Bulgaria urmează modelul Rusiei și interzice așa numita propagandă LGBT în școli. ACCEPT: ”E o formă de extremism”
După Ungaria și Georgia, Bulgaria urmează modelul Rusiei și interzice așa numita propagandă LGBT în școli. Angajații și elevii vor fi amendați dacă încep ori susțin discuții despre identitatea de gen și relații de cuplu altfel decât cele tradiționale.
Și în țara noastră au fost mai multe demersuri similare. Un proiect urmează traseul legislativ.
Mii de membri și susținători ai organizațiilor LGBT au primit în stradă vestea semnării decretului care interzice, în școli, dezbaterile deschise despre diverse orientări sexuale și identități de gen.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Asta, după ce Parlamentul bulgar a adoptat proiectul cu o largă majoritate.
Ivan Ivanov, protestatar: ”Este primul pas pentru ca orientarea sexuală netradițională să devină infracțiune în Bulgaria.”
Noua lege înseamnă că profesorii și elevii care ating subiectul LGBT pot fi amendați. Ceea ce înseamnă că oficialii bulgari au încălcat cererea Consiliului Europei de a renunța la demers.
Denitsa Lyubenova, avocat: ”Un grup de partide politice încearcă să introducă în Bulgaria legi inspirate de ruși și să copieze acest lucru, pentru a promova în populație opiniile de extremă dreaptă.”
Florin Buhuceanu, co-președinte ACCEPT: ”E o formă de extremism. Tipul acesta de legislație, din păcate, vine din Rusia lui Putin, a fost deja implementat în Ungaria și în Georgia și se vrea a fi implementat și în România, sub pretextul protejării copiilor. N-avem de ce să îi protejăm pe copii și adolescenți, viețile lor nu sunt o propagandă, viețile lor nu sunt o ideologie. Dimpotrivă, ei trebuie să fie protejați în școlile publice din România și Bulgaria. Nu demonizați, nu atacați prin lege.”
În România, un proiect de lege depus în 2020, care cerea interdicția oricărei dezbateri despre identitatea de gen în spații publice a fost trimis de președintele Iohannis la Curtea Constituțională. Aceasta l-a respins ca neconstituțional.
Un altul, inițiat de UDMR în 2021, vrea să elimine orice element de propagandă a minorităților sexuale. A trecut tacit de Senat și așteaptă la Camera Deputaților.
Și în proiectul legilor educației a fost, inițial, o prevedere despre eliminarea discuțiilor despre familia asa zis netradițională.
Anca Baltac, jurist: ”O încercare de a restrânge drepturile persoanelor pe care le vedem poate... mai puțin egale în fața legii, ceea ce este evident contrar tuturor principiilor de drept.”
Decretul din Bulgaria urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial, echivalentul Monitorului Oficial.
Între timp, 80 de ONG-uri pregătesc memorii către Uniunea Europeană, în care susțin că parlamentarii au profitat de contextul de ”război cultural”, stârnit de ceremoniile Jocurilor Olimpice.
Între timp, Grecia tocmai a legalizat căsătoria între persoane de același sex.