Candidatul PPE la șefia Comisiei Europene spune că Bulgaria intră în Schengen în 2019
Bulgaria va intra în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene, începând cu 2019, scrie presa de la Sofia.
Declarația a fost făcută de Manfred Weber, liderul europarlamentarilor din PPE, care candideaază pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unor discuții pe care acesta le-a avut la Bruxelles, cu vicepreşedintele partidului de guvernământ GERB, Ţvetan Ţvetanov.
Potrivit presei bulgare, Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen încă din noiembrie, de la nominalizarea sa pentru funcția de președinte al CE, la Congresul PPE din capitala Finlandei.
Weber a felicitat, totodată, prin Ţvetanov, Cabinetul de la Sofia, care a obținut un raport MCV foarte bun din partea Comisiei Europene.
Aflat în vizită în România, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că în opinia sa, a venit momentul să fie accelerată procedura de aderare a României la Spațiul Schengen.
”Cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen, deoarece, pentru a garanta mai bine frontierele noastre și securitatea noastră, anumite țări care sunt încă în așteptare trebuie să intre cât mai repede în zona Schengen”, a spus Antonio Tajani.
Comisia Europeană a constatat, însă, în cel mai recent raport MCV, că România a făcut regrese în ceea ce privește lupta anticporupție, ceea ce ar putea avea efecte și asupra aderării la Spațiul Schengen.
„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei si asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al UE în ansamblul său”, declara, la lansarea raportului, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.
În vară, premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat în Parlamentul European că România și Bulgaria mai au de îndeplinit multe cerințe prevăzute în MCV pentru a intra în Spațiul Schengen, „corupția fiind unul dintre cele mai importante standarde”, în acest sens.
“Vreau să fie foarte clar: salut faptul că atât România cât și Bulgaria vor să adere la spațiul Schengen. Suntem conștienți de tot efortul depus în acest sens, însă munca lor este departe de a se fi terminat. Cele două state trebuie să îndeplinească mai multe condiții menționate în MCV. Corupția este unul dintre ele. O înțelegere este o înțelegere, și nu putem permite țărilor care nu îndeplinesc aceste cerințe să intre în Spațiul Schengen”, a declarat șeful Executivului olandez.