Simulari de atacuri aeriene si antisubmarin in Marea Neagra. 2.000 de militari participa la exercitiul NATO Sea Shield 2016
Demonstratie de forta in Marea Neagra, la granitele tarii; in Romania, Bulgaria si Ucraina au loc, concomitent, exercitii de lupta impotriva amenintarilor din apa, aer si din adancuri.
La misiunea din tara noastra participa 2.000 de militari din opt tari. In ciuda situatiei politice instabile, Turcia este si ea prezenta la exercitii cu un submarin, patru nave si un avion de lupta. Cei 2.000 de militari vor pune in aplicare proceduri de operare la standarde NATO.
La exercitiul Sea Shield 2016, participa 11 nave din partea fortelor navale romane, iar fregata "Marasesti" este vasul comandant al intregii grupari de forte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Exercitiile navale includ simulari de atacuri aeriene si antisubmarin. In centrul de control de la bordul fregatei "Marasesti" manevrele sunt reale. Militarii se antreneaza si pentru a respinge eventuale atacuri ostile, de suprafata.
Pe langa cele 11 nave, la exercitiu, Romania mai participa cu cinci elicoptere si aeronave, doua detasamente mobile de lansare rachete si o nava de suport pentru scafandri.
Comandor Cornel Cojocaru, comandant fregata Marasesti: "Mesajul acestui exercitiu este unul simplu: noi suntem aici, ne pregatim cu partenerii nostri, fortele navale sunt un element de stabilitate si asigura securitatea Romaniei la Marea Neagra."
Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia si Ucraina completeaza fortele cu cinci fregate, trei vanatoare de submarine, o corveta si patru aeronave.
Piesa de rezistenta a acestor exercitii este submarinul turcesc. Poate atinge la suprafata o viteza de 21 de kilometri la ora, in imersie 42 de kilometri, se poate scufunda pana la 500 de metri si are o raza de actiunede 11.000 de mile marine. La bord poate avea 8 tuburi lansatoare de torpile si rachete de croaziera antinava.
In afara de submarin, fortele militare turce mai au trei nave de lupta si o aeronava.
Comandor Ramazan Kesgin: "Suntem fericiti si incantati sa fim aici, in Romania, in apele teritoriale si sa facem impreuna exercitii cu fortele romane si cele aliate, cu scopul de a mari interoperabilitatea intre fortele noastre."
Exercitiul militar se va incheia peste cinci zile.