BREXIT: Premierul Theresa May a declansat iesirea Marii Britanii din UE. Mesajul pentru europenii stabiliti in Regat
Premierul Theresa May a trimis la Bruxelles o scrisoare care invoca articolul 50 din tratatul de la Lisabona.
Este un demers fara precedent, care marcheaza un salt in necunoscut si negocieri incerte atat pentru Londra cat si pentru cei 27 de parteneri europeni. In prezent, in Regat locuiesc, muncesc sau studiaza peste 300 de mii de cetateni romani. Pentru multi dintre ei viitorul are nuante de gri.
La noua luni dupa ce 51,9% dintre alegatorii britanici au votat pentru Brexit, Theresa May si-a pus semnatura pe documentul care declanseaza oficial procesul de "divort", dupa 44 de ani de mariaj cu Europa.
May a avut un mesaj si pentru europenii stabiliti in Marea Britanie: "Vom face ca sistemul nostru de imigratie sa serveasca interesul national. Vrem sa garantam drepturile cetatenilor europeni care locuiesc deja in Marea Britanie."
In contrast cu entuziasmul de la Londra, presedintele Consiliului European nu si-a putut ascunde amaraciunea.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Priviti, sase pagini, notificarea premierului May privind invocarea articolului 50. Nu avem de ce sa ne prefacem ca este o zi fericita, nici la Bruxelles, nici la Londra. Ce vreau sa subliniez este ca, deocamdata, nimic nu se schimba. Pana cand Marea Britanie nu iese din Uniunea, legile comunitare vor fi in continuare aplicare in Regat."
Este un pricipiu pe care Regatul Unit spune ca il va respecta, inclusiv la capitolul imigratie. Cu alte cuvinte, in urmatorii doi ani de negocieri, nu vor aparea restrictii pentru europeni sau, de celalata parte, pentru britanici. Situatia s-ar putea schimba apoi radical. Londra si-a propus sa limiteze numarul de nou-sositi la 100 de mii de persoane pe an. Intre masurile luate in calcul pentru reducerea migratiei este introducerea pentru cetatenii europeni a unui sistem de vize de lucru, asemanator celui impus strainilor din spatiul extracomunitar.
Evenimentele de miercuri deschid doi ani de incertitudini si negocieri dificile in capitole precum accesul la piata comuna, cu potentiale consecinte asupra preturilor importurilor din Regat, securitate sau justitie. May a lansat un apel pentru un parteneriat "profund" intre Londra si Bruxelles. Cu toate acestea, in martie 2019, Marea Britanie va parasi oficial Uniunea, cu sau fara un nou acord.
Desfasurarea evenimentelor de miercuri, livetext:
UPDATE 17:00 Guvernul britanic a prezentat in scrisoarea de sase pagini trimisa presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prioritatile Londrei in procesul de negociere si a lansat un nou apel pentru negocierea in paralel a termenilor iesirii din UE si a unui acord privind relatia viitoare.
- May a spus ca vrea un „parteneriat profund si special” cu UE dupa Brexit. Ea foloseste aceasta formulare de sapte ori in scrisoarea de sase pagini.
- Ea a sugerat ca Marea Britanie accepta ca nu va avea acces la piata unica asa cum are in prezent.
“Marea Britanie nu cauta apartenenta la piata unica: intelegem si respectam pozitia dumneavoastra ca cele patru libertati ale pietei unice sunt imdivizibile (...). Intelegem si ca vor fi consecinte pentru Marea Britanie pentru iesirea din UE: stim ca vom pierde influenta asupra regulilor care afecteaza economia europeana. De asemenea, stim ca firmele britanice vor trebui, atunci cand fac afaceri in UE, sa se alinieze regulilor convenite de institutii din care nu mai facem parte – la fel cum procedeaza companiile britanice in alte piete din strainatate”, scrie in scrisoare.
- May a cerut ca UE si Marea Britanie sa negocieze in paralel iesirea din UE si un acord comercial si de securitate.
„Vrem sa ne asiguram ca Europa ramane puternica si prospera si ca este capabila sa isi proiecteze valorile, conducand lumea si aparandu-se de amenintarile legate de securitate. Vrem ca Marea Britanie, printr-un nou parteneriat profund si special cu o Uniunea Europeana puternica sa joace un rol complet in indeplinirea acestor obiective. In consecinta, noi credem ca este necesar sa convenim asupra termenilor parteneriatului nostru viitor in paralel cu cei privind retragerea noastra din Uniunea Europeana”, se arata in scrisoarea transmisa lui Donald Tusk.
- Londra vrea un acord comercial cu UE mai amplu decat orice alt acord precedent.
“Am vrea sa propunem un acord de liber-schimb ambitios intre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Acesta ar trebui sa aiba o amploare mai mare (...) decat orice astfel de acord anterior, pentru a acoperi sectoare cruciale pentru economiile noastre interconectate, precum servicii financiare si retele industriale”, se arata in document.
- In cazul in care UE nu este de acord cu aceasta propunere, Londra a avertizat ca ar putea reduce sustinerea pentru securitate oferita UE.
“Daca iesim din Uniunea Europeana fara un acord, pozitia este ca ar trebui sa facem comert in termenii Organizatiei Mondiale a Comertului. In termeni de securitate, un esec in ajungerea la un acord ar insemna ca ar fi slabita cooperarea noastra in lupta impotriva infractiunii si terorismului”, a scris May.
- Ea a pledat pentru un acord privind o perioada de tranzitie.
“Pentru a evita orice suspans cand trecem de la relatia noastra actuala la parteneriatul nostru viitor, oamenii si companiile din Marea Britanie si din UE ar avea de castigat de pe urma unor perioade de implementare, pentru ajustarea, in mod bland si ordonat, a noilor acorduri. Ar ajuta ambele parti sa minimalizeze perturbarile nenecesare, daca vom conveni asupra acestui principiu de la inceputul procesului”, sustine ea.
- Londra se asteapta ca Brexitul sa duca la o „crestere semnificativa a procesului decizional in fiecare administratie descentralizata”.
- May a subliniat in scrisoare sustinerea fata de valorile europene.
„Poate ca acum, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de valorile liberale, democratice ale Europei”, a insistat ea, precizand ca votul britanicilor d ela referendumul din 23 iunie nu a reprezentat o respingere a valorilor blocului comunitar si nici o „tentativa de a face rau Uniunii Europene”.
- May a prezentat o serie de principii de negociere. Primul dintre acestea este ca cele doua parti implicate in procesul de negociere ar trebui sa dea dovada de „spirit constructiv si de respect”, pentru o cooperare sincera. Premierul a subliniat, insa, ca atat Marea Britanie, cat si UE ar trebui “sa puna cetatenii pe primul plan”, dar si sa depuna eforturi pentru obtinerea unui acord amplu si pentru a minimaliza incertitudinile.
- Sefa Guvernului a subliniat ca Londra trebuie sa dea atentie relatiei unice a Marii Britanii cu Irlanda si importantei procesului de pace cu Irlanda de Nord. In acest sens ea a pledat pentru o zona de mic trafic la frontiera.
- De asemenea, ea a cerut prioritizarea provocarilor cu care se confrunta Marea Britanie si UE si promovarea valorilor comune.
„Sarcina pe care o avem in fata este considerabila, dar nu ar trebui sa ne depaseasca. In definitiv, institutiile si liderii Uniunii Europene au reusit sa unifice un continent afectat de razboi intr-o uniune de natiuni pasnice si a sustinut tranzitia de la dictatura la democratie. Impreuna, stiu ca suntem capabili sa ajungem la un acord in privinta drepturilor si obligatiilor Marii Britanii”, a conchis ea.
UPDATE 15:40 Premierul Sorin Grindeanu isi exprima regretul ca Marea Britanie nu va mai fi un partener in cadrul comunitatii europene, precizand ca prioritatea Guvernului este acum protejarea drepturilor cetatenilor romani in Marea Britanie. VEZI AICI declaratiile premierului
UPDATE 15:25 Presedintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat miercuri, la scurt timp dupa ce a acceptat scrisoarea oficiala prin care Marea Britanie a invocate Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ca a inceput un proces din care nicio parte nu va avea de castigat si ca este vorba numai de controlul consecintelor negative, desi exista, „in mod paradoxal”, si un aspect pozitiv al Brexit.
„Obiectivul nostru este clar: sa minimalizam costul pentru cetatenii UE, pentru afaceri si pentru statele membre”, a spus Tusk intr-o conferinta de presa, in care a admis ca „nu exista niciun motiv pentru a ne preface ca aceasta este o zi fericita, nici la Bruxelles, nici la Londra”. „In definitiv, aproape toti europenii, inclusiv aproape jumatate dintre alegatorii britanici, si-ar dori sa ramanem impreuna, nu sa ne indepartam”, a adaugat el.
