Cât va dura epidemia de coronavirus care a îngrozit lumea. Părerea specialiștilor

coronavirus
Getty

Epidemia declanşată de coronavirus apărut în China va cauza cel puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni în cel mai bun caz, au estimat anumiţi experţi în epidemiologie, bazându-se pe primele date disponibile.

„Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea să continue primăvara, vara, şi apoi să înceteze", a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea internaţională pentru boli infecţioase, relatează Agerpres.

„Nu se va opri săptămâna viitoare sau luna viitoare", a declarat Alessandro Vespignani, profesor la universitatea americană Northeastern, coordonatorul unui grup de cercetători care publică analize în timp real despre această epidemie. "Nu vă hazardaţi dacă spuneţi că ea va mai dura ceva vreme", a adăugat el.

Detectivii epidemiilor nu deţin un glob de cristal şi insistă asupra faptului că deţin doar informaţii parţiale despre noul virus, apărut în decembrie. Ei folosesc modele matematice pentru a estima numărul de cazuri reale şi compară epidemia cu cele din trecut, însă multe ipoteze rămân incerte.

Până weekendul trecut, se credea că persoanele infectate nu erau contagioase înainte de apariţia simptomelor (febră şi dificultăţi respiratorii, pneumonie), dar autorităţile chineze au anunţat acest lucru duminică, un aspect pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu l-a confirmat deocamdată.

Citește și
Pasaport mancat de caine -1-
Cum și-a salvat un câine stăpâna de virusul ucigaș din China. FOTO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Americanii spuneau, luni, că au nu văzut dovezi în acest sens. Dacă persoanele fără febră pot să contamineze alte persoane, atunci acest detaliu schimbă complet dinamica epidemiei.

Perioada de incubaţie începe doar să fie estimată - aproximativ două săptămâni sau chiar mai puţin. Potrivit OMS, ea ar fi cuprinsă între două şi zece zile.

Răbdare

Numeroşi experţi au calculat în ultimele zile un parametru important pentru epidemii: rata de reproducere de bază, cunoscută şi sub numele "R zero". Ea reprezintă pur şi simplu numărul de oameni contaminaţi de o persoană infectată.

Estimările lor sunt cuprinse între 1,4 şi 3,8, acesta fiind un interval moderat, potrivit lui David Fisman.

Cifrele menţionate reprezintă doar o valoare medie: poate că anumiţi pacienţi au contaminat mulţi oameni, iar alţii au infectat mai puţini. "În sine, nu e un motiv pentru a panica", a spus Maimuna Majumder, cercetătoare la Universitatea Harvard şi la Spitalul pentru copii din Boston.

Ea a reamintit că această rată este de 1,3 pentru gripa sezonieră (care face milioane de cazuri pe an) şi cuprinsă între 2 şi 5 pentru SARS (Sindrom Acut Respirator Sever, care a cauzat 774 de decese şi 8.000 de îmbolnăviri în 2002-2003). Prin comparaţie, pentru rujeolă este cuprinsă între 12 şi 18.

După măsurile de carantină, izolare, spălarea sistematică a mâinilor, purtarea de măşti, numărul mediu al infecţiilor ar putea să scadă. Dacă "Rata zero" scade sub 1, epidemia va dispărea.

Însă efectul măsurilor luate de China în ultimele zile se va face resimţit peste una sau două săptămâni, spun oamenii de ştiinţă, căci acesta este ciclul virusului.

"Pare tot mai mult că se aseamănă cu SARS. SARS era controlabil, deci sperăm că şi acesta va fi, însă vom şti acest lucru abia în săptămânile viitoare", a declarat David Fisman.

„Va fi nevoie de săptămâni, probabil de luni, şi nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile", a adăugat el.

Numărul oficial de cazuri este de peste 4.000 în China (peste 100 de morţi) şi aproximativ 50 în afara ţării.

Numărul real de cazuri chineze, inclusiv cele nedetectate, potrivit grupului internaţional coordonat la Universitatea Northeastern, este fără îndoială de peste 25.000, a spus Alessandro Vespignani.

Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong (HKU) estimează la rândul lor că acest număr depăşeşte 40.000 în prezent.

„E uşor să vedem această cifră dublându-se sau triplându-se, şi asta doar în oraşul Wuhan", a spus profesorul Vespignani. "Dacă şi alte oraşe mari sunt afectate, cifrele vor creşte foarte mult".

El nu doreşte să estimeze numărul posibil al decedaţilor. Rata mortalităţii acestui coronavirus s-a situat până acum în jurul pragului de 3%, însă aceste rate au tendinţa de a creşte şi a descreşte: cresc la început, când cei mai vulnerabili mor, scad apoi şi reîncep să crească când alţi pacienţi decedează.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce impact va avea coronavirusul asupra producției de telefoane Iphone
Ce impact va avea coronavirusul asupra producției de telefoane Iphone

Planurile companiei americane Apple Inc. vizând majorarea cu 10% a producţiei de telefoane iPhone, în prima jumătate a acestui an, ar putea să se lovească de un obstacol în condiţiile în care epidemia de coronavirus se extinde în China.

Cum și-a salvat un câine stăpâna de virusul ucigaș din China. FOTO
Cum și-a salvat un câine stăpâna de virusul ucigaș din China. FOTO

O femeie din Taiwan care se pregătea să plece la Wuhan chiar înainte de izbucnirea epidemidei de coronavirus, a fost salvată de câinele său, care i-a distrus pașaportul și a forțat-o să își anuleze călătoria, relatează Daily Mail.

Un prim caz de coronavirus confirmat în Germania
Un prim caz de coronavirus confirmat în Germania

Un prim caz de contagiere cu coronavirusul chinez a fost confirmat în Germania, la un bărbat din Bavaria (sud), a anunţat luni seara Ministerul bavarez al Sănătăţii, citat de AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.