Cadavre cu mâinile legate și cu frânghie în jurul gâtului, descoperite lângă Izium, eliberat de sub ocupația rusească
Ucrainenii retrăiesc șocul atrocităților provocate de ruşi, în zonele pe care le-au ocupat temporar. Peste 400 de morminte au fost descoperite în orașul Izium, după ce a fost eliberat de sub ocupația rusească.
„E de la sine înțeles pentru mine că Vladimir Putin, trebuie să piardă acest război și să se confrunte cu urmările acțiunilor sale. Cred că este posibil să-l aducem într-o zi în fața Curții Penale Internaționale", a declarat șefa Comisiei Europene, într-un interviu acordat presei germane.
Sute de soldați ucraineni, dar și foarte mulți civili, încă neidentificați, au fost găsiți îngropați într-o pădure din Izium, oraș eliberat săptămâna trecută de sub ocupația rușilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Președintele Zelenski a comparat Izium cu orașele-martir Bucha și Mariupol, simboluri ale atrocităților comise de ruşi în Ucraina.
Volodimir Zelenski: „Vor veni jurnalişti ucraineni şi din străinătate la Izium. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucha, Mariupol, iar acum, din păcate, Izium... Rusia lasă în urmă moarte peste tot.”
Mai multe trupuri cu mâinile legate cu o coardă au fost exhumat vineri, în apropiere de oraşul Izium, potrivit Reuters.
GRAPHIC CONTENT: Today I watched as Ukraine began exhuming more than 440 bodies found in a mass burial site on the edge of liberated city Izium, Kharkiv region.
At least 1 civilian showed signs of torture, while I saw two bodies (believed to be soldiers) with their hands tied. pic.twitter.com/hqCENLdtDf
— Liz Cookman (@liz_cookman) September 16, 2022
Oleksandr Ilienkov, șeful parchetului din regiunea Harkov, a declarat pentru Reuters la fața locului: „Unul dintre cadavre găsite are o frânghie în jurul gâtului și mâinile legate. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi, conform informaţiilor preliminare, există semne de cauze ale morţii violente. Dar pentru stabilirea faptelor şi împrejurărilor, cadavrele sunt trimise la expertiză criminalistică pentru o anchetă mai amănunţită".
Între timp, linia frontului se schimbă continuu, iar în unele locuri, ucrainenii i-au împins pe ruşi până la graniţă.
Nick Paton Walsh, Internaţional Security Editor: „Faptul că ucrainenii au fost capabili să împingă frontul până aici, la începutul zonei tampon de la graniţă, Rusia e la doar câţiva kilometri în direcţia asta, este încă un dezastru pe care Moscova şi l-a provocat singură.”
Evgheni Prigojin, finanţatorul grupării Wagner, cunoscut drept "Bucătarul lui Putin" a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia ca să recruteze deținuți pentru frontul din Ucraina.
Chiar comentatori ruşi atrag atenţia că Prigojin folosește o metodă "stalinistă", ce permite Kremlinului să evite decretarea unei mobilizări generale care ar agrava tensiunile sociale. Numeroşi bloggeri militari ruşi propun de altfel că Prigojin să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.
Un alt element al ripostei ruse este....cel retoric.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe: „Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai mare de acțiune Kievului, atunci va depăși o linie roșie și va deveni o parte directă a conflictului. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra teritoriul cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie.”
John Kirby, secretar de presă al Departamentului Apărării din SUA: „Ucrainenii sunt în ofensivă şi în Donbas şi în regiunea Herson. Noi ne vom asigura că au tot ce le trebuie ca să-şi continue ofensiva cu un succes cât mai mare posibil. Aşa că veţi asista la livrări continue din partea noastră: sisteme de artilerie şi muniţii, rachete cu raza lungă care le permit să lovească dincolo de poziţiile ruşilor.”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Nu trebuie să ne complacem în situația actuală. Nu trebuie să credem că războiul s-a sfârșit. Trebuie să mobilizăm mai mult sprijin pentru a menține sancțiunile și pentru a ne pregăti pentru iarnă. Iarna va fi grea și trebuie să furnizăm atât arme, cât și muniții și nu în ultimul rând, trebuie să îi furnizăm Ucrainei echipamente de iarnă, uniforme groase, corturi, generatoare.”