Autoritățile bulgare au oprit operațiunea de mutare a ureei de pe nava eșuată în zona „Kaliakra”
Autoritățile bulgare au oprit operațiunea de mutare a ureei de pe nava eșuată în zona „Kaliakra”, la doar 60 de kilometri distanţă de Vama Veche.
O vor relua săptămâna viitoare și vor căuta altă metodă pentru a goli ambarcațiunea, după ce n-au avut succes cu un utilaj de mari dimensiuni. Oficialii dau însă asigurări că substanța toxică nu va ajunge și în apele românești.
După ce au apărut în spaţiul pubic imaginile în care se vede cum sute de kilograme de uree, o substanţă extrem de periculoasă, se scurg din cuva uriaşă în apa Mării Negre, autorităţile bulgăre au oprit operaţiunea.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Rumen Nikolov, departamentul de urgenţă: ”Probabil lipsa de experiență și lipsa unor echipamente speciale nu ne-au permis să intervenim cu succes”.
Primele cercetări arată că nava a eşuat dintr-o eroare umană.
Alexander Todorov, expert în securitate maritimă: ”Singurul cuvânt pe care pot să îl folosesc ca să descriu asta este rușine. Este o încărcătură periculoasă pentru mediu și pentru biodiversitatea marină”.
Cu toate că vremea se înrăutăţeşte, echipajul nu vrea părăsească nava.
În acest moment la bordul cargoului se află 9 membri ai echipajului. Pompierii au luat toate măsurile de siguranţă au întins o plasă, câteva funii, dar şi o scară pentru că în momentul în care va fi necesară evacuarea, aceasta să se întâmple cât de repede posibil.
Nava „Vera Şu”, plină cu uree, a rămas înfiptă în stâncile din apropierea Parcului Natural "Yailata", zona intens vizitată de turişti.
Elena Baltadjieva - primarul oraşului Kavarna: ”Restricțiile sunt pentru vizitatorii rezervației naturale deoarece mulți oameni vin aici pentru o atracție turistică care acum poate fi un pericol pentru oricine”.
Şi încă nu se ştie cât de grav sunt afectate flora şi faună.
Răzvan Popescu, biolog marin: ”Substanţa respectivă e un sorţ de îngrăşăminte şi poate să ducă în următoarele câteva luni la producerea unor fenomene de înflorire algala la nivelului planctonului. Pentru că după ce planctonul ăla o să moară o să consume oxigenul prin descompunere din masa apei şi atunci în felul ăsta, tot ce trăieşte acolo în zona de fund o să moară”.
Incidentul s-a produs la 60 de kilometri de Vama Veche, iar autorităţile române dau asigurări că nu există semne că substanţa periculoasă va ajunge şi în apele româneşti.