Tusk a afirmat, insa, ca Brexit are si un aspect pozitiv: faptul ca a unificat comunitatea celor 27 de state care raman in blocul comunitar. „Am incredere completa in acest lucru, mai ales dupa Declaratia de la Roma, si pot spune ca vom ramane hotarati si uniti si in viitor
„Vom face tot ce ne sta in putere” pentru a atinge acest obiectiv, a subliniat presedintele Consiliului European, care a dat asigurari ca UE are la dispozitie „toate obiectivele pentru a reusi”.
Tusk a atras atentia ca, „deocamdata, nimic nu s-a schimbat” si ca, pana la iesirea Londrei din UE, „legile europene se aplica Marii Britanii si in Marea Britanie”.
Liderul Consiliului European a anuntat ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.
La finalul conferintei de presa, Tusk le-a transmis britanicilor: „Ne este dor de voi deja”.
UPDATE 14:55 Premierul Marii Britanii, Theresa May, si-a inceput miercuri dupa-amiaza discursul din Camera Comunelor, notand ca scrisoarea a fost livrata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, iar din acest moment ”Regatul unit paraseste Uniunea Europeana”. May a precizat ca este vorba de un moment istoric si nu poate exista o cale de intoarcere pentru Marea Britanie.
”In conformitate cu dorintele poporului, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Acesta este un moment istoric dupa care nu mai exista o cale de intoarcere”, a declarat Theresa May.
Premierul britanic a precizat ca parasirea Uniunii Europene reprezinta o oportunitate unita pentru Marea Britanie.
”Este sansa generatiei pentru a construi un viitor mai bun”.
Aceasta a spus ca doreste ca Marea Britanie sa iasa ”mai puternica, mai echitabila mai deschisa ca niciodata” dupa Brexit.
De asemenea, aceasta a mentionat ca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana, dar nu si Europa. In acest sens, britanicii vor continua sa colaboreze cu europenii in probleme care tin de securitate si aparare dupa retragerea din UE.
Premierul May a precizat ca vrea ca Marea Britanie sa fie in viitor o tara care trece dincolo de frontierele Europei
”Un parteneriat nou, special si profund cu Uniunea Europeana”, a sustinut prim-ministrul Regatului Unit
”Poate acum, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de valorile liberale si democratice ale Europei - valori pe care le impartaseste si Marea Britanie”, a declarat premierul in ropotele de aplauze ale parlamentarilor conservatori din Camera Comunelor.
Theresa May a mentionat ca vor exista desigur consecinte ale iesirii din UE.
De asemenea, aceasta a precizat ca vrea sa continue comertul cu tarile europene, dar britanicii vor parasi piata unica a UE.
”Si, acum ca decizia a fost luata de a parasi UE, noi trebuie sa ramanem impreuna”, este mesajul de unitate transmis de premierul May intr-o tara dezbinata in continuare de rezultatele referendumul de Brexit.
UPDATE 14:45 Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a dat asigurari ca UE este pregatita pentru Brexit si si-a exprimat speranta ca Marea Britanie va ramane un partener apropiat.
„Astazi (miercuri – n.r.) nu este o zi buna. Brexit marcheaza un capitol nou in istoria Uniunii noastre, dar suntem pregatiti, mergem mai departe, sperand ca Marea Britanie va ramane un partener apropiat”, a scris Tajani intr-un mesaj publicat pe Twitter.
UPDATE 14:30 Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters. In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.
Presedintele Consiliului European a confirmat pe Twitter ca Marea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la noua luni dupa referendumul din 23 iunie.
The Article 50 letter. #Brexit pic.twitter.com/SO5R5BTvhw
— Donald Tusk (@eucopresident) March 29, 2017
Tusk a publicat si o fotografie cu momentul in care a primit scrisoarea semnata de premierul britanic Theresa May.
Consiliul European va transmite scrisoarea tuturor statelor membre, desi expertii se asteapta ca Londra sa fi distribuit deja, si ea, cate o copie tarilor membre, in semn de curtoazie, relateaza Financial Times.
De asemenea, Tusk va pune in circulatie propuneri pentru linii de negociere, in termen de 48 de ore de la declansarea Brexit.
