"Casele de cultura" ale oligarhilor din Republica Moldova, filmate cu drona. Cum isi aleg vecinii
Vladimir Plahotniuc, Vlad Filat, Ilan Shor si Viorel Topa sunt doar cativa dintre politicienii si oamenii de afaceri moldoveni ale caror palate se intind pe sute de metri patrati si sunt poreclite "case de cultura".
La finele anului 2016, pe langa faptul ca a preluat conducerea Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a trecut la casa noua. Este vorba de o casa de dimensiuni impresionante, supranumita in zona "palat" sau "case de cultura", despre care mai multe surse sustin ca ar fi cumparat-o de la un om de afaceri, scrie crimemoldova.com.
Sursa citata afirma ca politicianul ar mai fi achizitionat alaturi o casa de dimensiuni mai mici, dar cu un teren mai mare, dar şi locuinta unor artisti, pe care a demolat-o.
Noua mosie a oligarhului se afla la o distanta de circa o suta de metri de la parcul din Valea Morilor, iar de la inaltime se vede o minunata priveliste din zona Teatrului Verde si a lacului.
Vecini alesi pe spranceana
Intamplator sau nu, chiar alaturi de cele doua case despre care se spune ca au fost procurate de Vlad Plahotniuc, se afla casa Svetlanei Platon, prima sotie a lui Veaceslav Platon, mama celor doi fii ai sai.
In afara de fosta sotie a lui Platon, liderul democrat are si alti vecini alesi pe spranceana, cum ar fi omul de afaceri Nicolae Ciornii, fiica si ginerele acestuia, fostul consilier prezidential, Ion Paduraru, cel care i-a facut lui Plahotniuc concurenta in 2016, atunci cand trebuia sa fie desemnat Guvernul, dupa ce picase candidatura lui Ion Sturza.
Vlad Filat si Ilan Shor, vecini cu Plahotniuc
In apropiere se afla imobilele lui Vlad Filat, Ilan Shor si a lui Viorel Topa, ultimele doua fiind puse sub sechestru. Cat priveste casa in care a locuit Filat, imobilul nu a fost inregistrat pe numele sau.
Nu departe de mosie, se afla si cazarmele Regimentului „Scut” al Ministerului de Interne.
Masuri sporite de securitate in cartierul de pe strada Timis
Mosia lui Plahotniuc se extinde pe strazile Timis si Bujorilor si este inconjurata de un zid impresionant cu inaltimea de circa 6 metri.
Aproape pe fiecare pilon de langa zidul-fortareata se observa camere video. De fapt, camerele video sunt instalate si la o distanta de cel putin 50 de metri pana la imobil.
Cineva care locuieste in regiune ne-au comunicat ca acestea au aparut cu vreo trei luni in urma. Sursele crimeMoldova sustin ca perimetrul ar fi patrulat de agenti sub acoperire, care alerteaza politia daca vad persoane suspecte.
Aceleasi surse sustin ca pe teritoriu s-ar afla o adevarata cazarma in care sunt cazati cei care 24 din 24 de ore au grija de linistea si securitatea politicianului milionar.
Cum au fost procurate si inregistrate imobilele
Palatul de pe strada Timis a fost construit de catre omul de afaceri Vladimir Russu, presedintele Accent Group, care include mai multe companii din domeniile IT, telecomunicatii, constructii si energii regenerabile.
Prima firma a grupului a fost Accent Electronic, unul dintre cei mai mari distribuitori de tehnica de calcul din tara. O alta companie, Reprolux, construieste centre de afaceri si resedinte private de lux, printre care se numara si cladirea din marmura verde vizavi de Kentford. Holdingul detine si un salon de mobila exclusivista.
Vladimir Russu a cumparat terenul in 2008, iar la 23 noiembrie 2015 imobilul a fost dat in exploatare. Initial gospodaria a fost inregistrata pe Intreprinderea mixta MEDIAS HEALTH CENTER S.A., al carei director este Vladimir Russu.
La 27 decembrie 2016, Vladimir Russu perfecteaza pe numele sau si al sotiei sale un contract de vanzare-cumparare cu MEDIAS HEALTH CENTER si perfecteaza actele de proprietate asupra imobilului pe numele lor, iar la 9 ianuarie 2017, sotii Rusu vand imobilul societatii BUSINESS AGREEMENT, o intreprindere care a fost inregistrata tot la data de 9 ianuarie 2017, avand in calitate de fondator intreprinderea INVESTAR INVESTMETS LIMITED, o firma offshore inregistrata in Marea Britanie.
In calitate de director al SRL BUSINESS AGREEMENT apare Vladimir Russu. Este curios ca in perioada 23 septembrie - 2 decembrie, Russu a luat mai multe credite de la BC Victoriabank, despre care se stie ca este controlata de catre Vladimir Plahotniuc, iar imobilul a fost lasat drept gaj, cu restrictia de a fi instrainat.
Suma totala a creditului este de 1,4 milioane de dolari, 5,3 milioane de euro si 25 milioane de lei moldovenesti. Vladimir Russu a comunicat unora dintre vecini ca a vandut imobilul unei companii spaniole si ca pleaca sa locuiasca cu familia peste hotare.
Casa si construcțiile adiacente din preajma locuinței de lux au fost construite cu mai bine de zece ani in urma de catre acelasi Vladimir Rusu, in baza unei constructii mai vechi ramasa inca din perioada sovietica. Vecinii spun ca sub aceasta casa s-ar afla un buncar construit in perioada sovietica.
Potrivit documentelor cadastrale, casa si terenul ar fi fost vandute in 2006, Companiei Chisinau Real Estate Holding, o firma inregistrata in Bucuresti, Romania, cu putin timp inainte de tranzactia cu imobilul de pe strada Bujorilor din Chisinau.
Firma Chisinau Real Estate Holding, care activeaza in domeniul afacerilor imobiliare, numara patru angajati si a inregistrat pe parcursul anilor pierderi considerabile. Este curios ca in registrul de stat al intreprinderilor figureaza intreprinderea cu capital strain Maiodor, care a fost fondata in anul 2002 de catre Chisinau Real Estate Holding, intreprindere fondata in octombrie 2005.
Vecinii sustin ca dupa ce familia lui Vladimir Rusu s-a mutat cu traiul la „palat”, in casa respectiva nu a mai locuit nimeni, in schimb atat cladirile, cat si terenurile, erau permanent ingrijite. Cel de-al treilea teren pe care l-ar fi procurat Plahotniuc, unde se desfasoara lucrari de constructie, a apartinut candva compozitorului Anatol Chiriac.
Pe terenul respectiv, cu suprafata de 0,15 ari, se afla si o constructie de peste 200 de metri patrati care a fost demolata. Anume pe acest teren a fost formata o cale de acces pentru tehnica grea, care efectueaza lucrari de constructie in partea stanga a imobilului.
Precizam ca terenul si locuința care au apartinut familiei Chiriac, potrivit datelor cadastrale, ar fi fost vandute la 17 februarie 2017 unui barbat dintr-un sat din raionul Glodeni. Ce se va intampla cu apartamentele de pe strada Bulgara
Chiar daca nu mai locuieste in blocul de langa Pretura sectorului Centru, de pe strada Bulgara din Chisinau, Vladimir Plahotniuc pare sa nu renunte la acest imobil. In apartamentele respective continua sa locuiasca rudele apropiate ale liderului democrat, surorile si parintii sai.
Sursa: crimemoldova.com, 7sur7
Etichete: Republica Moldova, case, vlad filat, plahotniuc,
Dată publicare:
07-05-2017 13:50