Londra nu se grabeste sa demareze procedurile pentru BREXIT. Ce drepturi vor avea romanii care lucreaza in Anglia

×
Codul embed a fost copiat

Marea Britanie va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declansarea procedurii de iesire din UE pana la sfarsitul lunii martie 2017, in urma votului de la referendumul din iunie in favoarea Brexit, a declarat Theresa May.

Intrebata de BBC cand va activa Articolul 50, ea a afirmat: "Il vom activa pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor".

Odata activat Articolul 50, Marea Britanie va avea doi ani pentru a reglementa modalitatile iesirii din UE, un termen care ar putea fi totusi prelungit.

Afirmand ca isi doreste sa obtina "cel mai bun acord posibil" cu Uniunea Europeana, Theresa May, care participa duminica, la Birmingham, la congresul anual al Partidului Conservator, a facut de asemenea apel la o 'tranzitie calma'.

In interviul pentru BBC, ea a mai afirmat ca guvernul pe care il conduce discuta cu reprezentantii mediului de afaceri pentru a afla ce fel de acord vor din negocierile Marii Britanii cu UE privind Brexit. "Vreau un acord bun pentru comertul cu bunuri si servicii", a spus May.

Citește și
londra
Britanicii incep sa simta efectele Brexitului. Gigantii bancari nu mai au acces la piata UE. Libera circulatie, in pericol

Intr-un interviu separat pentru Sunday Times, May a spus ca vrea sa propuna Parlamentului in primavara lui 2017 sa abroge actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Ea explicat ca va prezenta o noua legislatie pentru a abroga European Communities Act din 1972, in timpul discursului reginei in Parlament, care va avea loc in aprilie sau mai 2017.

"Aceea va fi prima etapa pentru a face din Marea Britanie o tara suverana si independenta din nou", a spus sefa guvernului, adaugand ca aceasta va insemna "sfarsitul autoritatii UE in Marea Britanie".

Legea nu va intra totusi in vigoare decat atunci cand Regatul Unit va parasi efectiv UE, a subliniat premierul in interviul pentru Sunday Times.

Premierul britanic exclude organizarea de alegeri parlamentare anticipate

Marea Britanie nu va astepta viitoarele alegeri legislative din Germania, prevazute in septembrie 2017, pentru a pune in aplicare articolul 50 al Tratatului european de la Lisabona si a demara astfel negocierile pentru iesirea din Uniunea Europeana, a declarat premierul britanic, Theresa May, intr-un interviu acordat publicatiei Sunday Times, citat de Reuters.

Theresa May, care va lua cuvantul duminica de la tribuna congresului anual al Partidului Conservator, exclude pe de alta parte organizarea de alegeri parlamentare anticipate care, in opinia sa, ar genera "instabilitate". Actuala legislatura se va incheia in 2020.

In plus, ea a facut cunoscut ca guvernul sau va abroga European Communities Act din 1972 care a reglementat aderarea Marii Britanii la blocul comunitar european.

Abrogarea, a precizat Sunday Times, va avea efect din momentul in care Marea Britanie va parasi oficial Uniunea Europeana.

Romanii care lucreaza in Anglia ar putea avea aceleasi drepturi dupa Brexit

Marea Britanie va dori sa aplice unele reglementari europene si dupa ce va parasi efectiv Uniunea Europeana, printre normele ce ar putea fi mentinute fiind cele care privesc drepturile lucratorilor si mediul inconjurator, a declarat duminica ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling, transmite agentia Reuters.

El a fost unul dintre liderii taberei ce a sustinut Brexitul (iesirea din Uniunea Europeana) in campania premergatoare referendumului din 23 iunie, la care britanicii au votat majoritar pentru parasirea blocului comunitar.

'Sunt unele lucruri pe care vom dori sa le pastram: in domeniul mediului, de exemplu, sau in ceea ce priveste drepturile lucratorilor. Dar sunt si alte lucruri de care vom dori sa ne debarasam', a indicat oficialul britanic intr-o declaratie acordata postului ITV.

Declaratia sa survine dupa de premierul Theresa May a anuntat ca pana in luna martie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul iesirii din Uniunea Europeana, urmand sa fie adoptat si un act normativ pentru abrogarea European Communities Act din anul 1972, actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Referitor la acesta din urma, Chris Grayling a mentionat ca va fi inaintat parlamentului de la Londra intre mai 2017 si mai 2018.

Theresa May: nu va fi nici modelul elvetian, nici cel norvegian

Premierul britanic Theresa May a respins duminica abordarea procesului iesirii din Uniunea Europeana in termeni de 'hard' Brexit sau 'soft' Brexit (Brexit 'dur' sau Brexit 'usor), ea subliniind totodata ca in relatia pe care guvernul de la Londra va incerca sa o dezvolte cu blocul comunitar nu va cauta sa se raporteze la modelul norvegian ori la cel elvetian si a respins de asemenea orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul in continuare la piata unica europeana in schimbul renuntarii la controlul imigratiei, transmite agentia Reuters.

'Argumentele despre un 'soft Brexit', prin care s-ar continua sub o anumita forma apartenenta la UE, si un 'hard Brexit', ca o decizie deliberata de a respinge comertul cu Europa, sunt pur si simplu o dihotomie falsa', a afirmat Theresa May in discursul sustinut la Congresul Partidului Conservator britanic.

'Prin urmare, nu va fi o negociere pentru stabilirea unei relatii cum am mai vazut in ultimii 40 de ani sau mai mult. Deci nu va fi un 'model norvegian'. Si nu va fi nici un 'model elvetian'. Va fi un acord intre o Mare Britanie independenta si suverana si Uniunea Europeana', a punctat mai departe sefa guvernului de la Londra.

'Tot ce facem pentru a iesi din UE va fi conform cu legile si cu obligatiile asumate prin tratate si trebuie sa oferim salariatiilor si investitorilor cat mai mult siguranta. Aceasta inseamna ca nu va exista o retragere brusca si unilaterala', a asigurat ea in continuare.

Theresa May a repetat in acest discurs anuntul facut mai devreme in aceeasi zi, si anume ca pana in luna martie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul iesirii din Uniunea Europeana, urmand sa fie adoptat si un act normativ pentru abrogarea European Communities Act din anul 1972, actul de aderare a tarii sale la Uniunea Europeana.

Ea a precizat totodata ca respectivul articol va fi activat numai de guvern, nicidecum de parlamentul britanic, criticandu-i totodata pe aceia care, invocand pretextul respectarii regulilor democratice, sustin ca legislativul ar trebui sa decida la acest capitol, in opinia sefei executivului acestia incercand de fapt 'sa ucida Brexitul prin tergiversare'.

In ceea ce priveste libertatea de circulatie, adica dreptul cetatenilor europeni de a lucra in Marea Britanie, Theresa May a dezaprobat conditionarea de catre unii oficiali europeni a accesului companiilor britanice pe piata unica europeana de garantarea acestui drept.

'Stiu ca unii intreaba despre un compromis intre controlul imigratiei si comertul cu Europa. Dar acesta este un mod gresit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie n.red.) pentru a iesi din Uniunea Europeana si a deveni o tara suverana, complet independenta. Asadar vom decide singuri cum vom controla imigratia. Si vom fi liberi sa ne decidem legile', a subliniat sefa guvernului de la Londra.

'Vreau ca acordul (cu UE) sa ilustreze o relatie matura, cooperanta, intre prieteni apropiati si aliati. Vreau ca el sa includa cooperarea in aplicarea legii si combaterea terorismului. Vreau sa implice comertul liber cu bunuri si servicii. Vreau sa ofere companiilor britanice cat mai multa libertate pe piata unica si la fel sa se intample aici cu companiile europene. Dar lasati-ma sa fiu clara: Nu parasim UE pentru a renunta din nou la controlul asupra imigratiei. Si nu plecam pentru a reveni la jurisdictia Curtii de Justitie a UE', a insistat Theresa May.

Ea a precizat ca state printre care se numara Canada, China, Coreea de Sud, India, Mexic si Singapore si-au afirmat disponibilitatea de a negocia cu Marea Britanie acorduri de liber schimb, iar discutii exploratorii pentru astfel de acorduri au inceput deja cu Australia si Noua Zeelanda.

'Rezultatul referendumului a fost clar. A fost legitim. Este cel mai mare vot pentru schimbare pe care l-a avut vreodata aceasta tara. Brexit inseamna Brexit si vom face din el un succes ', a conchis Theresa May la Congresul Partidului Conservator.


 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Angela Merkel:
Angela Merkel: "Brexitul este un foc de avertisment pentru restul UE". Liderul care spune ca poate anula votul britanicilor

Decizia Marii Britanii de a iesi din UE este un foc de avertisment pentru restul blocului comunitar, care trebuie sa invete sa ia decizii mai rapid in loc sa se gandeasca la noi tratate, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel.

Britanicii incep sa simta efectele Brexitului. Gigantii bancari nu mai au acces la piata UE. Libera circulatie, in pericol
Britanicii incep sa simta efectele Brexitului. Gigantii bancari nu mai au acces la piata UE. Libera circulatie, in pericol

Incep sa se adune efectele negative ale Brexitului. Bundesbank: Bancile de la Londra vor pierde accesul la piata comuna a UE. Serviciile financiare genereaza 12% din PIB-ul Regatului.

Inca un efect pozitiv al BREXIT pentru Romania. Gigantii auto care isi vor muta operatiunile la noi
Inca un efect pozitiv al BREXIT pentru Romania. Gigantii auto care isi vor muta operatiunile la noi

Iminenta iesire a Marii Britanii din UE ar putea sa se dovedeasca neasteptat de benefica pentru tara noastra si statele vecine.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.