Bulgarii reclama incalcarea spatiului aerian NATO de catre rusi si ameninta sa le intercepteze avioanele
In ultima luna, s-a inregistrat o crestere a incalcarilor spatiului aerian bulgar de catre avioane militare si comerciale ale Rusiei, a declarat duminica ministrul apararii bulgar, Nikolai Nencev, transmite Reuters.
Nencev a declarat postului de televiziune bulgar Nova TV ca avioane militare ale Rusiei au patruns de patru ori in ultima luna in ceea ce el a numit "zona de responsabilitate a Bulgariei" din spatiul aerian al NATO. Ministrul bulgar a relatat ca avioanele ruse si-au deconectat transponderele - dispozitive de comunicatie care, alaturi de radarele normale, fac mai usoara localizarea unui avion, mai ales intr-un spatiu aerian aglomerat.
"Este foarte ingrijorator, asa ca luam masuri de prevenire", a spus Nencev. Orice intrare neautorizata a unui avion va presupune ridicarea de la sol a avioanelor de lupta bulgare, a adaugat el, mentionand ca in ultima luna avioane de pasageri ruse au incalcat de sase ori spatiul aerian bulgar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bulgaria a cerut explicatii din partea Moscovei pentru aceste incalcari, a precizat ministrul de la Sofia, descriind incidentele drept "provocari la adresa Bulgariei si a fortelor sale aeriene". Contactat de Reuters, Ministerul Apararii rus nu a fost in masura sa comenteze imediat.
In ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei "sa ia toate masurile necesare" pentru a se asigura ca spatiul aerian al NATO nu este incalcat. Comentariile sale au survenit dupa ce Turcia a doborat in noiembrie 2015 un avion de lupta rus, incident care a declansat o ruptura diplomatica intre cele doua tari si a dus la impunerea de sanctiuni economice de catre Rusia.
In septembrie anul trecut, Bulgaria nu a permis survolarea spatiului sau aerian de catre avioane umanitare ruse care urmau sa ajunga in Siria, mentionand ca are indoieli serioase in legatura cu incarcatura aflata la bordul respectivelor aeronave.
Bulgaria, fost stat comunist, candva un aliat ferm al Moscovei, este dependenta aproape in totalitate de energia furnizata de Rusia, si multi bulgari simt o afinitate puternica fata de tara vecina, comenteaza Reuters.