Un detinut roman aflat in greva foamei a murit in Italia. Marga: "Am cerut explicatii autoritatilor"
Ministerul Afacerilor Externe cere explicatii Guvernului Italiei, in cazul detinutului roman care a murit dupa 50 de zile de greva a foamei.
Condamnat la 18 ani pentru furt, el a sustinut mereu ca este nevinovat si a recurs la acest protest extrem in speranta ca va obtine o suspendare a pedepsei.
Autoritatile italiene nu au instiintat insa ambasada sau oficiile consulare ale Romaniei, asa cum sunt uzantele, nici macar cand barbatul a fost dus in stare critica la spital.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acum 4 ani, Claudiu Crulic, un alt roman, a murit intr-o inchisoare poloneza, dupa ce a fost in greva foamei, tot in incercarea de a demonstra ca a fost acuzat de furt pe nedrept.
Virgil Cristian Pop avea 38 de ani si era din Bucuresti. Presa din Italia scrie ca a fost arestat de autoritatile italiene in 2000, pentru ca ar fi comis mai multe furturi si jafuri si a fost inchis la inchisoarea Benevento.
La sfarsitul lunii martie a fost transferat la penitenciarul din Lecce. Barbatul a sustinut mereu ca este nevinovat, iar in urma cu aproape doua luni a intrat in greva foamei. Cerea sa fie ascultat de un judecator, in speranta ca-i va fi suspendata pedeapsa.
Detinutul a refuzat hrana timp de 50 de zile, timp in care starea lui de sanatate s-a deteriorat din ce in ce mai mult. Desi in inchisoare a fost vazut de medici si de specialisti psihiatri, romanul a refuzat sa primeasca hrana intravenos si chiar si-a smuls perfuziile puse de doctori.
Potrivit presei italiene, conducerea penitenciarului a decis sa-l duca la spital miercuri seara. Trupul sau era atat de slabit incat nu a mai putut fi salvat. Romanul a murit in noaptea de sambata spre duminica la spitalul "Fazzi Vito".
Conducerea penitenciarului din Lecce sustine ca a incercat sa-l ajute pe roman, insa Ministerul Roman al Afacerilor Externe a declarat ca: "Misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia nu au fost notificate, conform uzantelor, de catre autoritatile italiene asupra arestarii si ulterior transferului in spitalul penitenciarului a cetateanului roman", iar Ambasada Romaniei in Italia a cerut explicatii ministrului de Externe si ministrului Justitiei din Italia.
Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe, si-a exprimat regretele privind acest eveniment, declarand: "Vom urmari intreaga situatie si vom oferi toate informatiile de rigoare de indata ce le primim. Suntem in legatura cu cei de acolo si am sesizat si autoritatile italiene pentru a vedea ce s-a intamplat.''
Aceeasi soarta a avut-o si romanul Claudiu Crulic, mort in ianuarie 2008 in Polonia, dupa trei luni de greva foamei in inchisoare. Consulul si ambasadorul Romaniei in Polonia au fost santionati, iar ministrul de Externe de atunci, Adrian Cioroianu, si-a dat demisia.
Trei responsabili ai spitalului penitenciarului polonez unde a murit Claudiu Crulic au fost pusi sub acuzare, fiind considerati vinovati ca nu au acordat asistenta medicala unei persoane aflate in pericol sa moara.
Sursa: Pro TV
Etichete: Polonia, inchisoare, roman, italia, mort, greva foamei, Andrei Marga,
Dată publicare:
14-05-2012 16:53