Capcana in care au cazut comerciantii legali de marijuana din SUA, unde consumul a fost legalizat
Comerciantii legali de marijuana din SUA, din statele unde consumul a fost legalizat pentru uz medical sau recreativ, se confrunta cu o problema neasteptata: marea majoritate a bancilor refuza sa faca afaceri cu astfel de firme.
Astfel, afacerile legale cu marijuana se deruleaza aproape in totalitate pe baza de bani cash, deoarece drogul este inca ilegal conform legislatiei federale a substantelor controlate, adoptata in 1970, potrivit New York Times.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Totusi, 20 de state si Districtul Columbia au legalizat consumul de marijuana, majoritatea in scop medical, Colorado si Washington in scop recreativ.
Astfel majoritatea bancilor, inclusiv cele mai mici, evita sa presteze servicii in relatia cu firmele si companiile care fac comert cu marijuana. Bancile se tem in principal de amenzi si alte forme de sanctiuni banesti pentru incalcarea legislatiei care interzice spalarea de bani sau a altor reglementari federale.
"Bankingul este cea mai urgenta problema cu care se confrunta astazi industria canabisului legal. Plimbarea unor asemenea sume de bani in afara sistemului bancar nu este sigura si nu este in interesul nimanui. Legislatia federala trebuie armonizata cu legile statale", a declarat pentru New York Times Aaron Smith, directorul Asociatiei Nationale a Industriei Canabisului, cu sediul la Washington.
Accesul limitat si dificil la servicii bancare a generat probleme specifice pentru firmele din domeniu. Angajatii sunt platiti la plic, patronii sau contabilii transporta deseori pungi cu sume mari de bani, iar magazinele nu pot accepta plata cu cardul.
In rarele cazuri cand interactioneaza cu bancile, afaceristii sunt nevoiti sa invoce false premise si sa tina banii in borcane cu odorizante pentru a indeparta mirosul de droguri.
"Transportarea unor asemenea sume de bani este un risc urias care ma cam sperie. Mereu ma tem ca din urmatoarea masina care o sa traga langa mine o sa coboare hoti. Asa trebuie sa jucam un fel de joc fara sfarsit: masini diferite, trasee diferite, date diferite, ore diferite", comenteaza Ryan Kunkel, coproprietar a cinci dispensare care vand marijuana pentru uz medicinal in statul Washington.
In lipsa serviciilor bancare, plata taxelor devine dificila si riscanta. Kunkel porneste de la biroul sau din Seattle cu peste 50.000 de dolari intr-o punga de hartie si, dupa o calatorie prin traficul aglomerat, livreaza banii datorati la sucursala locala a Fiscului. Dupa ce a ajuns, numaratul banilor dureaza aproximativ 25 de minute.
Pentru ca nu pot accepta carduri bancare, dispensarele si magazinele de marijuana se confrunta de asemenea cu riscuri semnificative de securitate. Majoritatea proprietarilor au instalat "butoane de urgenta" in cazul unui jaf, retele sofisticate de supraveghere video sau senzori de miscare pentru a detecta eventuale spargeri in afara orelor de lucru.
In Colorado a aparut chiar o companie specializata in protejarea afacerilor cu marijuana, care acopera inclusiv riscuri legate de transportul drogurilor si al banilor.
Patronii cu afaceri in domeniu au inventat si strategii prin care sa evite suspiciunile bancilor. Mai multe firme de profil si-au deschis conturi bancare prin intermediul unor holdinguri paravan. Unii proprietari utilizeaza pur si simplu conturi deschise pe persoana fizica.
Multe dispensare si magazine au instalat bancomate pentru a permite clientilor sa retraga bani pentru a putea plati.
O alta problema a comerciantilor legali de marijuana este imposibilitatea de a obtine credite bancare. Astfel, ei sunt nevoiti sa se bazeze pe imprumuturi pe termen scurt de la diverse cunostinte, de obicei cu dobanzi mai ridicate fata de cele din sistem.
Revista de profil High Times incearca sa infiinteze un fond de capital privat care sa acorde finantare afacerilor cu marijuana, insa multi potentiali investitori nu au incredere in firme care nu au conturi bancare.
Companiile din domeniu subliniaza ca accesul la servicii bancare ar creste transparenta industriei si ar permite o reglementare mai adecvata, inclusiv in ceea ce priveste taxele datorate.
Bancile au cerut de asemenea guvernului federal indrumari clare privind modul in care ar putea oferi servicii comerciantilor de marijuana.
Departamentele Trezoreriei si Justitiei vor sa inceapa pana la finalul lunii ianuarie discutii pe marginea unor recomandari privind relatiile comerciale cu noul sector de activitate economica, au declarat pentru New York Times surse apropiate situatiei.