Carnavalul de la Veneţia şi-a deschis porţile numai în mediul virtual. Pandemia a umbrit fastuosul eveniment
Carnavalul de la Veneţia şi-a deschis porţile, însă numai în mediul virtual.
Oraşul Lagună, care an de an era invadat în această perioadă de mii de turişti, este acum aproape pustiu.
Pandemia a umbrit fastuosul eveniment și, timp de mai bine de două săptămâni, spectacolele vor fi transmise doar pe internet.
Animată în vremuri obișnuite de sute de oameni în costume de epocă, Veneţia tânjeşte acum după turişti. Sâmbătă, când ar fi trebuit să se dea startul în mod grandios carnavalului, a fost o zi ca oricare alta.
Faimosul „zbor al îngerului", care marca începutul festivităţilor, și toate paradele organizate în aer liber au fost anulate în acest an din cauza pandemiei, un motiv de tristeţe în rândul producătorilor de măști, care în trecut abia dacă mai făceau faţă comenzilor.
Gualtiero Dall'Osto, proprietarul unui magazin de decoraţiuni: „Anul acesta este unul foarte dificil pentru Veneția. Orașul încearcă să compenseze printr-un carnaval care se transmite online, dar realitatea este că Veneția este blocată, drept urmare nu poate să-şi arate particularitatea sau mai bine zis adevărata caracteristică, aceea de a fi un oraș al măștilor, un oraș al carnavalului."
Pe canalele veneţiene rar mai vezi o gondolă.
Ferruccio Dalla Pieta', gondolier: „Pentru noi, carnavalul era o perioadă intensă de lucru, dar după cum vedeți, din păcate, acest lucru lipseşte acum cu desăvârşire. Să sperăm că vom recupera la ediţia de anul viitor."
Autorităţile încearcă să compenseze din pierderi, aşa că primăria a organizat un carnaval virtual. Vor fi două săptămâni de sărbătoare, dar spectacolele pot fi urmărite doar online. Doritorii pot cumpăra bilete accesând pagina oficială de internet a evenimentului.
Andrea Tomaello, primarul Veneţiei: „Anul acesta, din păcate, ne vom întâlni virtual, încercând să menținem tradiția vie."
Dacă acum se plâng de lipsa turiştilor, în urmă cu doi ani, oamenii din Veneţia se văitau că sunt sufocaţi de străinii care vizitează orașul. Susţineau că „invazia" le distruge stilul de viaţă, afectează mediul şi contribuie la depopularea localităţii ce era cunoscută cândva drept „La Serenissima".