Catastrofă ecologică în Marea Neagră. Nava cargo Vera Su, care are 3.000 de tone de uree la bord, a început să se scufunde

Ultima actualizare: 13-10-2021 20:07

Nava turcească Vera Su, aflată sub pavilion panamez și care are 3.000 de tone de uree la bord, s-a scufundat în apropierea zonei protejate „Kaliakra”, din Bulgaria.

La începutul acestei luni, autoritățile bulgare au efectuat în mai multe rânduri operațiuni de mutare a ureei de pe nava care a eșuat pe 20 septembrie în zona „Kaliakra”, dar, potrivit noilor informații, substanța se află în continuare în cantități considerabile la bordul navei.

Nava cargo turcească Vera Su, care a lovit țărmul în apropierea zonei protejate „Kaliakra” din partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre, s-a scufundat. La bordul său se află 3.000 de tone de uree, ceea ce ar putea provoca o catastrofă ecologică în rezervația naturală Kaliakra, care găzduiește numeroase păsări marine protejate și specii marine pe cale de dispariție, anunță Euractiv.com.

Șanse infime ca nava să mai fie mutată

„Compartimentul motor al cargobotului este inundat. Există găuri în corpul navei. Nava nu mai poate fi salvată, ci doar să se ia măsuri pentru a îndepărta bunurile scufundate”, a declarat căpitanul Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, nava a fost inspectată de scafandri. Aceștia au constatat că aceasta era depusă pe fundul mării, cu puține șanse de a mai putea fi mutată.

Autoritățile bulgare speră să intre în cala de marfă pentru a scoate ureea, dar operațiunea este complicată de vremea rea. Autoritățile așteaptă ca proprietarul navei să anunțe dacă o abandonează sau va continua să o opereze.

Ce daune provoacă ureea

Guvernul spune că nu există nicio întârziere în operațiunea de salvare. Vera Su a rămas blocată pe țărmul stâncos pe 20 septembrie, pe vreme bună. Versiunea acuzării privind accidentul este că paznicul a adormit. Timp de șase zile, instituțiile nu au făcut nicio încercare de salvare, în ciuda riscurilor pentru mediu.

Greenpeace și-a exprimat furia față de neglijența autorităților bulgare și a avertizat asupra posibilelor consecințe ireversibile pentru mediu. Oficialii bulgari dau însă asigurări că substanța toxică nu va ajunge și în apele românești.

Atunci când este eliberată în mare în concentrație considerabilă, ureea provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru păsările marine. În momentul în care se acumulează, aceasta poate pune în pericol și viața oamenilor atunci când consumă pește sau fructe de mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO