Calvar in India. Cum a ajuns o traditie religioasa sa fie transformata in prostitutie infantila
Aparuta initial ca o obligatie cu conotatii religioase, o traditie din India, aplicata din motive financiare, naste controverse.
Cel care a atras atentia intregii lumi asupra acestei traditii de neinteles este vedeta filmului “Vagabondul Milionar”. Anil Kapoor a vorbit despre aceasta traditie intr-un documentar realizat pentru CNN.
Obiceiul prezentat in film este intalnit in special in regiunea Rajastan din vestul Indiei. Aici, fetele sunt vandute la bordeluri de indata ce ajung la pubertate.
Intalnirea cu primul client al unei copile este precedata de o intreaga ceremonie, numita Nathni Utarna. In trecut, familiile anuntau public aceste ritualuri, acum, insa, cele mai multe nu recunosc ca ar face asa ceva.
In prezent, munca organizatiilor caritabile este sustinuta de femeile care au trecut prin aceste experiente in adolescenta si se lupta din rasputeri ca fiicele lor sa nu aiba aceeasi soarta.
"Este un pas important. Cheia succesului nostru sta in schimbarea mentalitatii satenilor”, crede actorul Anil Kapoor.
Traditia se trage din cultura devdasi (n.r. devdasi = servitorul Domnului), care presupune o viata dedicata practicarii sexului, in numele religiei. Initial fetele trebuiau sa ii distreze cu dansuri si cantece pe nobili sau printi. Gradual insa, acest obicei s-a transformat in prostitutie.
Obiceiul este incurajat inca de barbatii obligati sa-si intretina familiile numeroase. In India este foarte greu sa castigi bani. Unii se descurca din agricultura, altii sunt muncitori cu ziua, dar viata lor este foarte grea.
Trimitand o fata la bordel, tatal face rost de bani si in acelasi timp scapa si de grija intretinerii unui copil. Avand in vedere ca majoritatea familiilor traiesc cu numai un dolar pe zi, banii adusi de o prostituata din New Delhi, aproximativ 20 de dolari zilnic, par o suma colosala.
Viata acestor prostituate este impartita in doua. Mare parte a anului stau in bordel si castiga bani, apoi, pentru cateva saptamani, se intorc in satul lor. Multe au, la randul lor, copii, pe care spera sa-i scape de saracie.
Organizatiile caritabile incearca sa le ajute construind scoli pentru micutii acestor femei si oferindu-le si un modest sprijin material, pentru ca unele din ele sa isi deschida o mica afacere.