Harta coronavirusului se colorează în roșu aprins. Comisia Europeană a introdus o nouă culoare

29-01-2021 21:53


Harta coronavirusului se colorează în roșu aprins. Comisia Europeană a introdus o nouă culoare

Harta coronavirusului din Europa va avea o nouă culoare, roșu aprins, care semnifică zonele cele mai afectate de pandemie, unde sunt necesare restricții de circulație mai stricte.

 

Este o propunere a Comisiei Europene care vineri a fost și adoptată de ambasadorii statelor membre. De fapt, este o nouă metodă de cartografiere a Europei din punct de vedere sanitar, a transmis Comisia Europeană. Potrivit AFP și news.ro.

O nouă categorie de zone pe harta Europei- roșul închis, peste cele roșu deschis.
Aceste zone ”roşu închis” corespund zonelor în care rata incidenţei covid-19 este mai mare sau egală cu 500 de cazuri la 100.000 de locuitori timp de 14 zile.

În aceste zone cu risc ridicat, testele şi carantina se aplică inclusiv în cazul unor călătorii considerate esenţiale. Unele derogări sunt însă prevăzute, în cazul locuitorilor zonelor de frontieră şi lucrătorilor din domeniul transportului.

Exită deja o asemenea hartă preliminară întocmită de agenţia însărcinată cu supravegherea pandemiei – ECDC, care nu este încă oficială, dar jurnaliștii de la AFP au văzut-o: 14 ţări din UE au cel puţin o zonă clasată ”roşu aprins”.

Comisia Europeană a formulat luni recomandări, și nu decizii, pentru a limita răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului. Recomandările vizează „să descurajeze puternic deplasările considerate neesenţaile, dar care să evite totodată închiderea frontierelor sau interdicţii generale de călătorie”.

Comisia încearcă să coordoneze măsurile statelor membre UE, care vor să evite o reeditare a scenariului din primăvară - când închiderea frontierelor în cascadă a antrenat un haos în circulaţia persoanelor şi mărfurilor în UE şi în spaţiul Schengen.

Portugalia - care deţine preşedinţia semstrială a UE - a precizat în cadrul acestei reuniuni a ambasadorilor că sunt posibile măsuri naţionale complementare, potrivit unei surse diplomatice.

Această ţară - în care contaminările cu noul coronavirus au ”explodat” - a decis joi să interzică toate călătoriile în străinătate considerate neesenţiale, pe o perioadă de 15 zile.

Belgia a luat aceeaşi măsură - de miercuri şi până la data de 1 martie.

Germania analizează, la rândul său, o reducere drastică a traficului aerian cu ţări pe care le consideră cel mai afectate de noi variante ale noului cornavirus, între care se află şi Portugalia.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO