Cazul Khashoggi. SUA laudă un „pas important”, ONU cere o „anchetă independentă”

Ultima actualizare: 24-12-2019 10:26
jamal khashoggi
Getty

Statele Unite au apreciat luni ca „un pas important” condamnarea a cinci saudiţi la pedeapsa cu moartea de către justiţia de la Riad pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP.

„Verdictele de luni reprezintă un pas important pentru a-i face să plătească pe toţi cei care sunt responsabili de această crimă teribilă”, le-a spus jurnaliştilor un oficial american cu rang înalt. 

„Am încurajat Arabia Saudită să iniţieze un proces judiciar echitabil şi transparent şi vom continua să facem acest lucru”, a adăugat el.

În timp ce Turcia şi mai multe organizaţi pentru apărarea drepturilor omului au criticat vehement luni decizia unui tribunal din Riad, care îi achită pe principalii doi suspecţi, acest oficial s-a limitat să ceară „mai multă transparenţă” Arabiei Saudite, aliat apropiat al Statelor Unite.

Jamal Khashoggi, un colaborator al publicaţiei Washington Post, a fost ucis la 59 de ani, în octombrie 2018, în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Jurnalistul saudit a fost strangulat şi corpul său dezmembrat de o echipă de agenţi veniţi special de la Riad, în cursul unei operaţiuni care a afectat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, suspectat că a comandat asasinatul.

Senatul american consideră că prinţul este „responsabil” de moartea lui Jamal Khashoggi. Guvernul lui Donald Trump a avut însă constant grijă să nu atribuie o asemenea responsabilitate lui Mohammed bin Salman, acordând ostentativ prioritate păstrării bunelor relaţii cu regatul saudit.

Luni, alesul democrat Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, a afirmat într-un comunicat că verdictul pronunţat de justiţia saudită este doar o prelungire a „eforturilor regatului de a pune distanţă între conducătorii saudiţi, printre care prinţul moştenitor şi consilierii săi, şi violenta asasinare a unui jurnalist”.

Adam Schiff a promis că va lupta în continuare „pentru ca persoanele care au autorizat şi comis uciderea cu premeditare a lui Jamal Khashoggi să fie într-adevăr trase la răspundere”.

ONU cere o „anchetă independentă şi imparţială”

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut luni o „anchetă independentă şi imparţială” în cazul uciderii jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi.

„Secretarul general continuă să sublinieze necesitatea unei anchete independente şi imparţiale privind această crimă pentru a asigura examinarea completă şi stabilirea răspunderii pentru încălcări ale drepturilor omului comise în acest caz”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Guterres „reiterează, de asemenea, angajamentul ONU de a se asigura libertatea de expresie şi protecţia jurnaliştilor, precum şi îndelungata sa opoziţie faţă de pedeapsa cu moartea”, a adăugat Dujarric.

Cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte în procesul uciderii jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, a anunţat luni procurorul general al Arabiei Saudite.

Nu a fost însă reţinută nicio acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în timp ce fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO