Armata americana a creat o "arma" impotriva virusului Ebola. "Xenex", robotul distrugator de microbi

Ultima actualizare: 27-11-2014 06:58
xenex

Armata americana a creat o noua "arma" distrugatoare de microbi, care ar putea fi utilizata contra virusului Ebola.

Aceasta este sub forma unui robot pe patru roti care poate sa dezinfecteze o camera in doar cateva minute, cu ajutorul razelor ultraviolete, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Versiune mai inalta si mai subtire a celebrului R2D2 din franciza "Razboiul stelelor", robotul Xenex este deja utilizat de trei centre medicale militare si de peste 250 de spitale americane pentru a distruge agentii patogeni.

Xenex trimite 1,5 impulsuri pe secunda intr-un perimetru de trei metri. Acest robot foloseste xenon, un gaz netoxic, pentru a genera raze ultraviolete care eradicheaza microbii mai repede si mai eficient decat o echipa umana de curatare, au subliniat medicii si expertii americani.

"Robotul face parte din strategia noastra pentru a combate Ebola, dar ar putea fi folosit si in spitale pentru a lupta contra altor agenti patogeni aflati la originea infectiilor nosocomiale", a declarat Alton Dunham, purtator de cuvant al bazei aeriene militare Langley din Statele Unite, care a achizitionat deja un astfel de robot in luna octombrie.

Lumina ultravioleta este folosita deja de mai multe decenii ca metoda de curatare, dar noul robot functioneaza cu xenon, un gaz mai ecologic decat becurile cu vapori de mercur, care au o actiune mai lenta si sunt toxice, afirma Xenex Disinfection Service, care fabrica aceste aparate de ultima generatie.

Oamenii de stiinta au subliniat ca acesti roboti de curatare reprezinta un exemplu de masini autonome care ar putea sa joace un rol crucial in lupta contra epidemiei de febra hemoragica care afecteaza Africa de Vest.

Cu ocazia unei conferinte academice, organizata in luna noiembrie de Casa Alba, oamenii de stiinta si reprezentantii asociatiilor umanitare au explicat ca acesti roboti pot sa evacueze deseurile contaminate si sa permita personalului medical sa discute de la distanta cu pacientii infectati.

MUTT, un robot care transporta marfuri pe teren accidentat, creat de compania General Dynamics Land Systems MUTT, ar putea fi folosit imediat in tarile afectate, a subliniat Robin Murphy, profesor de informatica si inginerie la Texas A&M University.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului, fapt care impune folosirea unor proceduri si echipamente de protectie specifice pentru protejarea medicilor si infirmierelor.

Epidemia de Ebola a facut 5.459 de morti, de la inceputul anului, din 15.351 de persoane infectate, potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) publicat vineri. Personalul medical a platit un greu tribut, cu 337 de morti din 588 de contaminari.

Insa centrele medicale din Liberia si cele din Sierra Leone sunt departe de a fi ideale pentru acesti roboti, creati pentru medii imaculate, cu acces wifi, electricitate stabila si neintrerupta, baterii de schimb si podele plate.

O expeditie a robotului Xenex in Africa nu este prevazuta in viitorul imediat, dar epidemia de Ebola a pus accentul pe problematica mai larga a maladiilor nosocomiale.

Cateva sute de pacienti mor in fiecare an din cauza bolilor contractate in timpul unei internari in spital, in special din cauza stafilococului auriu.

Zecile de spitale care au folosit robotul Xenex au constatat o scadere a acestor infectii nosocomiale, a precizat Melinda Hart, purtatoare de cuvant a companiei care l-a fabricat.

Fasciculul sau de raze ultraviolete poate sa dezinfecteze suprafete si unghiuri inaccesibile, la care nu ar putea sa ajunga nici cei mai constinciosi agenti de intretinere umani.

"Robotul este capabil sa elimine riscul de eroare umana", a adaugat aceeasi sursa.

Citeste și...
Parteneri