Bilantul epidemiei de Ebola a ajuns la 5.689 de morti. CE cere mobilizarea a 5.000 de medici in lupta cu febra hemoragica

Ultima actualizare: 30-11-2014 07:10
ebola

Numarul deceselor provocate de epidemia de febra hemoragica Ebola a ajuns la 5.689, din totalul de 15.935 de persoane infectate cu acest virus, potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) publicat miercuri.

Bilantul precedent al OMS, publicat vineri, era de 5.459 de morti din 15.351 cazuri. Noul bilant prezinta date inregistrate pana la 23 noiembrie. OMS considera ca datele acestor bilanturi sunt subestimate, scrie AFP, citata de Mediafax.

Epidemia a inceput in decembrie 2013

Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, s-a declansat in Guineea, la sfarsitul lui decembrie 2013. De atunci si pana la 23 noiembrie 2014, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.260 de persoane in aceasta tara, din 2.134 de cazuri.

De asemenea, s-au inregistrat 3.016 morti in Liberia, din 7.168 de cazuri. In Sierra Leone, OMS a inregistrat 1.398 de decese din 6.599 de cazuri declarate.

Aproximativ 600 de cazuri au fost inregistrate in doar o saptamana in cele trei tari cele mai afectate de epidemia de Ebola.

OMS apreciaza situatia ca fiind stabila in Guineea, stabila sau in declin in Liberia si "fara indoiala in crestere" in Sierra Leone, care a inregistrat inca 385 de cazuri in ultimele sapte zile.

In Mali, ultima tara afectata de virus, OMS a semnalat opt cazuri care au provocat sase decese.

Bilantul din Nigeria si Senegal a ramas neschimbat de peste 57 de zile, cu 20 de cazuri dintre care opt mortale in Nigeria si un caz in Senegal, un student din Guineea a carui vindecare a fost anunțata de catre autoritați la 10 septembrie.

Aceste doua state au fost retrase de pe lista cu tarile grav afectate de epidemia de Ebola. Bilantul privind decesele inregistrate in randul personalului sanitar s-a agravat, cu 340 de morti din 592 de contaminari.

In Statele Unite, au fost inregistrate patru cazuri, dar numai un pacient liberian, revenit din tara sa, a murit din cauza bolii, potrivit bilantului din 16 noiembrie.

Spania a inregistrat un caz de contaminare cu virusul Ebola, o asistenta care a ingrijit doi misionari infectati si repatriați la Madrid, unde acestia au decedat in august si septembrie. Infirmiera a fost intre timp declarata vindecata.

CE solicita statelor membre UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei de Ebola

Comisia Europeana (CE) a inceput un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar in vederea combaterii epidemiei de Ebola in Africa, care ar putea include si mobilizarea a 5.000 de medici si a "mii de ingrijitori", a anuntat pentru AFP, citata de Mediafax, o sursa europeana.

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) si Vytenis Andriukaitis (Sanatate) ar fi stabilit contacte in acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, avand in vedere "gravitatea situatiei, este necesara o reactie imediata", a adaugat aceasta sursa.

"Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical si (mai multi) epidemiologi pe teren", a anuntat Enrico Brivio, un purtator de cuvant al Comisiei. Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, intr-o postare pe Twitter.

"Am facut apel la ministrii din 14 state membre, le-am cerut sa trimita mai mult personal medical in tarile afectate de Ebola, raspunsuri pozitive", se mentioneaza in postarea comisarului european pentru Sanatate.

El ar urma sa-si continue contactele cu ministrii din toate statele membre, in timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta impotriva epidemiei de Ebola, efectueaza demersuri similare pe langa oficialii guvernamentali din aria sa de competențe, a precizat aceeasi sursa. CE solicita mobilizarea a "5.000 de medici si a mii de ingrijitori", dar si "mai multe mijloace financiare si logistice, in special in materie de transport", a explicat sursa.

Acest personal medical "poate fi de compozitie mixta", incluzand "medici trimisi si finantati de statele membre", personal mobilizat in cadrul programelor cofinantate de UE, precum si voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presanta de epidemiologi si de echipe mobile pentru a putea lupta impotriva epidemiei in satele si in zonele izolate.

Reveniti la jumatatea lunii noiembrie dintr-o misiune in cele trei tari cele mai afectate de epidemie - Sierra Leone, Liberia si Guineea -, cei doi comisari europeni au decis sa accelereze ritmul mobilizarii europene, data fiind "gravitatea situatiei" din teren, a explicat sursa.

"Trebuie facut totul pentru a stimula un raspuns, nu putem astepta", a insistat sursa pentru AFP, citata de Mediafax.

Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmeaza a fi discutate intr-o reuniune, luni, a ministrilor Sanatatii din statele membre.

UE s-a angajat pana acum sa deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta impotriva Ebola, din care CE a pus la dispozitie 373 de milioane.

La fata locului, "solidaritatea europeana este tangibila si nu teoretica", dar "trebuie facut mai mult" pentru a "consolida coordonarea", a pledat Stylianides in fata Parlamentului European dupa intoarcerea din Africa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO