Bruxelles-ul accelerează integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Raportul aderării ajunge în plen în iunie

moldova ue
Profimedia

Parlamentul European face un nou pas spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Comisia pentru afaceri externe a adoptat un raport care cere accelerarea aderării Moldovei și Ucrainei la UE, pe fondul amenințărilor venite dinspre Rusia.

„În urma unui amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din Partidul Naţional Liberal şi din Grupul PPE din Parlamentul European, raportul salută angajamentul autorităţilor din Republica Moldova de a finaliza procesul de screening al legislaţiei în contextul aderării la UE şi de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni”, a declarat, pe Facebook, eurodeputatul român Siegfried Mureşan. „În acest sens, solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităţilor de la Chişinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat”, menţionează Mureşan, care este raportor şi preşedinte al Delegaţiei Comisiei parlamentare de asociere UE - Moldova.

„În contextul ameninţărilor venite din partea Rusiei la adresa Uniunii Europene şi a ţărilor din vecinătate, accelerarea integrării europene a Republicii Moldova, dar şi a Ucrainei, trebuie să devină o prioritate strategică pentru UE în perioada următoare”, arată eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Când ar fi posibilă aderarea? Ce spune preşedinta Maia Sandu

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. În luna iunie a aceluiaşi an, Republica Moldova a devenit ţară candidată la aderare, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina.

Ca orizont al aderării propriu-zise, oficialii europeni au vorbit adesea despre anul 2030.

Citește și
donald trump
Trump ar vrea să deporteze imigranţi ilegali și în Rep. Moldova. „Vă trimitem unele dintre cele mai josnice fiinţe umane”

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Aflată recent într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE în 3 ani şi 10 luni.

Invitată la TV8, preşedinta Maia Sandu a declarat că Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la sfârşitul anului 2027, adică în 2 ani şi jumătate. „Ulterior, în anul 2028, toate statele membre ale UE vor trebui să ratifice acordul nostru. Atunci vom încheia acest proces, până la finele mandatului actualei Comisii Europene”, a precizat şefa statului, citată de NewsMaker, potrivit News.ro.

Maia Sandu a atras atenţia, însă, că integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar va depinde de voinţa politică de la Chişinău, în special de următorul Parlament care va fi ales la toamnă: „Este real - putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc, aderarea Republicii Moldova la UE să aibă în următorii ani. Noi nu vorbim de 10-15 ani, dar totul depinde de noi, să asigurăm sprijinul parlamentar şi să continuăm să muncim în toate instituţiile”, a subliniat şefa statului.

Eurodeputaţii avertizează Moldova

Deputaţii europeni au remarcat faptul că atât referendumul constituţional referitor la integrarea europeană, cât şi ultimele alegeri prezidenţiale din Moldova, desfăşurate la sfârşitul anului 2024, au confirmat sprijinul majorităţii moldovenilor pentru aderarea la UE şi reformele pro-europene. În ciuda faptului că au fost supuse unei campanii hibride masive din partea Rusiei şi a intermediarilor săi, deputaţii europeni spun că atât referendumul, cât şi alegerile s-au desfăşurat în mod profesionist şi „cu un extraordinar simţ al datoriei şi al dedicării”.

De asemenea, aceştia remarcă faptul că alegerile parlamentare din toamna anului 2025 vor fi cruciale pentru continuarea traiectoriei pro-europene a Moldovei şi avertizează cu privire la intensificarea probabilă a interferenţelor străine, în special ruseşti, şi a atacurilor hibride.

În raport, eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să sprijine autorităţile moldovene în punerea în aplicare a agendei de reforme necesare pentru absorbţia eficientă a fondurilor europene pe care le au la dispoziţie.

De asemenea, având în vedere că o reformă cuprinzătoare a justiţiei este esenţială pentru succesul reformelor democratice şi legate de aderarea Moldovei la UE, deputaţii europeni doresc ca UE să continue să sprijine în mod activ reforma justiţiei din ţară. De asemenea, aceştia subliniază necesitatea ca autorităţile moldovene să continue să abordeze probleme fundamentale precum spălarea banilor şi corupţia.

În contextul extinderii UE, raportul salută cooperarea constantă şi în creştere a Moldovei cu UE pe probleme de politică externă. Deputaţii europeni doresc ca ţara să continue această evoluţie, inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea eludării sancţiunilor împotriva Rusiei şi Belarusului.

Deputaţii europeni subliniază rolul Moldovei ca un contribuitor-cheie la securitatea regională şi europeană, prin sprijinul neclintit al ţării pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv prin primirea refugiaţilor ucraineni.

Liberalizarea permanentă a comerţului cu UE

Siegfried Mureşan menţionează că raportul solicită şi liberalizarea permanentă a comerţului dintre UE şi Republica Moldova.

„Această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară, introdusă după declanşarea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis produselor agricole moldoveneşti - private de accesul la pieţele din est - să fie redirecţionate către piaţa europeană. Liberalizarea temporară a dus deja la o creştere semnificativă a exporturilor produselor agricole moldoveneşti către UE, în beneficiul producătorilor locali. O liberalizare permanentă ar oferi însă mai multă predictibilitate producătorilor autohtoni şi ar creşte încrederea investitorilor în economia din Republica Moldova”, argumentează europarlamentarul român.

Deputaţii europeni din Comisia pentru afaceri externe (AFET) subliniază progresele constante ale Moldovei în ceea ce priveşte reformele legate de aderarea la UE, în ciuda provocărilor interne şi externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei vecine şi interferenţa Moscovei în procesele democratice ale ţării, se spune şi într-un comunicat al AFET.

Lăudând angajamentul exemplar al Moldovei, ţară candidată la UE, de a avansa în progresul său spre integrarea în UE, raportul aprobat marţi dimineaţă de deputaţii din Comisia pentru afaceri externe, cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 3 abţineri, recunoaşte că relaţiile UE-Moldova au intrat într-o nouă fază, precizează comunicatul.

Articol recomandat de sport.ro
"Pe Nicuşor Dan îl suspendăm!" Război total între Simion și Becali! Liderul AUR îl face „Iudă” pe patronul FCSB
"Pe Nicuşor Dan îl suspendăm!" Război total între Simion și Becali! Liderul AUR îl face „Iudă” pe patronul FCSB
Citește și...
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat pe cine va vota în turul al doilea al alegerilor din România
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat pe cine va vota în turul al doilea al alegerilor din România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat - în podcastul Președinției moldovenești - pe cine va susține în turul doi al alegerilor prezidențiale din România.

Trump ar vrea să deporteze imigranţi ilegali și în Rep. Moldova. „Vă trimitem unele dintre cele mai josnice fiinţe umane”
Trump ar vrea să deporteze imigranţi ilegali și în Rep. Moldova. „Vă trimitem unele dintre cele mai josnice fiinţe umane”

CBS News a relatat, citând documente interne, că SUA caută să încheie cu ţări îndepărtate, printre care enumeră şi Republica Moldova, acorduri de deportare a imigranţilor ilegali.

Localitatea din România cu prezență la vot de 2,54%. Cum au ajuns să locuiască aici 10.000 de ruși și ucraineni
Localitatea din România cu prezență la vot de 2,54%. Cum au ajuns să locuiască aici 10.000 de ruși și ucraineni

Comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani, în care şi-au stabilit domiciliile în mod fictiv 10.000 de cetăţeni ucraineni din Republica Moldova ori Federaţia Rusă, a avut cea mai scăzută prezenţă la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Recomandări
UE înțelege problemele prin care a trecut România și ne dă o nouă traiectorie de ajustare. „Suntem o țară problemă”
UE înțelege problemele prin care a trecut România și ne dă o nouă traiectorie de ajustare. „Suntem o țară problemă”

Statele membre ale Uniunii Europene au constatat oficial că țara noastră nu a luat măsurile promise pentru a reduce deficitul bugetar uriaș.  

Ilie Bolojan, desemnat prim-ministru al României. „Voi urmări trei direcții”
Ilie Bolojan, desemnat prim-ministru al României. „Voi urmări trei direcții”

După trei săptămâni de negocieri intense pentru găsirea premierului, președintele Nicușor Dan l-a desemnat pe Ilie Bolojan drept responsabil pentru scoaterea țării din criza economică.  

Salarii uriașe în companii de stat cu datorii. Directorul STB încasează 12.000 € pe lună, după o creștere de 4 ori în 2 ani
Salarii uriașe în companii de stat cu datorii. Directorul STB încasează 12.000 € pe lună, după o creștere de 4 ori în 2 ani

Deși România cheltuiește mai mult decât își permite, în sistemul public responsabilii nu opresc risipa de bani.