Boala lumii moderne: dependenta de electronice

Ultima actualizare: 20-05-2012 14:32

Aproape fiecare dintre noi recunoaste ca e dependent de computer sau de telefon. Dar nici nu ne dam seama cat de multa dreptate avem. Atunci cand suntem nevoiti sa ne indepartam de gadgeturile noastre obisnuite, avem simptome de sevraj.

Viata cotidiana a devenit aproape de neconceput fara telefonul mobil, care, pe zi ce trece, seamana tot mai mult cu un computer de buzunar. Aproape ca nu mai putem comunica altfel decat telefonic, pe e-mail, Facebook sau Twitter.

Ce se intampla insa daca la un moment dat renuntam pur si simplu la gadgeturi? 200 de studenti de la Universitatea Maryland au facut acest experiment: timp de 24 de ore au renuntat la telefoane si computere, si au descris cum s-au simtit.

Este oare posibil ca gadgeturile sa creeze o dependenta similara celei pe care o da, de exemplu, fumatul? Absolut, spun psihologii. Suntem atat de dependenti, incat nu mai reusim sa ne relaxam si nu mai comunicam unii cu ceilalti. In plus, televizorul si jocurile video ne indeamna la sedentarism, care ne face rau fizic.

Intrigata de rezultate, cercetatoarea a extins experimentul la nivel global, cerandu-le studentilor din mai multe colturi ale lumii sa renunte pentru un timp la gadgeturile lor.

Este mai ales cazul japonezilor si sud-coreenilor, mari amatori de tehnologie. Tuturor "dependentilor" de acest gen, psihologii le recomanda sa mai lase retelele de socializare si sa interactioneze pe viu cu semenii lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO