Bilanțul victimelor cutremurului din Maroc se apropie de 3.000 de morți. „Casa mea a căzut peste mine și familia mea”
La trei zile de la seismul devastator din Maroc, salvatorii au scos luni mai mulți oameni în viață dintr-o construcție dărâmată.
Bilanțul seismului se apropie de 2.900 de morți. Alte mii de persoane sunt grav rănite. În unele dintre aceste localități montane, nicio construcție nu a mai rămas în picioare.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
Complet epuizat și plin de vânătăi, dar în viață. Așa a fost salvat de sub ruinele unei case un bărbat, la aproape trei zile de la seismul care a devastat zeci de sate din munții Atlas. După câteva minute, echipele de intervenție au scos dintre dărâmături și alți supraviețuitori.
Stuart Ramsay, corespondent Sky News: „Oamenii sunt aduși la poalele muntelui. A fost nevoie de mult timp pentru ca echipele de salvare să ajungă, dar îi aduc pe răniți. Oamenii continuă să sosească. Mulți credeau că nu mai sunt supraviețuitori, dar nu a fost așa. A trebuit doar să fie scoși de sub dărâmături".
Salvatorii vorbesc de un miracol, ținând cont de amploarea distrugerilor și de ritmul greoi al intervențiilor.
Nada Bashir, corespondent CNN: „Pentru echipele de salvare e o cursă contracronometru. Sub dărâmături sunt o mamă și fiica ei de 12 ani. Familia așteaptă cu nerăbdare să afle dacă au supraviețuit cutremurului de vineri. Își pierd repede speranța”.
Raziqa și-a pierdut 16 membri ai familiei. Copleșită de neputință și indignare, așteaptă vești despre nepoata ei.
Femeie: „Sâmbătă dimineață încă îi puteam auzi vocea. Trăia. Acum, nu o mai auzim. Echipele de salvare abia au ajuns. În primele zile am săpat noi, cu mâinile goale. Dacă ajutoarele ar fi sosit mai devreme, i-ar fi scos la timp”.
Construcțiile vechi, în multe cazuri din pământ, s-au transformat în mormane de resturi. Familiile surprinse de cutremur în timp de dormeau n-au avut nicio șansă.
Ajutoarele au ajuns greu la cei rămași fără casă. Sătui să aștepte autoritățile, unii sinistrați au pornit pe jos în speranța că vor găsi apă și alimente în localitățile mai puțin afectate.
Bărbat: „Casa mea s-a prăbușit. Nu mai există. A căzut peste mine și peste familia mea. Mi-am salvat cele două fiice și soția, dar mi-am pierdut ceilalți doi copii”.
O femeie însărcinată în nouă luni și-a abandonat părinții vârstnici, de teamă că o să nască printre ruine.
Femeie: „Mi-am lăsat părinții acolo, în sat. Nu știu dacă vor mai fi în viață. Nu știu dacă îi voi mai vedea sau pe frații și pe surorile mele".
Armata a fost nevoită să le livreze provizii sinistraților cu ajutorul elicopterelor, deoarece multe drumuri sunt blocate. Și această operațiune s-a dovedit a fi periculoasă. În timp ce lansa ajutoare, un elicopter al forțelor militare a distrus tot ceea ce a mai rămas dintr-o casă deja avariată în urma seismului. Ca să evite astfel de situații, armata a anunțat că va trimite soldații să ducă provizii pe jos.