioane de doze vaccin adiţionale în primul trimestru al anului, ceea ce ar însemna un total de 40 de milioane. Dar, chiar şi aşa, este doar jumătate din cantitatea de ser aşteptată de Uniunea Europeană.
Germania vrea să-şi asigure deja necesarul de vaccinuri pentru 2022, preferabil la nivelul Uniunii Europene, dar şi pe plan naţional dacă este nevoie.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: "Trebuie să ne asigurăm, în avans, că vom avea acces la capacitățile de producție din Germania și Europa și trebuie să le rezervăm, ca măsură de precauție."
În Statele Unite, peste 31 de milioane de americani au fost inoculaţi până acum cu o doză de ser anti-Covid. Autorităţile încearcă să înteţească ritmul vaccinării, într-o cursă contra-cronometru, faţă de răspândirea noilor variante ale coronavirusului, mult mai contagioase.
Numărul spitalizărilor a scăzut uşor, în America. Dar media săptămânală a noilor cazuri de infectare este similară cu ce se raportă în decembrie. Şi, mai grav, media zilnică a deceselor asociate cu Covid e mai mult decât dublă.
Michael Osterholm, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota: "Valul de infectări provocat, cel mai probabil, de noua variantă din Anglia se va produce în următoarele 6-14 săptămâni. Şi, dacă se va întâmpla asta, vom asista la ceva ce n-am mai văzut în această ţară."
În Brazilia spitalele sunt copleşite de bolnavi de Covid. Epicentrul dezastrului este oraşul Manaus, aflat în mijlocul pădurii amazoniene, de unde a erupt tuplina SARS-CoV-2, numită varianta braziliană.
Dar, până acum, într-o ţară cu 210 milioane de locuitori, au fost administrate doar un milion de doze de ser antiCovid.
Preşedintele Bolsonaro a fost aspru criticat că nu a asigurat pentru Brazilia, din timp, un număr suficient de vaccinuri. Mai mult a zdruncinat încrederea brazilienilor în vaccin.
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: "Dacă te transformi într-un aligator, e problema ta. Dacă eşti o femeie şi îţi creşte barba, ori vocea unui bărbat devine piţigăiată, eu n-am nimic de-a face cu asta."
Deşi Bolsonaro pretinde că nicio ţară nu s-a descurcat mai bine ca a lui în criza coronavirusului, Brazilia a înregistrat aproape 225.000 de decese, al doilea cel mai mare bilanţ, din lume, de la izbucnirea pandemiei.
Există un contract cu AstraZeneca de fabricare a 100 de milioane de doze din acest vaccin, în Brazilia, dar încă nu s-a produs nici măcar un flacon. Pe de altă parte, Brazilia are tot felul de înţelegeri - de principiu - pentru cumpărarea de seruri anti-Covid, dar nimeni nu ştie când şi dacă vor sosi acestea.
Guvernatorul statului Sao Paolo a negociat direct cu China pentru livrarea vaccinului chinezesc Sinovac. A obţinut acordul pentru milioane de doze, dar s-a trezit forţat să le predea pe toate guvernului federal.