Carantina a adus sărăcie în toată Europa. Milioane de oameni supraviețuiesc cu mâncarea oferită de băncile de alimente
Carantina impusă în multe dintre statele europene, pentru a limita infecţiile cu noul coronavirus, a avut un efect dramatic asupra a milioane de oameni, care au rămas fără locuri de muncă.
Industrii întregi, cum ar fi cea a ospitalităţii, au fost puse pe butuci. Ca să supravieţuiască, mulţi oameni de pe tot continentul au fost nevoiţi să apeleze la băncile de alimente pentru a avea ce pune pe masă.
În Spania, mii de oameni au ajuns la mila organizațiilor caritabile pentru a face rost de alimentele necesare ca să supraviețuiască.
Economia spaniolă dădea semne că își revine atunci când pandemia de coronavirus a lovit în plin peninsula iberică.
Acum, băncile de alimente au devenit esențiale pentru oamenii care au rămas fără locuri de muncă.
În Franța, un sfert dintre tineri nu își găsesc de lucru și mulți studenți au ajuns să aștepte la coadă la băncile de alimente, din cauză că pandemia le-a tăiat sursele de venit.
Este cazul unei tinere care studiază managementul hotelier și înainte de pandemie își rotunjea veniturile lucrând într-un restaurant.
Leïla Ideddaim, studentă: "Încerc să găsesc muncă temporară atunci când am ocazia, pentru că nu există joburi în restaurante. Așa că, atunci când pot, fac inventare în magazine sau mă angajez temporar în centre comerciale".
Tânăra, și mulți alții aflați în aceeași situație ca ea, au primit ajutor de la o organizație pariziană care colectează și distribuie hrana rămasă nevândută în magazine.
Julien Meimon: "Distribuim în aceste plase peste două tone și jumătate de alimente. Peste două tone și jumătate, de fapt sunt aproape trei. Nu știu dacă realizați, dar e o cantitate uriașă".
Leïla Ideddaim: "Mă simt ușurată, o să mănânc mai bine. Altfel aș fi mâncat paste în fiecare zi sau mâncare ieftină. Așa, mănânc mai bine și economisesc mult în fiecare lună pentru că nu trebuie să mai cumpăr mâncare și nici obiecte de igienă personală. Bineînțeles, rămân cu cheltuielile pentru întreținere, asigurarea, transportul".
Marea Britanie a cheltuit miliarde de lire pentru ajutoare sociale
Probleme din cauza crizei economice sunt și în Marea Britanie, unde carantina totală a transformat viața multora într-un coșmar.
În Oldham, un orășel din nordul Angliei, sunt mii de familii care nu mai au ce pune pe masă și așteaptă ajutorul băncilor de alimente.
”- Avem aici alimentele tale! Cum ești?
- Avem o săptămână proastă... Și eu la fel, pentru că nu am putut să dorm deloc. Îmi trec tot felul de gânduri prin cap”.
Pentru cei care provin din familii numeroase, faptul că acum trebuie să stea acasă, laolaltă cu toată familia, fără să poată să-și câștige existența, e o tragedie.
"- Nu facem decât să stăm în casă toată ziua, încuiați. Copiii nu învață mare lucru, pentru că locuința noastră nu e mediul potrivit pentru asta.
- Crezi că oamenii își dau seama cât de greu e pentru familii ca a ta?
- Nu, nimeni nu-și dă seama".
Potrivit guvernului britanic, citat de Sky News, autoritățile de la Londra au cheltuit miliarde de lire sterline pentru a oferi categoriilor afectate ajutoare sociale, inclusiv un grant de peste 170 de milioane de lire pentru a ajuta familiile cu copii pe parcursul iernii. Oamenii spun că banii sunt bineveniți, dar sunt prea puțini.