Beijingul face apel la calm, după ce un presupus balon spion chinez a ajuns deasupra Statelor Unite
Autoritățile americane sunt în alertă, din cauza unui balon de supraveghere chinezesc, care de câteva zile a intrat în spațiul aerian al Statelor Unite.
Aparatul de zbor a trecut și pe deasupra mai multor baze militare cu rachete balistice. Însă, Pentagonul a decis să nu-l doboare. Vineri dimineață, și canadienii au depistat un balon similar în spațiul lor aerian. Beijingul face apel la calm și anunță că investighează incidentele.
Așa-zisul balon-spion a intrat în spațiul aerian american încă de acum câteva zile și a petrecut mai mult timp deasupra statului Montana, unde sunt câteva baze militare importante ale armatei SUA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oren Liebermann, CNN: „Oficialii americani sunt foarte convinși că (balonul) vine din China, un balon care a ajuns aici dinspre Canada și a trecut pe deasupra unor puncte sensibile, recunoaște Pentagonul, deasupra Montanei. Nu au specificat despre ce puncte e vorba, dar în Montana sunt câteva baze de rachete balistice, silozuri pentru rachete balistice, și poate că asta căuta acest balon de supraveghere.”
Cedric Leighton, analist militar CNN: „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face China (cu ajutorul balonului) e să adune informații despre semnale. Cu alte cuvinte, urmăresc semnalele de telefonie mobilă, urmăresc traficul radio, urmăresc rețelele noastre de comandă și control”.
Potrivit oficialilor de la Pentagon, forțele aeriene americane au lansat avioane de vânătoare imediat ce balonul a intrat în spațiul aerian al Statelor Unite.
Președintele Biden le-a cerut generalilor soluții pentru doborârea lui, dar comandanții americani - inclusiv șeful Statului Major al Armatei, generalul Mark Milley, au recomandat președintelui să nu ia măsuri directe împotriva balonului.
Oren Liebermann, CNN: „În primul rând, există un risc pentru cei de la sol, pentru oameni și clădiri, chiar dacă e vorba despre Montana, care nu are o populație densă. Mai important, totuși, e faptul că Pentagonul nu crede că (balonul) are capacități de adunare a informațiilor mai bune decât cele ale satelițior spioni și de comunicații ai Chinei. Până la urmă, a fost luată decizia de a nu-l doborî.”
Generalul de brigadă Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: „Balonul zboară, în acest moment, la o altitudine cu mult peste traficul comercial aerian și nu prezintă un pericol militar sau fizic pentru cei de la sol. Au mai fost cazuri asemănătoare în ultimii ani”.
Pe de altă parte, oficialii de la Pentagon au subliniat că, în cazul în care ajung la concluzia că balonul chinezesc devine un pericol, ar putea opta și pentru distrugerea lui.
Beijingul, pe de altă parte, a făcut apel la calm.
Mao Ning, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: „China e un stat responsabil, care a a respectat întotdeauna legile internaționale, iar China nu are nicio intenție să violeze teritoriul și spațiul aerian ale altui stat suveran. Cât despre balon, verificăm situația și sperăm că ambele părți pot gestiona situația cu calm și cu grijă”.
Trebuie menționat și faptul că generalii americani, pe de o parte, și Washingtonul, pe de alta, au avut deja discuții cu Beijingul, prin canale diplomatice. Asta, mai ales că incidentul vine într-o perioadă în care tensiunile dintre Statele Unite și China sunt la unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii ani.