Care e puterea militara a Elvetiei, o tara neutra de 500 de ani, care se pregateste de violente
Violentele din Atena si Madrid pe tema austeritatii din zona euro au fost luate in serios de Elvetia, o tara care s-a remarcat in Europa prin politica sa de neutralitate.
Conform cotidianului elvetian Der Sonntag, Elvetia a lansat un exercitiu militar, numit Stabilo Due, pentru a reactiona in cazul in care tulburarile sociale vor deveni violente.
Dar ce inseamna "armata" pentru Elvetia, o tara neutra in ultimii 500 de ani, in ciuda celor doua razboaie mondiale care au zdruncinat Europa conflictele armate care au zdruncinat Europa secolului trecut?
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"O tara mica, cu o armata mare", asa a fost descrisa Elvetia ultimului deceniu de catre jurnalistii de la New York Times. Iar cifrele spun multe in privinta Elvetiei. Un stat cu numai 7 milioane de locuitori are in acest moment un dispozitiv militar de 200.000 de oameni, iar asta dupa doua injumatatiri de efectiv.
Dupa caderea blocului comunist in 1989, Elvetia s-a trezit ca are o populatie in care 1 din 10 oameni sunt activi militar. Pana in acel moment, nevoia de a avea siguranta unui efectiv militar activ era explicata prin frica de a nu fi invadata de rusi, dar dupa momentele '89, aceasta frica nu a mai avut acoperire. Conform tratatului Armee 95, emis la 6 ani de la caderea Zidului Berlinului, Elvetia renunta la serviciile a 200.000 de soldati, ramanand insa cu 400.000 de trupe.
In anul 2000, New York Times scria: "Cu 360.000 de soldati, Elvetia are in acest moment una dintre cele mai mari armate ale lumii, cu o medie de varsta intre 18 si 20 de ani. De asemenea, este una dintre cele mai scumpe din lume, avand un buget de 3 miliarde de dolari anual."
9 ani mai tarziu, un nou tratat, Armee XXI, a specificat ca este timpul ca tara care a evitat orice forma de conflict in ultima jumatate de mileniu sa mai renunte la trupe. Elvetia a ramas in acel moment cu 220.000 de militari, cu tot cu rezerve.
Desi numarul militarilor a scazut dramatic in ultimele doua decenii, forta armata a Elvetiei a ramas impresionanta. Este in continuare una dintre tarile cu o putere militara greu de intalnit in Europa, se mandreste cu cu 20.000 de fortificatii impanzite prin teritoriul tarii si este dotata cu tancuri Leopart 2 si avioane de vanatoare FA-18.