Ce a decis Xi Jinping după ce l-a vizitat pe Viktor Orban. China și Ungaria au semnat 18 acorduri
În timp ce China își promovează ambițiile politice prin întărirea relațiilor economice cu țări prietenoase, precum Serbia și Ungaria, numărul companiilor europene care doresc să investească în China, a scăzut la un minim istoric.
Vizita liderului chinez în Europa a arătat cât de mult s-a schimbat lumea în ultimii cinci ani și cât de mult s-au distanțat Vestul și Estul după invazia Rusiei în Ucraina.
În viziunea analiștilor occidentali, China s-a transformat din partener și concurent al Europei într-un rival care îi amenință securitatea.
Aplauze, strângeri de mână prelungi și schimburi de documente au încununat întâlnirea dintre Xi Jinping și Viktor Orban. China și Ungaria au semnat 18 acorduri de cooperare în domeniul comerțului, infrastructurii, agriculturii și energiei verzi.
Xi Jinping, președintele Chinei: „Am decis să anunțăm în mod comun stabilirea Parteneriatului Strategic Cuprinzător China-Ungaria pentru o nouă eră. China încurajează Ungaria să joace un rol mai important în cadrul Uniunii Europene și să promoveze relațiile China-UE.”
China și Ungaria vor accelera și reconstrucția legăturii feroviare Budapesta-Belgrad, un proiect în valoare de 2,1 miliarde de dolari, finanțat preponderent printr-un împrumut din partea Beijingului.
Șantierul face parte din Inițiativa Belt and Road - adică centură și drum, un plan ambițios lansat de Xi pentru a construi o infrastructură globală și rețele energetice care să conecteze Asia cu Africa și Europa.
Viktor Orban, primul ministru al Ungariei: „Secolul al XX-lea a fost unul plin de umilințe și rușine pentru Ungaria, un veac în care am suferit pierderi extrem de mari la scara istoriei. Ungurii sunt deciși ca secolul al XXI-lea să fie unul al câștigurilor. Pentru asta, avem nevoie de parteneri, de investitori și cele mai moderne tehnologii. ”
Însă, nici în Serbia, nici în Ungaria nu se vorbește despre riscuri.
Scadența rambursării împrumuturilor din China a spulberat credibilitatea economică a nouă țări africane, iar alte 29 de națiuni ale continentului negru riscă să se confrunte cu stresul de îndatorare.
Mai aproape de noi, statul Muntenegru riscă falimentul din cauza unui proiect faraonic, finanțat cu un împrumut de la o banca din China.
Din autostrada de 130 de km, care ar urma să lege portul muntenegrean Bar cu granița sârbă, prin tuneluri și viaducte monumentale, s-au realizat în 6 ani doar 40 de km. Există temeri că, în caz de insolvență, China poate cere Muntenegrului să-i cedeze administrarea unei părți din teritoriul său național.
La întâlnirea cu președintele ungar, Xi Jinping și-a permis un rar moment de melancolie.
Xi Jinping, președintele Chinei: „Când am coborât din avion, o tânără mi-a înmânat un buchet de flori. Mi s-a transmis apoi că este aceeași fată care mi-a dat flori și la vizita mea din urmă cu 15 ani. Pe atunci avea doar șase ani. M-a impresionant, întrucât am asemuit transformarea ei dintr-o copilă într-o tânără frumoasă cu dezvoltarea prieteniei dintre China și Ungaria.”
În timp ce soții lor aprofundau cooperarea multilaterală, prima doamnă a Chinei și soția premierului ungar au vizitat castelul Buda si o școală din Budapesta cu predare în maghiara și chineză. Seara, premierul Orban a oferit un banchet în cinstea musafirilor.