Ce ar vrea Trump să-i facă procurorului special care îl urmăreşte penal, dacă va fi ales. „În două secunde”
Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, şi-a exprimat joi intenţia de a-i "face vânt" procurorului special Jack Smith.
Jack Smith îl urmăreşte penal pentru tentativa de a inversa în mod ilegal rezultatele precedentelor alegeri prezidenţiale americane, din 2020, informează AFP.
Într-un interviu la un podcast conservator, fostul preşedinte a fost întrebat dacă, în caz de victorie la alegerile din 5 noiembrie, se va graţia sau va dispune demiterea procurorului special.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
"Îi voi face vânt în două secunde", a spus el, calificându-l pe Jack Smith, una din ţintele preferate ale atacurilor sale de peste un an, drept un "om foarte necinstit".
Procurorul special a publicat la 27 august un act de acuzare revizuit împotriva lui Donald Trump în urma deciziei Curţii Supreme de la 1 iulie care acordă preşedintelui SUA o prezumţie largă de imunitate penală.
O lună mai târziu, într-un document voluminos în scris, în mare parte redactat pentru a păstra anonimatul martorilor, Jack Smith şi-a dezvoltat argumentele pentru a demonstra caracterul privat al faptelor pentru care fostul preşedinte este urmărit penal.
Potrivit lui, aceste acte întreprinse în calitate de candidat pentru un nou mandat în 2020 nu sunt acoperite de imunitatea penală a preşedintelui pentru "actele sale oficiale".
În urma înfrângerii în faţa candidatului democrat Joe Biden, "cu ajutorul unor complici privaţi, acuzatul s-a lansat într-o serie de planuri din ce în ce mai disperate pentru a anula rezultatele legitime în şapte state pe care le pierduse la limită", a scris Jack Smith.
"Miezul maşinaţiei a fost de natură privată. El a utilizat pe scară largă actori privaţi şi structuri ale campaniei sale pentru a încerca să anuleze rezultatele alegerilor şi a acţionat cu titlu privat în calitate de candidat", a concluzionat procurorul special.
Vizat de mai multe proceduri penale, Donald Trump face tot ce poate pentru a fi judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după vot.
Dacă va fi reales, el ar putea, odată învestit în funcţie în ianuarie 2025, să ordone încetarea procedurilor federale împotriva sa, notează AFP.