Bilantul tragediei din SUA: 14 morti. CNN: Unul dintre criminali avea legaturi cu indivizi anchetati de FBI pentru terorism
Un nou masacru indoliaza America. Un barbat a parasit furios petrecerea de Craciun, la un centru social pentru persoane cu dizabilitati, din California.
Sumarul evenimentelor:
►Bilantul atacului: 14 morti si 21 raniti
►Unul dintre suspecti avea legaturi cu indivizi anchetati de FBI pentru terorism, anunta surse citate de CNN
►Obama cere inasprirea legislatiei privind armele de foc
►FBI nu elimina posibilitatea sa fi fost un act de "terorism".
Apoi s-a intors inarmat pana in dinti, doar pentru a-si macelari colegii. Impreuna cu sotia lui, care i-a fost alaturi, au ucis cel putin 14 oameni si au ranit alti 21. Printre victime se afla si copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In inregistrarea comunicatiilor politiei, se aud focuri de arma. Asasinul de 28 de ani si sotia lui, de 27, s-au intors la petrecerea de la birou purtand uniforme de camuflaj si arme automate. Au tras rafale dupa rafale, minute intregi. Faptasii au incercat sa fuga cu un SUV, dar au fost incoltiti si ucisi in schimbul de focuri cu politia.
O a treia persoana, care a fost vazuta fugind din acelasi vehicul, a fost arestata. Deocamdata, nu se cunosc motivele celor doi soti asasini, care isi lasasera cu bunica fetita de 6 luni, spunandu-i ca au "programare la medic". Pista terorista ramane "posibila", a declarat presedintele Obama.
Desfasurarea evenimentelor de joi, 3 decembrie:
UPDATE 21:40 Syed Rizwan, barbatul care, alaturi de sotia sa, Tashfeen Malik, a ucis 14 oameni in atacul din California, a fost radicalizat si avea legaturi cu indivizi care erau investigati de FBI pentru acte de terorism, anunta surse citate de CNN.
De altfel, radicalizarea a avut un rol determinant in atacurile din San Bernandino, soldate cu 14 morti si 21 de raniti, au precizat aceleasi surse.
UPDATE 21:25 Jarrod Burguan, seful Politiei din San Bernandino, a declarat presei ca numarul persoanelor ranite se ridica la 21, nu 17 cate au fost anuntate initial.
Oficialul a mai precizat ca vor fi facute publice numele celor 14 de morti dupa ce vor fi informate familiile acestora.
UPDATE 19:50 Politia a gasit 12 bombe improvizate in casa celor doi soti care au comis atentatul sangeros in care si-au pierdut viata 14 persoane, iar alte 17 au fost ranite, relateaza France Presse.
Toate armele folosite de atacatori fusesera cumparate in mod legal, au mai stabilit anchetatorii, fapt care este de asteptat sa declanseze o noua dezbatere despre controlul armelor in SUA.
UPDATE 17:45 Autoritatile din California au precizat ca doua persoane ranite in urma atacului sunt in stare grava, iar alte trei au fost stabilizate.
UPDATE 14:00 Un angajat care se afla in cladirea unde a avut loc atentatul a publicat un video cu momentul in care oamenii sunt mutati de politisti intr-o zona unde urmau sa fie in siguranta. "Incercati sa va relaxati. O sa iau eu un glont inaintea voastra, asta e sigur", le-a spus un politist la un moment dat.
UPDATE 9:10 Jarrod Burguan, seful politiei din San Bernardino, a precizat ca mai multe dispozitive explozive au fost gasite la locul atentatului. Acestea au fost ulterior detonate de autoritati, informeaza NY Times. Burguan a precizat ca inca nu s-a stabilit motivul atacului. Anchetatorii au audiat mai multe rude ale celor doi suspecti.
"Nu am scos din discutie terorismul", a precizat oficialul, aratand ca cei doi suspecti s-au pregatit pentru atac, avand in vedere armele si bombele gasite.
Politistii perchezitioneaza de asemenea locuinta lui Farook.
UPDATE 8:22 Seful pollitiei din San Bernardino, Jarroud Burguan, a informat ca pana la acest moment doi suspecti au fost identificati: Syed Rizwan Farook, 28 de ani, nascut in Statele Unite, si Tashfeen Malik, o femeie 27 de ani, informeaza The Guardian. Cei doi erau casatoriti si aveau o fetita de 6 luni, conform cumnatului lui Farook, Farhan Khan, transmite NY Times. Parintii lui Syed Rizwan Farook sunt originari din Pakistan. Potrivit autoritatilor, Farook si sotia sa si-au lasat fetita cu mama barbatului, mercuri dimineata, spunandu-i ca trebuie sa mearga la medic. Cateva ore mai tarziu, femeia a aflat despre atacul de la locul de munca al fiului ei. Ulterior, a primit un telefon in care i s-a spus ca acesta se afla printre suspecti.
O a treia persoana, care a fost arestata in apropiere de locul unde s-a petrecut atacul, nu a fost inca identificata si nu este sigur daca a fost implicata in atac.
Burguan a spus ca o intalnire, ori o petrecere avea loc la Inland Regional Center, centrul social in serviciul persoanelor cu dizabilitati, unde a avut loc atacul. Farook era angajat de cinci ani in departamentul de sanatate publica si se afla la intalnire. Fusese implicat intr-o disputa, dupa care a plecat si s-a intors pentru a trage cu arma, conform politiei.
Seful politiei spune ca nu s-a stabilit care a fost motivul atacului.
UPDATE 7:55 Farkhan Khan, care s-a identificat drept cumnatul lui Syed Farook, a spus ca nu are nicio idee despre ce l-ar fi putut determina pe acesta sa comita atacul. Khan a oferit condoleante victimelor.
"Cine ar face asta? De ce ar face asa ceva? Nu am nicio idee, sunt socat", a spus Khan, intr-o conferinta de presa din Anaheim, California, potrivit The Telegraph.
Farhan Khan, brother-in-law of suspect: "I have no idea why he would do...something like this. I am in shock myself" pic.twitter.com/e2pm5jjWBK
— Fox News (@FoxNews) December 3, 2015
In cadrul unei urmariri ca in filme, la care a participat inclusiv FBI, doi atacatori - un barbat si o femeie - au fost impuscati mortal, dupa un schimb de focuri. Al treilea atacator a fost arestat. FBI a subliniat ca nu elimina posibilitatea sa fi fost un act de "terorism".
Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, agresorul ucis de politisti ar fi Syed Farook, cetatean american care lucra in serviciile medicale. Farook ar fi individul puternic inarmat care a fost ucis, alaturi de o femeie. Acestia se aflau intr-un autovehicul 4x4 negru si au fost impuscati de politie dupa un schimb de focuri pe o sosea.
3 persoane inarmate cu pistoale mitraliera, imbracate in uniforme militare si cu fetzele acoperite cu masti de schi au intrat in Centrul pentru Persoane cu Dizabilitati cu o ora inainte de pranz. In cateva clipe, au deschis focul, iar in cladire s-a dezlantuit haosul.
Ingroziti, martorii au asistat neputinciosi la intreaga scena.
"Bum, bum, bum! Ea astepta autobuzul si, dintr-o data, s-a auzit chiar aici. A fost bum, bum, bum, iar eu eram chiar in spatele cladirii si am auzit toate impuscaturile", a povestit un martor.
In centrul unde a avut loc atacul lucreaza aproximativ 600 de oameni. Rudele celor aflati inauntru au asteptat cu infrigurare vesti.
"Fata mea este in interiorul cladirii si mi-a trimis un mesaj pe telefon in care ma anunta ca inauntru este un barbat inarmat care a impuscat 10-20 de persoane, iar ea s-a ascuns. Mi-a spus ca cineva a intrat si a inceput sa traga. Ea a fugit intr-un birou si se ascunde cu alte cateva persoane", a povestit un barbt.
O femeie a incercat cu disperare sa ia legatura cu fiica ei. Tanara era la birou, cand au aparut atacatorii.
Sherry Esquerra, mama victimei: "Sufletul ei erau acesti copii bolnavi, nu stiu de ce ar veni cineva si i-ar impusca. Nu are niciun sens. Copiii acestia sunt toti cu dezabilitati. Unii dintre ei foarte bolnavi. Ea lucreaza cu copii mici."
Forte impresionante ale politiei au fost mobilizate in zona. Suspectii au reusit insa sa fuga, cu o masina de culoare neagra. A urmat apoi o urmarire ca in filme: echipaje FBI si de la Politia California, ajutate si de elicoptere au cautat autoturismul atacatorilor.
Intre timp, genistii au gasit, la etajul al doilea al imobilului, un pachet suspect pe care l-au analizat cu ajutorul unui robot, dar au constatat ca nu era vorba despre o bomba.
Dupa aceasta tragedie, presedintele american Barack Obama a tinut sa precizeze din nou ca trebuie inasprita legislatia privind armele de foc.
Barack Obama: "Avem de-a face cu un trend al atacurilor ce vizeaza grupuri de oameni. Cei care sunt preocupati de terorism ar trebui sa fie constienti ca avem o lista a celor care nu pot urca in avion, dar aceleasi persoane carora nu le este permis sa zboare, pot merge chiar acum intr-un magazin din America sa cumpere o arma. Nu putem face nimic sa-i oprim. Aceasta este o lege ce trebuie schimbata."
Scenele dramatice din San Bernardino au avut loc avut loc la 5 zile dupa atacul din Colorado, soldat cu 3 morti. Si atunci, presedintele american a denuntat usurinta cu care pot fi cumparate armele de foc in Statele Unite.