Bilanțul deceselor în Italia crește în ritm alarmant. Ce măsuri a luat Biserica
Sunt tot mai multe cazuri de îmbolnăvire în Italia şi Franţa, dar şi în Germania. În Peninsulă au fost înregistrate 41 de decese şi peste 1.700 de infectări. 31 dintre cei răpuși de coronavirus sunt din Lombardia.
Autorităţile au decis să închidă Scala din Milano până pe 8 martie, iar slujbele din biserici vor fi oficiate fără credincioși.
În Franţa, numărul bolnavilor a ajuns la 130. De teama virusului, Muzeul Luvru din Paris are lacătul pus pe ușă.
În acest context tensionat în întreaga lume, Papa Francisc acuză o răceală, care îi îngrijorează pe mulți.
Papa Francisc a făcut eforturi pentru a vorbi mulţimii adunate în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, fiind chinuit de tuse. De altfel, Suveranul Pontif şi-a anulat programul din zilele următoare din cauza stării sale de sănătate, mai ales în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri în Italia.
Papa Francisc: "Vă cer, de asemenea, să vă rugaţi pentru exerciţiile spirituale ale Curiei Romane care vor începe în această seară în Ariccia. Din păcate, răceala mă obligă să nu particip în acest an, voi medita de aici."
Este pentru prima dată când Sfântul Părinte lipseşte de la această întrunire, iniţiata chiar de el, care are loc la începutul postului catolic. În vârstă de 83 de ani, Papa Francisc a pierdut în tinerețe un plămân din cauza unor probleme respiratorii. Săptămâna trecută a ignorat avertismentele şi a dat mâna cu credincioşii din Piaţa Sfântul Petru fără să poarte mască sanitară. Atunci a fost văzut tuşind şi suflându-şi nasul de multe ori.
La Roma, biserica folosită de comunitatea franceză a fost închisă după ce un preot a fost diagnosticat cu virusul provenit din China. Este primul lăcaş de cult din Italia închis din acest motiv.
Bărbat: ''Sunt supărat pentru că sunt de părere că e prea mult să închizi obiectivele culturale în numele prevenţiei excesive."
La Milano însă, chiar în regiunea din Italia în care sunt înregistrate cele mai multe cazuri îmbolnăvire, turiştii nu par speriaţi. Unii nici nu ştiau cum se poartă masca de protecţie.
Totuşi, numărul rezervărilor anulate la hoteluri este uriaş.
Ben Wedeman, corespondent CNN: "Oricât am încercat, nu am găsit niciun turist american aici în această zi."
La Paris, cunoscutul Muzeu Luvru a fost închis după ce angajaţii au ameninţat că nu mai lucrează din cauza pericolului reprezentat de coronavirus.
Christian Galani, reprezentant sindical: "S-a decis de către şeful Poliţiei să nu se autorizeze adunări cu mai mult de 5.000 de persoane într-un spaţiu închis. E uşor de presupus că Muzeul Luvru este un spaţiu închis şi primeşte mai mult de 5.000 de persoane zilnic."
Măsura i-a nemulţumit pe cei ajunşi acolo de la mii de kilometri depărtare pentru a vedea operele de artă expuse.
Turistă: "Vreau să merg să o văd pe Mona Lisa, pictura, dar, din păcate, este închis aşa că sunt un pic dezamăgită şi nu ştiu de ce (e închis)."
Franta este a doua țară europeană cea mai afectată de coronavirus, după Italia.