California ar putea legaliza prostituția: De ce să fie ilegal ceva ce avem voie să oferim?
O curte federală a deschis calea spre legalizarea prostituției, în California.
Una dintre cele mai mari Curți de Apel din SUA, situată în San Francisco, a dat curs ueni solicitări din anul 2015, formulată de trei foste lucrătoare sexuale, și care fusese refuzată de un tribunal, anul trecut.
În timpul audierii din această săptămână, juecătorul conservator Carlos Bea s-a întrebat retoric: „De ce trebuie să fie ilegal să vindem ceva ce este legal să oferim?”
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Solicitarea datează din 2015, când trei foste lucrătoare sexuale neidentificate, un potențial client și o organizație au contestat o lege veche de 145 de ani.
Potrivit acestora, interdicția impusă în secolul al XIX-lea „privează, în mod nedrept, adulții de dreptul la activitate privată, incriminează discuțiile despre o astfel de activitate și, în mod neconstituțional, pune interdicții asupra drepturilor indivizilor la liberă asociere”, scrie publicația britanică The Independent.
Potrivit președintei organizației ESPLERP, Maxine Doogan, în zilele noastre, prostituția este comparată cu un fel de „moarte socială”.
„Speranța noastră este ca această lege să devină neconstituțională, astfel încât persoanele adulte care vor să fie implicate în acte de prostituție să fie tratate ca cetățeni normali, cu viață privată și drepturi constituționale”, a spus ea.
La rândul său, Louis Sirkin, avocat al reclamanților, a citat o decizie a Curții Supreme din 2003, privind un act sexual între doi bărbați. Astfel, în cazul „Lawrence vs. Texas”, Curtea Supremă a stabilit că un anume comportament sexual ține de viața privată a individului, astfel că persoanele implicate trebuie protejate.
Potrivit avocatului, de acest drept ar trebui să se bucure persoanele care aleg prostituția în mod voluntar.
Motiv de dezbatere în spațiul public
Cazul aduce în atenția publică o dezbatere privind protejarea lucrătorilor sexuali vulnerabili. Cei care sunt în favoarea legalizării prostituției susțin că, atâta timp cât este vorba despre un act consensual, persoanele ar trebui să fie libere să facă ce doresc, întrucât incriminarea prostituției nu face decât să rănească persoanele marginalizate social.
Pe de altă parte, cei care se opun legalizării prostituției atrag atenția că traficanții de persoane ar fi, astfel, încurajați să abuzeze femeile.
În favoarea legalizării prostituției s-au arătat și numeroase organizații care apără drepturile civile și din comunitatea LGBT (Lesbiene, Homosexuali, Bisexuali și Transgender), care susțin că activitățile sexuale bazate pe consens nu ar trebui să fie ilegale. Totodată, ei susțin că această interdicție afectează și persoane transgender și gay, care devin mult mai adesea ținte ale autorităților, fie că au practicat prostituție sau nu.
„Credem că este nu doar o chestiune ce ține de libertatea individuală, ci și o chestiune ce ține de egalitate. Este o diferență uriașă între practicarea prostituției bazate pe consens și activitatea desfășurată de traficanții de persoane; cea din urmă este o problemă care nu ar trebui acceptată sub nicio formă. De aceea este nevoie să menționăm că ne dorim dezincriminarea activității voluntare a lucrătorilor sexuali”, a precizat avocata Amanda Goa, reprezentant al Uniunii Americane pentru Libertăți Civile din California.
Totodată, ea a mai precizat că din cauză că prostituția este ilegală, persoanele abuzate nu pot merge la poliție să se plângă.
Pe de altă parte, avocații care reprezintă statul California susțin că legea nu interzice actele sexuale consensuale, ci vânzarea și cumpărarea unor astfel de servicii. Astfel, avocatul Sharon O’Grady susține că interzicerea prostituției ajută la protejarea persoanelor de violență, consumul de droguri și traficanți.
„Statul California nu îi spune nimănui cu cine să aleagă să facă sex”, a explicat avocatul.
De aceeași părere sunt și mai multe organizații care se opun traficului de persoane, care susțin că prostituția „este dăunătoare, având o legătură cu violența fizică, violul, crima și consumul de droguri.”
Pedepsită cu închisoare sau amendă
Până în 1872, prostituția a fost legală în California. De la acel moment, lucrătoarele sexuale au fost scoase în afara legii, astfel că persoanele care practică acte sexuale contra-cost pot fi condamnate la șase luni de închisoare sau amendate cu 1.000 de dolari.
În 2008, s-a încercat dezincriminarea prostituției în San Francisco, însă nu au existat suficiente voturi în favoare. Cu toate acestea, statul California a aprobat o lege care le interzice polițiștilor să aresteze minori acuzați de prostituție.
Prostituția este ilegală în toate statele americane, cu excepția unor ținuturi din Nevada. În februarie, legiuitorii din Hawaii au propus o lege pentru dezincriminarea prostituției.