"Caz ca in Evul Mediu". Femeia condamnata la moarte pentru apostazie in Sudan va fi eliberata, dupa presiuni internationale

Ultima actualizare: 04-06-2014 06:57
Meriam Ibrahim

Autoritatile din Sudan au decis sa o elibereze pe femeia condamnata de un tribunal la moarte pentru ca a abandonat islamul in favoarea crestinismului.

Meriam Ibrahim, condamnata de un tribunal din Sudan pentru apostazie la 100 de lovituri cu biciul si apoi la moarte prin spanzurare, va fi eliberata in urmatoarele zile, a declarat pentru BBC, ministrul de externe al tarii.

Regimul de la Khartoum a fost aspru criticat in ultimele saptamani pentru aceasta sentinta, descrisa de premierul britanic David Cameron ca fiind o decizie "barbara" si "fara nicio legatura cu societatea actuala".

David Cameron, Hillary Clinton, Arhiepiscolul de Canterbury, vedete precum Mia Farrow si organizatii ale drepturilor omului au facut presiuni in ultimele zile pentru ca sentinta sa fie anulata.

Meriam Ibrahim, in varsta de 27 de ani, a fost inchisa in septembrie 2013 la scurta vreme dupa casatoria cu Daniel Wani, un barbat crestin sudanez, cu cetatenie americana si care locuieste in Manchester, New Hampshire.

Femeia a nascut saptamana trecuta al doilea copil, o fetita pe nume Maya, in timp ce se afla in inchisoare, alaturi de Martin baiatul ei, in varsta de 20 de luni. Presa britanica noteaza ca in momentul nasterii femeia ar fi fost legata de picioare.

Cat timp a fost inchisa, sotul ei nu a avut dreptul sa o viziteze si nici sa aiba grija de copilul lor. "Sunt frustrat. Nu stiu ce sa fac. Ma rog neincetat", a declarat acesta pentru CNN. Presa internationala a relatat pe larg despre acest subiect.

La inceputul lunii mai, un tribunal din Sudan a decis ca Meriam trebuie sa primeasca 100 de lovituri cu biciul pentru adulter din moment ce casatoria ei cu un crestin nu era considerata legala. Conform sharia o musulmana nu se poate casatori cu un barbat care nu este musulman, orice casatorie de acest tip fiind considerata adulter.

Pe langa pedeapsa cu flagelarea care urma sa aiba loc la cateva luni dupa nastere, Meriam a primit si condamnare la moarte in virtutea unei legi islamice, in vigoare din 1983 in Sudan, si care interzice renuntarea la religia musulmana. Decizia a fost data desi Meriam este nascuta dintr-un tata musulman si o mama crestina.

Meriam a fost presionata de autoritati sa renunte la crestinism daca vrea sa fie eliberata, a marturisit sotul femeii. Femeia a refuzat, la cererea judecatorilor, sa se intoarca la religia islamica. Avocatii ei cred insa ca anularea condamnarii la moarte este doar un plan al oficialilor din Sudan pentru a calma spiritele la nivel international.

"Milioane de oameni din toata lumea sunt ingroziti si scandalizati de modul in care a fost tratata Meriam" a declarat directorul din Marea Britanie al Amnesty International, organizatie care are telul de a promova drepturile omului.

O alta organizatie de cercetare si aparare a drepturilor omului, Human Rights Watchm, a sustinut ca "acest caz este desprins din Evul Mediu".

Sursa foto: Mediafax foto

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO