Mesajul lui Macron la întâlnirea cu Boris Jonhson: "Brexitul nu e alegerea europenilor"
"Brexitul, nu este alegerea europenilor, ci a britanicilor!" Este ceea ce i-a spus, răspicat, preşedintele francez premierului Boris Johnson, care străbate capitalele europene, în căutare de soluţii, pentru deblocarea negocierilor.
Emmanuel Macron l-a primit cordial, dar a fost categoric: protejarea Irlandei şi integritatea pieţei unice sunt obiectivele primordiale ale europenilor.
Cu mai puţin de 70 de zile înaintea termenului limită, şeful guvernului britanic a început un maraton diplomatic, menit să deblocheze impasul cu Uniunea Europeană. Joi, în Berlin, cancelarul Merkel s-a arătat dispusă să creadă în miracole.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Aceasta înseamnă că mecanismul "backstop" a fost întotdeauna o poziţie de rezervă, care nu se aplică dacă se găseşte o soluţie. S-a spus că o soluţie ar putea fi găsită în următorii doi ani, dar poate că o găsiţi în următoarele 30 de zile. De ce nu?
În schimb, poziţia lui Emmanuel Macron nu s-a urnit nici cu o iotă.
Emmanuel Macron: "Eu am fost mereu descris drept "durul găştii", dar asta numai pentru că eu văd lucrurile în felul următor: asta au decis britanicii şi nu ajută la nimic să credem că, dacă procesul durează mai mult, britanicii se vor răzgândi".
Borin Jonhson: "Vreau un Acord şi cred că-l putem obţine, am fost foarte încurajat în acest sens de discuţia cu prietena noastră comună. Trebuie să ieşim din UE până pe 31 octombrie, cu sau fără Acord".
Cu zâmbetul pe buze, Emmanuel Macron i-a retezat net speranţele lui Boris Johnson în privinţa chestiunii frontierei irlandeze.
Emmanuel Macron: "Să fie clar, în luna care urmează nu avem cum să ajungem să încheiem alt Acord, mult deosebit de structura celui deja negociat. Dacă sunt aspecte ce pot fi ajustate - dar neapărat respectând două obiective: stabilitatea Irlandei şi integritatea pieţei unice - atunci vom rezolva asta în lună ce urmează".
Una dintre marile temeri privind Brexit-ul este că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va însemna restabilirea unei frontiere "dure" - cu puncte de control - între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecina, țară membră a Uniunii.
Dacă nu se găseşte o soluţie definitiva până la sfârşitul anului 2020, ar interveni aşa-numitul "backstop". Termenul împrumutat din baseball trimite la un mecanism de siguranţă care să prevină reinstaurarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord. Este vorba despre crearea unui teritoriu vamal unic, înglobând UE şi Regatul Unit, dar adepţii radicali ai Brexitului spun că îi leagă pe britanici de Uniune pe termen nelimitat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!