Capodopera lui Van Gogh, "Floarea soarelui", văzută doar la muzeul din Amsterdam
Capodopera lui Van Gogh, "Floarea soarelui", este într-o stare "stabilă, dar sensibilă", au stabilit experţii care au restaurat şi analizat pictura timp de şase săptămâni.
Acesta este motivul pentru care faimosul tablou va putea fi văzut, de acum încolo, doar la muzeul din Amsterdam dedicat maestrului olandez.
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume. Dar există mai multe versiuni. Capodopera expusă la Amsterdam, precum şi alte variante aflate la muzee din Londra, Philadelphia, Tokyo şi Munchen.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pictura de la Muzeul Van Gogh, au stabilit experţii, a fost inspirată de opera aflată în prezent la Galeria Naţională Londoneză, pictată cu un an mai devreme, adică în 1888.
"Floarea soarelui" de la Amsterdam călătorea des pentru a fi expusă în marile muzee ale lumii. Ultima oară a ajuns chiar la Londra, unde a fost pusă alături de "sora" ei.
Aşa cum un om poate fi supus unui examen complet cu computerul tomograf, la fel şi capodopera lui Van Gogh a fost scanată minuţios. La final, specialiştii au ajuns la concluzia că opera este stabilă, dar prea fragilă pentru a mai porni la drum.
Axel Ruger, Directorul Muzeului Van Gogh: "Ar fi prea multe riscuri dacă am decide să mai împrumutăm tabloul, aşa că va rămâne pentru totdeauna aici în Amsterdam."
Cercetătorii au folosit o tehnologie de vârf, utilizată de obicei pentru examinarea retinei.
Ella Hendriks, cercetator senior, Muzeul Van Gogh: "Am găsit aplicate straturi de lac foarte, foarte fine, pentru conservare. Unele au chiar şi 5 micrometri, adică 0.005 mm. Putem vedea aici de exemplu cum stratul original de culoare este amestecat cu cel de lac, nu mai există o delimitare clară."
Numai că Van Gogh nu a folosit lac peste vopsea. Straturile de lac au fost adăugate la restaurările mai vechi. Sub stratul fin de lac se află nu doar originalul, ci şi unele dintre intervenţiile făcute asupra tabloului de-a lungul timpului.
Rene Boitelle, conservator senior, Muzeul Van Gogh: "Acest lac nu poate fi îndepărtat în mod sigur, cel puţin nu cu metodele şi materialele pe care le avem acum. Aşa că diferitele restaurări mai vechi sunt un dat, sunt intervenţii asupra picturii care rămân, cel puţin deocamdată."
În mai puţin de o lună, "Floarea soarelui" revine la locul său de cinste în Muzeul Van Gogh din Amsterdam. Iar în iunie va fi inaugurată o expoziţie care va reflecta lucrările de cercetare şi restaurare.