Colorado, primul stat care legalizeaza consumul de marijuana, in urma unui referendum

Ultima actualizare: 02-02-2014 06:57
Marijuana

Locuitorii din statul american Colorado pot sa cumpere legal marijuana, in scopuri recreationale, de la 1 ianuarie 2014. Drogul va putea fi cumparat legal, asemeni alcoolului de toti cei care au peste 21 de ani.

Colorado este primul stat al Americii care liberalizeaza si reglementeaza consumul si productia de marijuana. Marijuana este al treilea drog recreational din Statele Unite, dupa alcool si tutun, informeaza CNN.

CNN a realizat un top al celor mai intalnite aceste intrebari pe aceasta tema:

Cum a fost posibil?
Locuitorii au votat pentru asta. 65% dintre votanti s-au exprimat "pentru" legalizarea marijuanei, iar, acum, legea face parte din Constitutia statului.

Locuitorii din Washington vor beneficia de aceleasi conditii, dar cu cateva luni intarziere.

De ce?
Sustinatorii marijuanei au spus mereu ca este mai putin toxica si periculoasa decat tutunul si ca legalizarea ei va duce la economii de 10 miliarde de dolari, din bugetul autoritatilor care trebuiau sa asigure prohibitia.

Realitatea este ca drogul se va vinde cu o taxa de 24%, care va ajunge la stat. Anual, 65 de milioane de dolari vor rotunji bugetul statului.

De ce mai exista marijuana medicala?

Consumatorii de marijuana medicala nu vor plati taxe aditionale. Pentru asta, e necesara o reteta de la un medic.

Cata marijuana poate fi cumparata?

Cetatenii statului Colorado, cu varsta peste 21 de ani, vor putea cumpara o uncie (30 de grame), pe baza actului de identitate. Cei din alte state vor putea cumpara un sfert din aceasta cantitate.

Unde se poate consuma?

Consumul este interzis in aer liber, in magazinul din care a fost cumparata substanta, sau in cladirile publice. Consumul se va face pe proprietatile private, cu acordul proprietarilor.

Poate fi cultivata acasa?

Legea din Colorado permite cultivarea a pana la sase plante, care trebuie sa fie inchise sub cheie.

Conducerea sub influenta substantei...?
... va fi pedepsita. Soferii vor fi amendati daca au in sange peste 5 nanograme de THC, substanta activa din marijuana. Dupa 3 ore de la consum, de obicei concentratia din sange coboara sub acest prag.

Autoritatile federale au declarat ca nu se vor opune acestor legi de reglementare a consumului, desi legile federale prevad faptul ca "posesia, productia si vanzarea de droguri este ilegala si poate fi pedepsita cu inchisoarea pe viata."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO