Britanica expusă neurotoxinei Novichok, în Amesbury, a murit. Reacția Theresei May
Poliția britanică a declanșat o anchetă criminală după ce femeia din Wiltshire, expusă neurotoxinei Novichok, a murit, relatează BBC.
Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit duminică seară după ce s-a îmbolnăvit pe 30 iunie. Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, expus și el agentului neurotoxic Noviciok, în Amesbury, este în continuare în stare gravă la spital.
Premierul britanic, Theresa May, a declarat că ”este îngrozită și șocată” de moartea femeii care a survenit la 4 luni de la cazul otrăvirii fostului spion rus - Serghei Skripal și a fiicei lui - Iulia în Salisbury.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anchetatorii britanici încearcă să afle circumstanţele noului caz de otrăvire cu neurotoxina Noviciok. Cele două victime erau consumatori de droguri iar poliţiştii bănuiesc că s-au contaminat din greşeală atingând un recipient care conţinea Noviciok.
Moscova, acuzată şi în acest caz, a cerut Londrei să renunţe la "jocurile politice murdare".
Cele mai mari cantităţi de substanţă au fost găsite pe mâini, aşa că poliţiştii britanici bănuiesc că Charlie şi Dawn au intrat în contact cu un recipient în care se afla neurotoxina Noviciok. Ţinând cont că erau consumatori de droguri, ar putea fi vorba de o fiolă sau de o seringă, cred anchetatorii.
Contaminarea nu a avut însă loc în locurile curăţate după otrăvirea în martie, tot cu Noviciok, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui.
"Favorizăm ipoteza că cei doi au intrat în contact cu substanţa în afara zonelor care au făcut parte din ancheta iniţială. Toate zonele care au fost decontaminate după primul incident sunt sigure." a declarat săptămâna trecută Alastair Cunningham, oficial din Wiltshire.
Autorităţile de la Londra au cerut explicaţii Rusiei, învinuită pentru incidentul din martie Moscova a ieşit la contraatac, negând orice implicare.
În plus, Moscova acuză Marea Britanie că foloseşte incidentul pentru a-i speria pe microbiştii britanici care plănuiau să călătorească în Rusia pentru Cupa Mondială şi pentru a păta evenimentul per ansamblu.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!