BBC: Nicola Sturgeon și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Scoției. Prima reacție
Nicola Sturgeon și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Scoției, după mai bine de opt ani în acest rol. De asemenea, va pleca și din fruntea partidului său, scrie BBC.
Liderul Partidului Național Scoțian a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă organizată la Edinburgh.
Nicola Sturgeon a spus că această slujbă este "cea mai bună slujbă din lume".
Ea a spus funcția că a susținut-o în "cele mai grele ore și în cele mai grele zile", dar a adăugat că este important să știi "aproape instinctiv când este momentul potrivit pentru a face loc altcuiva".
"Astăzi îmi anunț intenția de a demisiona din funcția de prim-ministru și lider al partidului meu", spune Nicola Sturgeon. "Voi rămâne în funcție până când va fi ales succesorul meu".
Ea recunoaște că unii vor fi "supărați" și glumește că alții "vor face față foarte bine" acestei vești.
"Decizia mea vine dintr-un loc al datoriei și al dragostei", a adăugat Sturgeon.
Nicola Sturgeon a fost prim-ministru al Scoției din noiembrie 2014, când a preluat locul lui Alex Salmond, în urma referendumului pentru independență.
Nicola Sturgeon, implicată într-o dispută uriașă
Sturgeon a devenit liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare, în urma referendumului pentru independenţă din 2014, când ţara a votat cu 55% la 45% pentru a rămâne ca parte a Regatului Unit.
Ea a suferit o lovitură în noiembrie, când instanţa supremă din Regatul Unit a decis că guvernul scoţian nu poate organiza un al doilea referendum fără aprobarea parlamentului britanic.
Sturgeon a declarat în replică că va transforma următoarele alegeri generale britanice într-un referendum de facto pentru a spori presiunea asupra Westminster.
De asemenea, Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, a fost implicată recent într-o dispută privind politicile referitoare la persoanele transsexuale, după ce Scoţia a adoptat un proiect de lege pentru a facilita schimbarea sexului legal al persoanelor. Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a răspuns spunând că va bloca proiectul de lege. A fost prima dată când a invocat dreptul de veto asupra unei legi scoţiene şi a motivat că ar avea un impact mai larg asupra Regatului Unit.
Scoţia a fost apoi obligată să revizuiască gestionarea deţinuţilor transsexuali şi să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transsexuale cu antecedente de violenţă împotriva femeilor, notează News.ro.