Elvetia isi pregateste armata pentru efectele crizei din zona euro
Elvetia, tara europeana renumita pentru neutralitate, adopta masuri neobisnuite de precautie, in contextul protestelor antiausteritate din Europa, care la Atena si Madrid au condus la tulburari sociale de amploare, potrivit CNBC.
Elvetia a lansat in septembrie exercitiul militar "Stabilo Due" ca raspuns la actuala instabilitate din Europa si pentru a testa viteza de desfasurare a armatei. Elvetia nu este membra a Uniunii Europene.
Cotidianul elvetian Der Sonntag a raportat recent ca exercitiul s-a derulat in functie de o harta de risc intocmita in 2010, in care armata prezenta pericolul unor tulburari interne intre diverse factiuni, precum si posibilitatea sosirii de refugiati din Grecia, Spania, Italia, Franta si Portugalia.
Ministerul apararii din Elvetia a declarat pentru CNBC ca nu exclude necesitatea de a desfasura trupe in anii urmatori.
"Nu este exclus ca efectele crizei financiare sa conduca in Elvetia la proteste si violente. Armata trebuie sa fie pregatita atunci cand politia, in astfel de situatii, cere sprijin", a spus un purtator de cuvant.
Exercitiul a implicat 2.000 de soldati, in opt orase diferite ale tarii.
MINISTERUL APARARII: "NU EXCLUD CA IN VIITOR SA AVEM NEVOIE DE ARMATA"
Ministrul Apararii din Elvetia, Ueli Maurer, a avertizat, in revista Schweizer Soldat, asupra escaladarii violentelor in Europa.
"Nu exclud ca in anii urmatori sa avem nevoie de armata", a spus el.
Aflate sub presiune sa faca economii, unele tari europene nu si-au modernizat armatele si nu mai pot sustine costurile unor sisteme de lupta moderne, a adaugat ministrul.
Situatia s-ar putea agrava puternic, iar tarile care nu se pot apara se pot confrunta cu posibilitatea "santajului". Ministrul s-a intrebat, potrivit articolului din Schweizer Soldat, cat timp mai poate fi criza calmata doar cu bani.
Der Sonntag scrie ca seful armatei, André Blattmann, urmeaza sa propuna in decembrie utilizarea a patru batalioane de politie militara. Astfle, circa 1.600 de soldati vor pazi puncte strategice din tara, inclusiv aeroporturi, fabrici si institutiile internationale din Geneva.
De la declansarea crizei financiare in Europa au avut loc proteste numeroase in multe orase. Populatia este nemultumita de masurile de austeritate adoptate din cauza crizei datoriilor suverane. In timp ce multe din statele UE au adoptat reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, aceastea au fost mai dure in sudul Europei, unde se afla si cele mai indatoraret tari membre ale UE.