Boris Johnson a prezentat planul de ieșire din lockdown. Când se vor relaxa restricțiile în Marea Britanie
În timp ce unele țări se redeschid gradual, altele constată că au intrat în valul al treilea al pandemiei.
Germania, Franța, Polonia, Cehia ori Slovacia, raportează o nouă creștere a ratei de infectare, din cauza mutațiilor virusului.
În schimb, Boris Johnson a prezentat planul ieșirii Angliei din cel de-al doilea lockdown național. Gradual. Elevii se întorc la școală pe 8 martie, însă magazinele neesențiale, frizeriile și sălile de fitness se vor redeschide abia pe 12 aprilie.
Toţi adulţii din Marea Britanie vor fi vaccinați cu prima doză a unui ser anti-COVID până la sfârşitul lunii iulie, a promis guvernul de la Londra. Până acum, peste 17.6 milioane de britanici, adică peste un sfert din totalul populaţiei, au primit o doză dintr-un vaccin împotriva coronavirusului.
Citește și: Primul şoc anafilactic după vaccinarea anti-COVID în România
Ritmul susținut de vaccinare în Regatul Unit a fost legat de o reducere substanțială a riscului de internare în spitale cu forme grave de Covid, arată un nou studiu. Comparația fost făcută pentru spitalizările din Scoția, între cei care au primit cel puțin o doză de ser Pfizer sau Astra Zeneca și cei care nu au fost vaccinați deloc. Concluzia studiului - numărul îmbolnavirilor grave a scăzut cu 85, respectiv 94 la suta în funcție de serurile respective.
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății: „Ținta este să oferim vaccinuri celor din primele 9 categorii, adică cei mai vulnerabili, cei trecuți de 50 de ani, precum și angajații din sănătate și asistență socială, până pe 15 aprilie. Apoi, toți adulții ar urma să primească vaccin până la sfârșitul lunii iulie.”
Premierul Boris Johson a prezentat luni în parlament un plan prudent de ridicare a restricțiilor în Anglia.
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății: „Încă sunt aproape 20.000 de oameni în spital. Trebuie să avem o abordare prudentă, dar ireversibilă, acesta este obiectivul.”
Peste două săptămâni, pe 8 martie, se redeschid școlile și vor fi permise activitățile în aer liber, după cursuri. De asemenea, două persoane vor putea sta alături în spațiile publice, de exemplu la o cafea, un pahar de alcool sau la picnic. Din 29 martie, sunt din nou permise grupurile de 6 persoane. Se vor redeschide și terenurile de sport, pentru adulți și copii.
Israelul redeschide noi sectoare ale economiei
Între timp, Israelul tocmai a redeschis noi sectoare ale economiei, în ceea ce a numit "începutul unei întoarceri la rutină", după ce vaccinările anti-COVID aproape au atins procentul de 50% din populaţie. În timp ce magazinele sunt deschise tuturor, accesul în sălile de sport şi de spectacol depinde de un așanumit pașaport digital de vaccinare, afişat într-o aplicaţie specială a Ministerului Sănătăţii.
Benjamin Netanyahu: „Oricine are acest pașaport verde se poate bucura din nou de sălile de sport, cinema, restaurante, zboruri. Dar vom proceda cu multa precauție.”
Pentru a încuraja vaccinarea și în rândul celor foarte tineri, un bar din Tel Aviv a lansat oferta: băutură non-alcoolică gratis celor care se vaccinează chiar la tejghea. O echipă mobilă are injecțiile pregătite.
Situația se agravează în mai multe țări europene
În alte tari, situația se agravează, însă - Cehia a avut cel puțin 10.000 de noi cazuri de infectare în fiecare din ultimele zile. Sâmbăta au fost raportate aproape 11.200 teste pozitive! De astăzi măștile cu grad mai ridicat de protecție FFP 2 sau FFP 3 sunt obligatorii în transportul în comun.
Cu peste 16 decese la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, Slovacia a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate cu Covid, în lume. La sfârșitul anului trecut, era testata în mod repetat întreagă populație. Acum, însă, situaţia a scapăt de sub control, din cauza focarelor cu tulpina britanică. Peste 80% dintre noile cazuri de Covid-19 în Slovacia sunt cu varianta Kent.
În pofida opoziției unor miniștri, premierul Matovic a anunţat achiziţia a două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, data fiind cantitatea insuficientă de vaccinuri comandate de Comisia Europeană. Slovacia devine astfel, după Ungaria, a doua ţară din UE care apelează la vaccinul rusesc.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, vaccin, coronavirus, lockdown,
Dată publicare:
22-02-2021 19:08