UPDATE 14:01 Premierul Marii Britanii, Theresa May, a ajuns miercuri dupa-amiaza la Palatul Westminster, unde urmeaza sa tina un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana. Discursul ei este asteptat in jurul orei locale 12.30 (14.30 ora Romaniei), dupa ce reprezentantul permanent al Marii Britanii de la Bruxelles a livrat scrisoarea de invocare a articolului 50 presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
UPDATE 13:00 UE isi va lua angajamentul sa actioneze unitar pentru a minimaliza consecintele Brexit asupra „cetatenilor, companiilor si statelor membre”, potrivit unui proiect de declaratie comuna ce ar urma sa fie publicata in replica la activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de catre Marea Britanie, relateaza Euractiv.
“In consecinta, vom incepe prin a ne concentra asupra tuturor aranjamentelor-cheie pentru o retragere ordonata” a Marii Britanii, se adauga in document.
„Vom aborda aceste discutii in mod constructiv si ne vom stradui sa ajungem la un acord. In viitor, speram ca Marea Britanie sa fie un partener apropiat”, se precizeaza in proiectul de declaratie, potrivit careia, daca negocierile vor esua, Consiliul se va asigura ca „Uniunea Europeana este pregatita pentru un astfel de rezultat, desi nu este de dorit”.
UPDATE 12:12 Ministrul de Finante britanic: Nimeni nu vrea cozi lungi de TIR-uri la granita dupa Brexit
Ministru de Finante, Philip Hammond, si-a exprimat miercuri increderea ca negociatorii britanici vor reusi sa obtina un acord vamal cu Uniunea Europeana, care sa permita functionarea fara probleme a granitelor dupa retragerea Marii Britanii. Declaratiile ministrului au loc cu doar cateva ore inainte de declansarea articolului 50 printr-o scrisoare livrata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, transmite Reuters.
”Atat UE, cat si Marea Britanie vor incepe aceste negocieri cu gandul de a-si proteja propriile interese. Dar nu este in interesul nimanui de pe continent sa vada cozi de TIR-uri. Nu este in interesul milioanelor de muncitori europeni care isi petrec ziua producand bunuri pentru vanzarea in Marea Britanie. Nu este nici in interesul fermierilor francezi care produc bunuri proaspete, ca sa existe cozi de camioane”, a declarat ministrul Finantelor de la Londra.
Hammond si-a exprimat increderea ca nu se va ajunge la un rezultat care este rau pentru toata lumea.
”Asta ar fi ridicol”, a precizat ministrul din Guvernul May.
Philip Hammond a sustinut ca britanicii accepta faptul ca nu vor mai face parte din piata unica europeana si nu vor mai avea acelasi statut in uniunea vamala dupa Brexit.
”Noi intelegem ca nu putem sa alegem doar ce ne convine. si satul si cu punga plina nu se poate”.
Totusi, acesta a precizat ca se poate negocia un acord vamal care sa pastreze granitele cat mai libere cu putinta. De asemenea, un asemenea acord vamal are o importanta vitala pentru Irlanda de Nord, care ar putea sa aiba puncte vamale cu Republica Irlandeza.
UPDATE 11:35 Ambasadorul britanic la UE, care va declansa Brexit, a ajuns la sediul Consiliului European
Ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, a ajuns miercuri dimineata la sediul Consiliului European din Bruxelles, unde urmeaza sa ii inmaneze presedintelui Donald Tusk scrisoarea prin care Marea Britanie cere activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, relateaza ITV.
Procesul de Brexit va fi declansat oficial in momentul in care Tusk va accepta scrisoarea.
Dupa aceea, Consiliul European va transmite scrisoare tuturor statelor membre, desi expertii se asteapta ca Londra sa distribuie si ea cate o copie tarilor membre, in semn de curtoazie, relateaza Financial Times.
De asemenea, Tusk va pune in circulatie propuneri pentru linii de negociere, in termen de 48 de ore de la declansarea Brexit.
In urmatoarele saptamani, experti din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfectiona pana la summitul de la sfarsitul lunii aprilie.
Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte, Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis si secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. Lor li se va alatura, ca asistent, fostul ambasador al Marii Britanii in Brazilia, Alex Ellis, in prezent inalt oficial in Departamentul condus de Daivs.
In tabara UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier si de Didier Seeuws, un diplomat belgian foarte respectat, care lucreaza in Consiliul European.
Dupa doi ani de negocieri, un acord pentru Brexit va trebui sa fie aprobat de majoritatea calificata a statelor membre. Nu este nevoie de un vot in unanimitate.
