Reacția șefului NATO, Mark Rutte, după ce Georgescu a anunțat că dacă ajunge președinte va „evalua” scutul de la Deveselu
Noi afirmații ale candidatului Călin Georgescu ridică semne de întrebare cu privire la apartenența euroatlantică a unei Românii conduse de el.
Întrebat într-o emisiune online ce va face cu scutul antiaerian american de la Deveselu, Georgescu a răspuns că va evalua situația.
Chiar miercuri, secretarul general al NATO a declarat că Rusia și China încearcă să destabilizeze țări aliate prin acte de sabotaj și criminalitate cibernetică.
Alegeri 2024
22:51
Cum l-a cunoscut Elena Lasconi pe Călin Georgescu. „Mi s-a părut dubios”
22:26
Lasconi: Nu voi accepta să curgă o picătură de sânge românesc pe teritoriul Ucrainei. Georgescu vrea ca Rusia să ia România
21:57
Elena Lasconi, după desecretizarea datelor din CSAT: „Putea să se întâmple mai devreme un pic, nu cred că au aflat doar acum”
21:57
Călin Georgescu: Desecretizarea documentelor CSAT este o disperare masivă a sistemului
Candidatul independent la prezidențiale nu este hotărât dacă va păstra sau nu pe teritoriul României scutul de la Deveselu operat de armata Statelor Unite. Deși instalația este menită să apere flancul estic al NATO în cazul unui atac aerian, Călin Georgescu a declarat în emisiunea la care a participat că: „Totul se va evalua, care sunt avantajele, care pot fi avantajele în viitor, ce s-a întâmplat până acum. Este nevoie să evaluăm.”
Experții cred că punerea la îndoială a prezenței acestui obiectiv nu face decât să-i dea o satisfacție uriașă lui Putin care a protestat vehement în repetate rânduri împotriva amplasarii scutului în România. De altfel, în urmă cu o zi președintele Rusiei nu și-a putut ascunde satisfacția față de ce se întâmplă acum în țara noastră.
Vladimir Putin: „Când un candidat nu e pe placul autorităților, acestea decid să renumere voturile.
Reporter: Nu la asta mă refeream, dar se mai întamplă...
Vladimir Putin: Nu se mai întâmplă, se întâmplă doar în România”.
Analiștii pe probleme de securitate au reacționat prompt după răspunsul lui Georgescu.
Hari Bucur-Marcu, analist securitate: „Este o inepție ce spune domnul Georgescu, în primul rând, vă dați seama că decizia de a avea acea instalație la Deveselu a fost luată pe baza unor analize în care s-au evaluat toate aceste lucruri adică care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, presupune, care sunt responsabilitățile pe care le are România ca stat gazdă, care sunt avantajele pentru restul Europei care e apărată de acea instalație. Nu numai demagogie, e chiar imbecilitate, vă rog să mă credeți. E irațional ce spune dânsul”.
Pe de altă parte, în contextul tensionat al alegerilor din România și având în vedere suspiciunile privind implicarea externă în bunul mers al procesului electoral, secretarul general al NATO a transmis la rândul său că alianța trebuie să ia măsuri.
Mark Rutte, secretar general NATO: „Atât Rusia, cât și China au încercat să ne destabilizeze țările și să ne divizeze societatea prin acte de sabotaj, atacuri cibernetice și șantaj energetic. Așa că miniștri au căzut de acord asupra unui set de măsuri pentru a contracara activitățile informatice ostile ale Rusiei. Printre acestea se află îmbunătățirea schimburilor de informații, mai multe exerciții în comun, o mai bună protecție a infrastructurii critice, o mai bună apărare cibernetică.”
Mai ales că implicarea forțelor străine, în special rusești, în treburile interne ale altor țări, precum Moldova sau Georgia, a fost dovedită.
Elena Lasconi, calificată și ea în finala pentru presedinitie, i-a transmis un mesaj de susținere președintei georgiene a cărei țară se confruntă cu proteste violente după ce proaspătul guvern pro-rus instalat la Tbilisi a decis întreruperea parcursului european. Iar Salome Zourabichvilli a distribuit pe rețeaua X (fostă Twitter) mesajul lui Lasconi împreună cu urarea: „Cele mai bune gânduri, Elena”.