Bode: Austria nu a cerut României să construiască un gard la graniţele sale. Apelul lui Aurescu
Spaţiul Schengen se va extinde doar după ce frontierele vor fi mai bine protejate, iar numărul migranților va scădea. Sunt declaraţiile cancelarului Austriei, aflat în vizită în Bulgaria, unde a mers până la graniţa cu Turcia.
Oficialul austriac și-ar dori ca acolo să fie ridicat un gard în calea imigranților, pentru a fi opriti mai ușor. "Este o vizită, care nu rezolvă nimic", spune şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și ministrul de Interne, Gerhard Karner, au mers în Bulgaria pentru a vizita graniţa de sud a ţării cu Turcia.
Este punctul de frontieră despre care încă din decembrie, atunci cand ne-au blocat aderarea la Schengen, autoritatile austriece spuneau că permite accesul migrantilor.
Oficialii din Austria au cerut ca autorităţile de la Sofia să primească de la Uniunea Europeană 2 milioane de euro pentru a construi un gard la frontiera externă a Uniunii.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "În primul rând, trebuie să consolidăm protecția frontierelor și să avem un rezultat real, să reducem numărul de migranți aflați pentru prima dată în UE. Este nevoie de un semnal clar la nivel european că țările din prima linie nu sunt singure în ceea ce privește procedurile de acordare a statutului de refugiat. Aceasta este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivel european".
Austria va folosi dreptul de vetto împotriva României şi a Bulgariei
Nici cancelarul şi nici ministrul nu au ridicat însă obiecţii punctuale pe care le-ar vrea rezolvate în perioada următoare. Cu toate acestea, înainte de a pleca în vizita din Bulgaria, au anunţat că îşi vor folosi dreptul de vetto împotriva României şi a Bulgariei.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: "Migraţia vine pe altă parte şi cred că de aceea există această preocupare a cancelarului Asutriei şi a ministrului de Interne de a vizita frontiera dintre Turcia şi Grecia. Nu ştiu în ce măsură această vizită va putea rezolva ceva pe termen scurt. Cred că trebuie așteaptă data de 29 ianuarie, data alegerilor din Austria".
În privinţa României, controalele la frontieră au vizat îndeosebi graniţa cu Serbia. Până în luna decembrie, la Belgrad au putut ateriza cetăţeni din Asia fără să aibă nevoie de viză, care încercau ulterior să ajungă în vestul Europei si prin Romania.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: "S-a menţionat, în cazul României, frontierea cu Serbia şi faptul că au fost migranţi care au trecut respectiva frontieră chiar dacă au fost prinşi de autorităţile române. De altfel, misiunea de evaluare a institiuţiilor europene a vizitat respectiva frontieră, ca urmare a acestor solicitări venite din partea diferitelor state membre. Şi acolo a trebuit să oferim garanţii că acei migranţi care ajung sub diferite forme în Serbia nu pot intra în spaţiul Schengen via România prin frontiera noastră directă".
Bode: România gestionează cu succes 2.070 de kilometri de frontieră extrenă a UE
Cu toate acestea, politicienii care au negociat pentru extinderea spaţiului Schengen spun că niciun stat membru nu a cerut ca şi România să construiască vreun gard la graniţele sale.
Lucian Bode, ministrul de Interne: "Chiar dacă se consideră cea mai nonviolentă metodă de protejarea a frontierelor, practic, prin construirea acestui gard, noi limităm efectele migraţiei fără un impact asupra cauzelor acestui fenomen. România gestionează cu succes 2.070 de kilometri de frontieră extrenă a UE. În niciun moment nu s-a pus problema din partea Austriei sau a altui stat ca România să treacă la această metodă de protejarea a frontierelor".
Oficialii de la Bucureşti vor relua negocierile dar o nouă șansă de aderare nu ne va fi oferită până în vara sau în toamnă. Și nu pana cand Austria și Olanda vor da undă verde tandemului Romania-Bulgaria.
Sursa: Pro TV
Etichete: bogdan aurescu, romania, Bulgaria, austria, lucian bode, spatiul schengen, karl nehammer,
Dată publicare:
23-01-2023 19:32