Pe de alta parte, Parlamentul European are dreptul sa blocheze acordul, daca nu este de acord cu prevederile sale.
In Marea Britanie, premierul Theresa May a promis sa acorde Parlamentului dreptul de a vota termenii acordului final, dar rezultatul votului este doar consultative.
Criticii se plang ca exista riscul ca acest vor sa aiba loc atat de aproape de termenul limita, martie 2019, incat alesii sa nu aiba alta alegere decat sa aprobe acordul.
UPDATE 10:00 Surse: Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzand comertul
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va limita probabil prerogativele sefului negocierilor pentru Brexit Michel Barnier la termenii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, excluzand relatiile comerciale viitoare, ceea ce ar fi o lovitura pentru Londra, care vrea ca discutiile sa aiba loc in tandem, au declarat trei persoane apropiate situatiei, transmite Bloomberg.
Tusk va publica proiectul de recomandari pentru Barnier pana la sfarsitul acestei saptamani, dupa ce premierul britanic Theresa May va solicita oficial iesirea din UE, miercuri.
Pozitia actuala a lui Tusk ar fi o lovitura pentru Marea Britanie, care vrea ca separarea de UE si legaturile viitoare cu aceasta sa fie discutate in tandem, pentru a-si mentine puterea de negociere si sustinerea din tara.
Planurile lui Tusk nu au fost inca finalizate.
Oficialii UE au afirmat in mod repetat ca vor ca Marea Britanie sa accepte plata a circa 50 de miliarde de lire sterline inainte de a incheia acordul comercial dorit de May.
Recomandarile lui Tusk vor fi trimise celorlalte 27 de state membre pentru a fi discutate, acestea urmand sa fie ratificate la summitul liderilor de pe 29 aprilie, de la Bruxelles, pentru a servi drept cadru al negocierilor.
Una dintre persoane a spus ca prioritatea UE va fi minimizarea incertitudinilor pentru cetatenii si companiile din UE, printr-o separare ordonata.
Riscul ca oficialii UE sa adopte o pozitie dura ar putea explica de ce May a adoptat marti un ton conciliant, afirmand ca spera ca urmatorii doi ani de negocieri sa asigure un nou parteneriat, profund si special, intre cele doua parti.
Alte subiecte de negocieri pentru Barnier includ dreptul cetatenilor din UE si viitorul unor autoritati de reglementare cum este Agentia Europeana a Medicamentelor, a spus luni o persoana apropiata situatiei.
UPDATE 9:30 Lira sterlina este din nou sub presiune in ziua declansarii Brexitului
Lira sterlina inregistreaza noi scaderi, miercuri, in ziua declansarii oficiale a negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmite MarketWatch.
Astfel, lira este a coborat cu 0,46%, la 1,2385 dolari pe unitate, cel mai scazut nivel intermediar fata de moneda americana atins dupa 21 ianuarie, fiind ulterior tranzactionata la 1,2430 dolari pe unitate.
Declinul a inceput marti seara, la New York, cand lira a coborat cu pana la 0,9%, la 1,2450 dolari pe unitate.
Euro a urcat la 0,8736 lire pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultima saptamana.
Lira s-a depreciat dupa ce parlamentul scotian a aprobat organizarea unui al doilea referendum pentru independenta, dand autoritate premierului Nicola Sturgeon ca negocieze organizarea unui nou vot.
Vanzarile au continuat miercuri in Asia si Europa.
Volatilitatea monedei este provocata de pregatirile pentru inceperea negocierilor oficiale pentru iesirea Marii Britanii din UE.
”Nu evenimentul in sine este un risc ci comentariile din jurul lui”, a spus Bart Wakabayashi, manager de sucursala al State Street Bank and Trust in Tokyo.
Procedura de activare a BREXIT
La noua luni dupa ce 51,9% dintre alegatorii britanici au votat pentru Brexit, premierul May il va informa printr-o scrisoare pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ca Marea Britanie se va retrage dupa 44 de ani din UE. Reprezentantul Permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, va livra personal in jurul orei locale 12.30 (14.30 ora Romaniei) scrisoarea de invocare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.
Executivul britanic sustine ca drepturile imigrantilor europeni care se stabilesc in tara vor fi radical diferite pentru cei care au ajuns dupa 29 martie 2017.
Premierul May, care a facut campanie pentru tabara proeuropeana, va avea la dispozitie doi ani pentru a finaliza negocierea unui acord cu Uniunea Europeana, iar diplomatii europeni considera deja ca aceasta a dat semne de distantare fata de ideea unei proceduri dure de Brexit.
”Ne aflam in pragul unui moment important pentru Marea Britanie, in timp ce vom incepe negocierile care ne vor conduce spre un nou parteneriat cu Europa. Vom lua aceasta oportunitate pentru a pune bazele unei tari mai globale”, a declarat luni Theresa May.
De asemenea, premierul britanic are cea mai grea responsabilitate in ajunul retragerii din blocul comunitar, adica aceea de a pastra unitatea Marii Britanii in ciuda organizarii unui nou referendum pentru independenta in Scotia si a crizei politice din Irlanda de Nord.
May (60 de ani) trebuie sa pastreze unitatea tarii in timp ce se pregateste pentru discutii dificile pe finante, comert, securitate si o serie de probleme complexe, pe care le va purta cu celalalte 27 de tari ale Uniunii Europene.
Rezultatele acestor negocieri vor determina viitorul unei economii de 2,6 trilioane de dolari, a cincea cea mai mare din lume si a doua din Europa. De asemenea, negocierile sunt extrem de importante pentru capitala britanica, care vrea sa ramana un centru financiar global, dar risca sa piarda acest statut dupa Brexit.
Pentru Uniunea Europeana, pierderea britanicilor este cea mai mare lovitura data celor sase decenii de eforturi intense pentru construirea unitatii europene, care s-a ridicat din cenusa celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Liderii europeni sustin ca nu vor sa pedepseasca Marea Britanie. Insa, popularitatea de care se bucura pe continent formatiunile nationaliste si eurosceptice inseamna ca blocul comunitar nu-si poate permite sa ofere termeni generosi Londrei, care risca sa incurajeze alte tari europene sa urmeze calea Brexit-ului.
CE INSEAMNA ACORDUL DE BREXIT
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, se asteapta ca scrisoarea de anuntare a intentiei de retragere a Marii Britanii din UE sa fie livrata personal de diplomatii britanici la Bruxelles. Aceasta sarcina va reveni reprezentantului permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow.
Ulterior, May este asteptata sa tina un discurs in Parlament. Scrisoarea va incerca sa dea un ton pozitiv pentru negocieri si sa recapituleze cele doisprezece puncte cheie anuntate pe 17 ianuarie de catre Theresa May.
Donald Tusk va prezenta tarilor europene in termen de 48 de ore din momentul in care Marea Britanie activeaza articolul 50 un plan de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de Uniunea Europeana.
Insa, negocierile sunt in acest moment incerte. May a promis ca va incerca sa obtina cel mai mare acces posibil la pietele europene, dar vrea in acelasi timp sa semneze propriile acorduri de liber schimb cu tari din intreaga lume si sa limiteze imigratia din Europa.
Premierul britanic a recunoscut ca asemenea masuri ar cere retragerea de pe piata unica europeana, intemeiata pe libera miscare a bunurilor, serviciilor si oamenilor. De asemenea, printre prioritatile exprimate de sefa executivului se numara retragerea din jurisdictia Curtii de Justitie a Uniunii Europene si asigurarea unui comert ”fara probleme” cu UE.
Theresa May vrea inclusiv o renegociere a statutului de care se bucura in uniunea vamala europeana, care impune vami pentru bunurile importante in blocul comunitar.
Intre timp, diplomatii europeni si-au exprimat indoiala ca Marea Britanie va reusi sa negocieze intr-o perioada de doi ani atat divortul de blocul comunitar, cat si o nou relatie comerciala cu UE.
”Voi sunteti cei care au decis sa plece, nu noi am vrut ca voi sa plecati. Cea mai grea chestie de rezolvat este relatia comerciala - nu stiu cum asta s-ar putea face in calendar”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.
De asemenea, un numar urias de intrebari raman fara raspuns, inclusiv daca exportatorii isi vor pastra accesul liber la piata unica, fara sa plateasca taxe vamale, ori daca institutiile financiare britanice vor putea in continuare sa-si serveasca clientii din UE.
Goldman Sachs ia in considerare o mutare a angajatilor din Marea Britanie din cauza iesirii din UE. Alte multinationale ar putea sa-si anunte miercuri investitorii despre planurile pe care le au in epoca Brexit.
Sursa: News.ro
Etichete: Marea Britanie, negocieri, daune, ue, Scotia, acord, brexit, piete, theresa may,
Dată publicare:
29-03-2017 07:34